Penkios gudrybės, kurios padės sutaupyti perkant maistą

Pastaruoju metu vis garsiau kalbama apie tai, kad daug nesuvartoto maisto išmetama be reikalo. Pavyzdžiui, paskaičiuota, kad JAV į konteinerius keliauja net 40 proc. nesuvartoto maisto.

Kelios paprastos taisyklės padės neprisipirkti to, kas nereikalinga.<br>123rf nuotr.
Kelios paprastos taisyklės padės neprisipirkti to, kas nereikalinga.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-01-12 06:21, atnaujinta 2017-04-12 09:13

Pagaliau ši problema nebeignoruojama ir dabar madinga vartoti net ir neišvaizdžiai atrodančius maisto produktus, kuriuos anksčiau pirkėjai ignoruodavo.

Bet kur kas svarbiau yra tai, kad kiekvienas galime sumažinti išmetamo nesuvartoto maisto kiekius, jeigu parduotuvėje neprisipirksime to, ko mums nereikia.

Tai padaryti sunkiau nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Pasitelkę rinkodarą maisto gamintojai sumaniai mumis manipuoliuoja, įtikindami pirkti jų produktus.

Prekybos centrai irgi pasitelkia velniškai apgaulingas taktikas skatindami mus į vežimėlius prisikrauti kaip įmanoma daugiau produktų.

Apsirūpinti maisto atsargomis ir jas kaupti mus gali skatinti ir seni su išlikimu susiję instinktai.

Interneto puslapis „Treehugger“ pateikė penkias paprastas taisykles, padėsiančias neprisipirkti per daug maisto, kurio nemaža dalis greičiausiai vėliau atsidurs šiukšliadėžėje, ir kartu sutaupyti.

1. Nepirkite alkani

Tai gerai žinoma dietologijos taisyklė, tinkanti ir perkant maistą bei norint sutaupyti pinigų.

Vieno tyrimo metu nustatyta, kad būdami alkani žmones linkę įsigyti daugiau ir kaloringesnių produktų. Alkis natūraliai padidina norą pirkti, nežiūrint į tai, ar tai jums reikalinga.

Beje, tas pats galioja ir perkant nevalgomus produktus.

2. Nepirkite pavargę

Švedų atliktas tyrimas parodė, kad perkant neišsimiegojus taip pat įsigyjama daugiau ir kaloringesnių maisto produktų.

Nors tai buvo nedidelis tyrimas, interneto puslapio „Threehugger“ autorė Melissa Breyer teigia asmeniškai įsitikinusi, kaip parduotuvėje mus veikia nuovargis.

Kita problema yra tai, kad būdami pavargę įsigyjame daugiau greitai paruošiamų produktų. Pastarieji yra brangesni ir dažnai supakuoti į tokias pakuotes, dėl kurių susidaro daugiau atliekų.

3. Nepirkite daug

Pirkite tik tokį kiekvieno produkto kiekį, kokį žinote, kad tiksliai suvartosite.

Nepasiduokite pardavėjų raginimams „pirk ir sutaupyk“. Greičiausiai nesutaupysite, nes taip įsigysite daugiau maisto, kurio dalį vėliau teks išmesti nesuvartotą.

4. Nesusiviliokite išpardavimais

Jeigu jūsų pirkinių sąraše esančiai prekei taikoma nuolaida, tai puiku. Tačiau nepikite produktų, kurių jums tuo metu nereikia, net jeigu jie ir yra su nuolaida.

Nepirkite nieko vien todėl, kad tai kainuoja pigiau. Taip perkami produktai dažniausiai lieka nesuvartoti.

Nuolaidos naudingos tik tada, kuomet perkate produktus, kuriuos tikrai suvartosite.

5. Lankykitės dažniau parduotuvėje

Ne visiems žmonėms tinka taisyklė eiti į parduotuvę kartą savaitę ir tada susipirkti visko, ko reikia. Žinoma, būdas, kai perkama visai savaitei turi pranašumų – taip perkant labiau laikysitės suplanuoto meniu.

Tačiau jeigu pirksite kasdien ar kas antrą dieną, įsigysite šviežesnių ir vietoje užaugintų produktų. Be to, perkant kasdien įprasite pirkti tik tai, ko tuo metu tikrai norite.

Taip maistas šaldytuve gulės trumpiau, o namuose kaupsite mažiau maisto.

Jeigu nuspręsite pirkti kasdien, o ne kartą per savaitę, verčiau prekėms susidėti rinkitės ne vežimėlį, o rankoje nešamą krepšelį. Didelį vežimėlį labiau vilioja užpildyti.

Ir nepirkite per didelių maisto produktų kiekių. Prieš vykdami į parduotuvę, suplanuokite vos kelis patiekalus, kuriuos norėtumėte pasigaminti, kad išvengtumėte nenumatytų maitinimosi plano pokyčių.

Jeigu taip elgsitės, jūsų šiukšliadėžėje atsidurs mažiau nesuvartoto maisto, o jūs sutaupysite pinigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.