11 taisyklių, kurios pravers šaldytuvams lūžtant nuo puotos likučių

Kai visos dovanos išpakuotos ir visi svečiai išvykę, tenka sukti galvą, o ką daryti su visu likusiu maistu. Kad nereikėtų visko išmesti, o valgiai ilgiau išliktų švieži, skanūs ir tinkami vartoti, būtina laikytis kai kurių taisyklių.

Kuo pilnesnis šaldytuvas, tuo temperatūra jame yra aukštesnė.<br>123rf nuotr.
Kuo pilnesnis šaldytuvas, tuo temperatūra jame yra aukštesnė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-26 07:21, atnaujinta 2019-12-06 08:35

1. Sumažinkite šaldytuvo temperatūrą.

Kuo pilnesnis šaldytuvas, tuo temperatūra jame yra aukštesnė. Kad maisto produktai šaldytuve laikytųsi geriau, šventiniu laikotarpiu sumažinkite šaldytuvo temperatūrą. Ji neturėtų būti didesnė nei +5 ºC.

Atminkite, kad temperatūra šaldytuve pasiskirsto netolygiai. Šalčiausia būna apatinėse lentynose, o šilčiausia – šaldytuvo viršuje. Žinodami tai, tinkamai paskirstykite maisto produktus.

Aukštesnėje temperatūroje, tai yra viršutinėse šaldytuvo lentynose, galite laikyti dešrą, konservus, jau paruoštus valgius. Apatinėse lentynose laikykite šviežią mėsą, paukštieną, žuvį, pieno produktus.

Jei norite mėgautis gardžiomis šviežiomis daržovėmis, jas patariama laikyti ne šaldytuve, o tamsioje vėsioje vietoje. Tam gali tikti balkonas ir garažas.

Su majonezu paruoštas salotas ir mišraines būtinai laikykite šaldytuve ir pasistenkite jas suvartoti kuo greičiau. Jų galiojimo laikas yra labai trumpas – vos 1-2 dienos.

2. Prisiminkite dviejų valandų taisyklę.

Jei auginate vaikų, turbūt esate girdėję ironišką dviejų sekundžių taisyklę, galiojančią ant grindų nukritusiam maistui. Ant stalo padėtiems valgiams galioja dviejų valandų taisyklė.

Kambario temperatūroje geriausiai dauginasi bakterijos. Todėl lietuviško papročio laikyti patiekalus ant stalo per vakarą ir net naktį, verčiau atsisakyti.

Nesuvalgytus karštus patiekalus į šaldytuvą rekomenduojama sudėti po dviejų valandų, žinoma prieš tai juos atvėsinus. Jei šaldytuve vietos nėra, galite maistą palikti balkone ar kitoje vėsioje patalpoje. Šaldytuve termiškai apdoroti patiekalai gali stovėti iki trijų dienų.

3. Kuo greičiau maistą atšaldykite.

 

Kai nesuvalgytas maistas keliauja į šaldytuvą, labai svarbu, kad jis kuo greičiau atvėstų. Todėl jei liko nesuvalgytas visas puodas bulvių košės, sudėkite ją į kelias mažesnes dėžutes ar stiklainiukus. Į mažesnę tarą sudėtas maistas greičiau atšals ir ilgiau išliks šviežesnis bei gardesnis.

4. Neleiskite liestis žaliam ir termiškai apdorotam maistui.

Kai į šaldytuvą krausite nuo šventinės vakarienės likusius patiekalus, būkite atidūs. Jei nenorite po švenčių susirgti nemaloniomis ligomis, venkite žalio ir termiškai neapdoroto maisto sąlyčio. Neapdorotus produktus, pavyzdžiui, žalią žuvį, netgi patariama laikyti supakuotą į dvigubą pakuotę.

5. Silkes suvalgykite kuo greičiau.

 

Jei jūsų silkė buvo fasuotoje pakuotėje, atidarę ją, suvalgykite kuo greičiau. Į lėkštę padėta silkė gali pakeisti spalvą, kvapą ir skonį. Tačiau marinuotą, uždengtame indelyje marinatu apsemtą silkę, galima laikyti iki savaitės.

Rūkytas žuvis šaldytuve taip pat laikykite uždengtose plastikinėse dėžutėse ar stikliniuose induose. Tačiau rūkyta ar kepta žuvis šviežia išliks trumpiau – 3-4 dienas.

Žalia ir neapdorota žuvis šaldytuve negali užsibūti ilgiau nei dvi dienas. Užšaldytą žuvį šaldiklyje rekomenduojama laikyti ne ilgiau nei keturis mėnesius.

6. Keptą mėsą ir paukštieną šaldytuve laikykite ne ilgiau nei keletą dienų.

Orkaitėje kepta žąsis, antis ar kalakutas šaldytuve gali laikytis 3-4 keturias dienas. Tiek pat laiko šaldytuve saugu laikyti keptą kumpį, avieną, kiaulienos šonkauliukus ar jautienos kepsnius.

Jei matote, kad per šį laiką mėsos likučių nesuvalgysite, užšaldykite juos šaldiklyje. Nors skonio savybės šiek tiek pasikeis, tai padės pratęsti maisto galiojimo laiką. Kepta paukštiena šaldiklyje gali laikytis iki pusės metų.

7. Ištraukę maisto likučius iš šaldiklio, tinkamai juos atitirpinkite.

Jei nuspręsite kai kuriuos šventinių patiekalų likučius užšaldyti šaldiklyje, atminkite, kaip paskui reikia tinkamai juos atšildyti. Saugiausias būdas tą padaryti – perkelti maistą iš šaldiklio į šaldytuvą. Tačiau šis būdas yra pats lėčiausias.

Jei neturite paros laiko tam, kad atšildytumėte maisto likučius, sudėkite juos į šaltą vandenį ir keiskite jį kas pusvalandį. Tai paspartins maisto atšildymą. Taip pat galite pasinaudoti atšildymo funkcija, esančia mikrobangų krosnelėje.

8. Nevyniokite sūrio į plastiką.

Šaldytuve sūrį geriausia laikyti 0-6 °C temperatūroje iki ant pakuotės nurodytos tinkamumo vartoti datos. Pelėsinius sūrius šaldytuve laikykite atskirai nuo kitų sūrių ir kitų maisto produktų. Taip juos apsaugosite nuo plintančių pelėsio sporų.

Tačiau jei pastebėsite pelėsį ant kito tipo sūrio, neišsigąskite. Sūrio pelėsis nėra žalingas sveikatai. Jis tik gali neigiamai paveikti sūrio skonines savybes, kvapą ir išvaizdą. Sūrių nedėkite ir šalia kitų stiprų kvapą turinčių maisto produktų – sūriai linkę perimti jų kvapą.

Tačiau svarbiausia taisyklė – nedėkite sūrio į plastikinį maišelį. Sūris turi kvėpuoti. Vyniokite sūrį į pergamentą ar vaškinį popierių. O geriausia sūrius laikyti plastikiniuose „kvėpuojančiuose“ induose. Tik aštrų kvapą turinčius sūrius laikykite atskirai orui nepralaidžiuose induose.

9. Duoną laikykite tamsioje ir sausoje vietoje.

Senovinės duoninės nėra toks jau blogas dalykas. Jose duona šviežia gali išsilaikyti iki penkių dienų.

10. Vaisius laikykite atskirai nuo daržovių.

Vaisiai greičiau noksta kambario temperatūroje, todėl jei norite pristabdyti jų nokimą, dėkite juos į šaldytuvą. Tik laikykite juos atokiai nuo daržovių – vaisiai skatina spartesnį daržovių gedimą.

Daržovių likučius jūs taip galite užšaldyti šaldiklyje. Tik prieš tai sudėkite juos į plastikinius maišelius. Prireikus bet kada galėsite jas atitirpinti ir panaudoti sriubai, troškiniams.

Nei šalia daržovių, nei kitų vaisių nelaikykite bananų – jie skatins jų spartesnį nokimą ir gedimą. Tam, kad galėtumėte kuo ilgiau skanauti bananus, nelaikykite jų plastikiniuose maišeliuose – jie ten daug greičiau pernoks.

Jei norite juo ilgiau išsaugoti jau perpjautą citriną, dėkite ją šaldytuvo lentyną, skirtą kiaušiniams. Vaisiaus minkštimas apsitrauks tarsi apsaugine plėvele, o odelė sukietės. Taip vaisiaus sultys viduje išliks šviežios mažiausiai kelias savaites.

11. Atkreipkite dėmesį į maisto kvapą.

Jei valgiai pradėjo skleisti neįprastą kvapą ar pastebėjote ant jo susidariusių dėmių, pelėsį, nė nesvarstydami, meskite juos lauk. Neįprastas, blogas kvapas išduoda, kad maistas nebėra saugus vartoti. Rizikuoti tikrai neverta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?