Paprasti patarimai, kaip virti kiaušinius, kad visuomet būtų tobuli

Atrodytų, nėra nieko paprasčiau, nei išvirti kiaušinius, tačiau yra kai kurių paslapčių, kurios nulemia ne tik jų skonį, bet ir vaizdą lėkštėje. Perskaitykite keletą paprastų patarimų, ir kiaušinius visuomet išvirsite taip, kad būtų tobuli.

Minkštai virti kiaušiniai.<br>123rf nuotr.
Minkštai virti kiaušiniai.<br>123rf nuotr.
Vidutiniškai kietas kiaušinis itin tinka su salotomis.<br>123rf nuotr.
Vidutiniškai kietas kiaušinis itin tinka su salotomis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 21, 2016, 7:05 AM, atnaujinta May 12, 2017, 11:24 AM

Kai šviežumas tampa nereikalingas

Turbūt esate girdėję, kad norint kietai išvirtų kiaušinių juos nulupti bus sunkiau, jeigu kiaušiniai yra ką tik sudėti. Tokiu atveju patariama virti tik kelias dienas pastovėjusius kiaušinius.

Tiesos čia yra, tačiau tai aktualiau tiems, kurie patys augina vištas ar perka jas tiesiai iš ūkininkų.

Jeigu kiaušinius perkate parduotuvėje, galite nekreipti dėmesio į šį patarimą – nuo momento, kai kiaušiniai buvo padėti, iki to, kol nusipirkote, jau praėjo nemažai laiko.

Kad kiaušiniai išvirtų gerai, kur kas svarbesni kiti dalykai.

Iš šaldytuvo – į puodą? Ne!

Taigi, nutarėte išvirti keletą kiaušinių ir, paėmę juos iš šaldytuvo, dedate į puodą, užpilate šaltu vandeniu, statote ant viryklės ir laukiate, kol užvirs ir išvirs. Tokiu atveju yra didžiulė tikimybė, kad kiaušinį lupant dalis baltymo liks prilipusi prie lukšto.

Vandeniui lėtai kaistant, baltymas taip pat šyla ir prilimpa prie plėvelės, esančios tarp lukšto ir baltymo.

Tad ką daryti? Pirmiausia – iš anksto pasiruošti kiaušinių virimui. Tai reiškia – išimti kiaušinius iš šaldytuvo ir leisti jiems pastovėti kambario temperatūroje.

Tačiau tai visai nebūtina, jeigu virsite minkštus kiaušinius.

Kokioje temperatūroje virti?

Sudėkite kiaušinius į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu, maždaug 2-3 cm virš kiaušinių.

Įjunkite viryklę, kad kaitra būtų kiek didesnė nei vidutinė. Kai tik nuo dugno pradės kilti dideli oro burbulai, įjunkite laikmatį.

Svarbu: kaitrą sumažinkite tiek, kad vanduo tik vos vos kunkuliuotų. Per dideliame karštyje skyla kiaušinių lukštai, dėl to baltymai tampa panašūs į gumą.

Minšti? Vidutiniai? Kieti?

Kiaušinių virimo laiką nulemia tai, kokių kiaušinių norite – minkštai ar kietai virtų, o gal vidutinių? Taip pat įtakos turi ir kiaušinių dydis.

Minkštas kiaušinis – 2-3 minutės. Tiek laiko virto kiaušinio trynys bus skystas, o baltymas jau pradedantis kietėti, tačiau vis dar netvirtos konsistencijos. Minkštai virtas kiaušinis dedamas į specialų stovelį ir valgomas šaukšteliu.

Vidutiniškai kietas kiaušinis – 4,5 minutės. Jo trynys jau pradedantis tvirtėti, tačiau dar išsaugojęs ryškią geltoną spalvą, drėgnumą ir kreminę konsistenciją. Baltymas tvirtas, bet nekietas. Taip virtas kiaušinis labai tinka su salotomis.

Kietas kiaušinis – 8 minutės. Baltymas kietas, trynys – tvirtas, šviesios geltonos spalvos, byrantis. Trynio pakraščiuose nesimato pilkšvo  apvadėlio – o tai – ženklas, kad kiaušinis pervirė.

Tad visuomet virkite kiaušinius taip, kad pusryčiai būtų tiktai skanūs ir gerai nuteiktų dienos darbams!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.