Kelios gudrybės, ir šaldytos uogos nepraras skonio ar vitaminų

Vasarą prisirpsta vyšnios ir trešnės, noksta serbentai, braškės ir mėlynės, todėl kasdien galime mėgautis šiais natūraliais vitaminų šaltiniais. Deja, uogų sezonas netrunka visus metus, todėl neužtenka jų prisikirsti iki soties, bet svarbu ir pasiruošti žiemai.

Uogų sezonas netrunka visus metus, todėl neužtenka jų prisikirsti iki soties, bet svarbu ir pasiruošti žiemai.<br>123rf nuotr.
Uogų sezonas netrunka visus metus, todėl neužtenka jų prisikirsti iki soties, bet svarbu ir pasiruošti žiemai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 11, 2016, 2:16 PM, atnaujinta May 16, 2017, 5:14 AM

Prekybos tinklo „IKI“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen atskleidžia gudrybes, kaip meistriškai užsaldyti uogas, kad jos neprarastų tikrojo skonio, kvapo ir maistingųjų savybių.

Paruoškite uogas šaldymui

Kaip sakoma, gera pradžia – pusė darbo. Todėl norint tinkamai užšaldyti uogas pirmiausia reikia jas paruošti. Pasak A.Rasmussen, šaldyti skirtos uogos turėtų būti prinokusios, negali būti pusžalės ar pernokusios.

„Labai svarbu atkreipti dėmesį ir į uogų dydį. Jeigu uoga didelė, dažniausiai manome, kad ji yra skanesnė, tačiau šaldymui didelės uogos nėra tinkamos. Tarkime, didelėse braškėse ar žemuogėse gali būti ertmių, jos gali būti tuščiavidurės, todėl šaldant jos subliūkš ir praras formą“, – teigia A. Rasmussen.

Nuėmus derlių uogos turėtų būti užšaldytos po kelių valandų, vėliausiai – po pusdienio. Kitą dieną uogos jau gali būti sužalotos puvinio – tokių uogų šaldyti nepatartina.

Maisto žinovė tikina, kad net ir šviežios uogos galime sugadinti, jei jas plausime netinkamai: „Šviežias uogas reikėtų atsargiai nuplauti po tekančiu vandeniu. Geriausia plauti kiaurasamtyje, švelniai pavartyti, kad neliktų žemių ar kito purvo. Tuomet palikite jas džiūti ant lengvo audinio. Jei plausite grubiai, galite sugadinti net ir pačias gražiausias uogas“.

Kaip tinkamai šaldyti uogas?

Kol paliktos uogos džiūva, pasirūpinkite šaldymo tara. A.Rasmussen pataria kruopščiai išplauti ir išdžiovinti uogoms šaldyti skirtus reikmenis ir tik tuomet supilti uogas.

„Šaldymui tinka specialūs ir kiti sandarūs indai, aliuminio plėvelė ir polietileno maišeliai. Kai kurie uogas šaldo plastikiniuose maišeliuose, tačiau to daryti nepatariu. Uogos paprasčiausiai sulips gabalais arba dar labiau susimaigys“, – patarė specialistė.

Uogas galima šaldyti maišant su cukrumi, sultimis ar tiesiog šaldyti grynas. Tuomet belieka sudėti uogas į indelius, sandariai juos uždaryti ir sudėti į šaldiklį.

Jei uogas šaldote su cukrumi, 1 kg rūgštesnių uogų užpilkite cukrumi, šiek tiek patrinkite ir palikite per naktį, kad išsiskirtų sultys. Tuomet viską gerai permaišykite ir supilkite į šaldymo indelius. Jei šaldote su sultimis – uogas taip pat turėtumėte sutrinti ir supilti į šaldymo tarą.

Maisto žinovė A.Rasmussen pažymėjo, kad siekiant geriausio šaldymo rezultato, šaldomų uogų porcijų dydis – labai svarbus: „Nesudėkite visko į didžiausius indus, geriau turėkite kelis skirtingų dydžių indelius. Tada paberkite uogas vienu sluoksniu. Geriausia, kai viena porcija sveria maždaug 500–800 gramų“.

Dar keli patarimai

Maisto ekspertė įspėja, kad šaldiklio temperatūra neturėtų būti aukštesnė nei minus 18 laipsnių ir ne žemesnė nei minus 23 laipsniai. Produktus galima užšaldyti ir esant nulinei ar iki minus 8 laipsnių pakilusiai temperatūrai, bet tokiu atveju juos reikia suvartoti per 3 mėnesius. Įprastai šaldytas uogas patartina suvalgyti per metus.

„Užšaldžius uogas, išsaugoma uogų maistinė vertė ir kokybė, sumažinamas mikroorganizmų, cheminių procesų, deguonies, šilumos ir šviesos poveikis. Todėl kuo greičiau produktai bus atšaldyti, tuo bus skanesni. Taip uogose išsilaiko daugiau gerųjų medžiagų“, – patikino A.Rasmussen.

Jos teigimu, šaldyti galima bene visas uogas. Pavyzdžiui, braškes, žemuoges, avietes, gervuoges, mėlynes – grynas ar su cukrumi, serbentus ar spanguoles galima šaldyti net ir plastikiniuose maišeliuose, o slyvas ir vyšnias – tiek su kauliukais, tiek be jų.

Šaldytas uogas galima valgyti grynas, virti kompotus, gaminti kokteilius ir gaivinamuosius gėrimus, valgyti kaip ledus, skanauti su karštais patiekalais, konditerijos gaminiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.