Kaip paprastus bulvių patiekalus paversti nepakartojamais

Bulvių patiekalai – vieni iš populiariausių Lietuvoje: jie sotūs, lengvai pagaminami ir skanūs. Tačiau gaminant net ir visiškai nesudėtingus patiekalus pravartu žinoti keletą taisyklių, kaip ruošti valgį, kad būtų tobulas.

Keptuvėje keptos bulvės.<br>123rf nuotr.
Keptuvėje keptos bulvės.<br>123rf nuotr.
Su lupena keptos bulvės.<br>123rf nuotr.
Su lupena keptos bulvės.<br>123rf nuotr.
Orkaitėje keptos bulvės.<br>123rf nuotr.
Orkaitėje keptos bulvės.<br>123rf nuotr.
Bulvių košė.<br>123rf nuotr.
Bulvių košė.<br>123rf nuotr.
Virtos bulvės.<br>123rf nuotr.
Virtos bulvės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 16, 2017, 10:46 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 9:43 PM

Surinkome visas kulinarines gudrybes, kurios padės paprastus bulvių patiekalus pagaminti taip, kad pasakytumėte: tai nepakartojama.

Keptuvėje keptos bulvės

Kad ir kiek būtų kalbama apie tai, kad keptos bulvės – nesveika, atsispirti joms neįmanoma. Traškios ir auksinės spalvos bulvės skanios ir vienos, ir su padažu.

Bulves supjaustę skiltelėmis ar šiaudeliais dėkite į įkaitintą keptuvę, į kurią įpilta aliejaus ir kepkite – tik netingėkite kartkartėmis pavartyti, kad nepridegtų.

Norėdami paįvairinti patiekalą į bulves įberkite smulkintų svogūnų, česnakų, dėkite lauro lapų.

Daugiau apie tai, kaip iškepti tobulas bulves, skaitykite čia: „7 paprastos gudrybės, kurios padės iškepti bulves tobulai“.

Orkaitėje keptos bulvės

Greita, paprasta, skanu ir nebrangu – visa tai puikiai apibūdina orkaitėje keptų bulvių patiekalus. Tokius patiekalus pagamins ir virtuvės naujokai, o juos patiekti galima ir kaip garnyrą, ir kaip atskirą patiekalą.

Nuplaukite ir nuskuskite bulves, pašalinkite akutes, supjaustykite plonais skritinėliais. Dėkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi ir išteptos aliejumi. Apibarstykite prieskoniais, druska, dėkite keletą skiltelių česnako, apšlakstykite aliejumi ir kepkite maždaug pusvalandį, kol bulvės pasidengs auksine plutele.

Jeigu šaldytuve turite kietojo sūrio, sutarkuokite ir apibarstykite – galima sakyti, kad patiekalas ir paruoštas!

Jeigu užsimanėte tokių bulvių, receptą rasite čia: „Traškios bulvės su sūriu: net seilė tįsta pažiūrėjus“.

Su lupena keptos bulvės

Vienas populiariausių ir turbūt skaniausių bulvių patiekalų – su lupena keptos bulvės. Taip paruoštos bulvės išsaugo daugiau naudingųjų medžiagų – vitamino C, kalio, skaidulų.

Kaip jas paruošti? Iš anksto įkaitinkite orkaitę. Parinkite vienodo dydžio stambias bulves, kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite. Odelę keliose vietose pradurkite šakute. Iškepusi ji bus traški ir lengvai nusilups.

Ištrinkite bulves sviestu, aliejumi, o po to – druska. Dėkite į karštą orkaitę ir kepkite, kol bulvės bus minkštos, o odelė – traški. Tam gali prireikti ir 1,5-2 valandų – viską lemia bulvių dydis.

Patiekite perpjautas perpus, uždėję prieskoninio sviesto (sumaišę minkštą sviestą su žolelėmis ar bulvių prieskoniais). Arba pagaminę grybų padažo: pakepinkite aliejuje smulkiai pjaustytą svogūną, berkite pjaustytus pievagrybius (arba šaldytus, konservuotus miško grybus), dėkite grietinės, druskos, pipirų, krapų ir pavirinkite.

Bulvę su lupena galima kepti ir su įvairiais įdarais: šoninės, sūrio, faršo, grybų. Tokiu atveju bulvę reikia perpjauti, bet ne iki galo, dėti įdaro, susukti į foliją ir kepti karštoje orkaitėje.

Puikų įdarytų bulvių receptą rasite čia: „Įdarytos bulvės: pakartoti prašo net ir maistui išrankūs vaikai“.

Bulvių košė

Nors dažniausiai bulvių košė patiekiama kaip garnyras, ji visiškai gali būti ir pagrindinis patiekalas, ypač darbo dienos vakarui.

Labiausiai puri ir švelni košė išverdama iš bulvių, kuriose yra daug krakmolo. Kaip tai sužinoti> Perpjaukite bulvę perpus ir patrinkite abi puseles vieną į kitą. Jeigu bulvėje yra daug krakmolo, jos sulips.

Išvirusias bulves sutrinkite rankiniu trintuvu – jokiu būdu nenaudokite elektrinio. Trindami pamažu supilkite pašildytą pieną ar grietinėlę, dėkite sviesto, druskos.

Norėdami bulvių košei suteikti ypatingo kvapo ir skonio, bulves virkite įdėję česnako, kurį taip pat sutrinkite.

Į trinamą bulvių košę galima įberti kietojo sūrio. O jei norite spalvotos bulvių košės, šalia verdamų bulvių dėkite keletą gabalėlių moliūgo.

Daugiau bulvių košės virimo paslapčių rasite šiame straipsnyje: „Gudrybės, kurios jūsų bulvių košę pavers tobula“.

Virtos bulvės

Net ir virtos bulvės gali būti tobulas patiekalas, jeigu jas tinkamai išvirsite ir skanausite su puikiais priedais – pavyzdžiui, silke ar varškės padažu.

Virimui rinkitės vienodo dydžio bulves. Nuskuskite ir pašalinkite akutes. Dėkite į karštą vandenį, o kai jis užvirs, berkite druskos ir virkite, kol bulvės bus minkštos.

Nors daugelis bulves patiekia kaip garnyrą, jos gali būti valgomos ir kaip atskiras patiekalas: apibarstykite krapais ir patiekite su keliais šaukštais grietinės, sviesto ar pasigaminkite česnakinio varškės padažo.

Į varškę krėskite grietinės, berkite smulkiai sukapotų krapų ir petražolių, dėkite grūstų česnakų, druskos ir viską kruopščiai išmaišykite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.