Pjaustymo lentelė: medinė, bambukinė, o gal plastikinė?

Pjaustymo lentelė – vienas svarbiausių daiktų virtuvėje. Be jos neapsieitume gamindami bet kokius patiekalus – nuo sumuštinių iki kepsnių ar pyragų.

Medinė lentelė yra draugiškesnė peiliams – jie ne taip greitai atšimpa.<br>123rf nuotr.
Medinė lentelė yra draugiškesnė peiliams – jie ne taip greitai atšimpa.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 27, 2016, 6:30 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 1:09 AM

Kiek jų verta turėti? Ir kokių – plastikinių, medinių, bambukinių?

Atsakymus į šiuos klausimus pateikė gerų virtuvės patarimų portalas kitch.com

Pirmiausia verta pasvarstyti, kokios lentelės jums reikia – pagamintos iš ekologiškų medžiagų, atsparios bakterijoms ar draugiškos peiliams? Juk girdėjote, kad kai kurios lentelės atšipina peilius?

Sužinokite skirtingų lentelių privalumus ir trūkumus.

Plastikinė

Daugelis mano, kad plastikinė lentelė yra geriau apsaugota nuo bakterijų nei medinė ar bambukinė, be to, ji turi kitą privalumą – ją galima plauti indaplovėje.

Mičigano universitete atliktas tyrimas parodė, kad per plastikinę lentelę bakterijos plinta sunkiau, mat į plastikinę lentelę, skirtingai nei į medinę, jos negali įsigerti ir ten daugintis.

Tačiau kitas dalykas – maisto produktus pjaustant ant plastikinės lentelės į maistą patenka plastiko. Nedaug, tačiau juk plastiko nenorime valgyti?

Bambukinė

Ją renkasi gamtos tausotojai. Ji pagaminta iš bambukų, kurie yra sparčiausiai augantys augalai, be to, jiems išauginti nereikia jokių chemikalų. Kadangi bambukinės lentelės sugeria mažiau skysčių nei medinės,  į jas neįsigeria bakterijos.

Tačiau bambukas yra 19 proc. kietesnis už klevą, o tai reiškia, jog tokia lentelė atšipina peilius, ir juos galąsti reikia dažniau.

Jei nuspręsite įsigyti bambukinę lentelę, verta paieškoti tokios, kuri būtų pagaminta be klijų, kuriuose yra formaldehido.

Medinė

Ji taip pat pagaminta iš atsinaujinančių medžiagų, nors ir ne taip greitai, kaip bambukai. Medinė lentelė yra draugiškesnė peiliams – jie ne taip greitai atšimpa. Be to, mediena turi savybių, dėl kurių peilis jos taip nesužaloja, kaip plastikinės, tad ji tarnaus ilgiau.

Tačiau medinė lentelė sugeria vandenį, o kartu – ir bakterijas. Tad ant jos supjausčius žalią vištieną, o po to, pavyzdžiui, daržoves, galima apsikrėsti salmonelėmis. 

Taigi, kokią lentelę verta turėti?

Namuose turėkite vieną plastikinę lentelę, skirtą pjaustyti žaliai mėsai. Taip iki minimumo sumažinsite bakterijų plitimo tikimybę.

O kitiems produktams pjaustyti rinkitės medinę ar bambukinę lentelę.

Tačiau atminkite – medinės ir bambukinės lentelės jokiu būdu negalima dėti į indaplovę. Plaukite jas ranka ir iškart nudžiovinkite – neleiskite tokiai lentelei ilgai mirkti vandenyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.