Dažai, kuriais geriau nemarginti kiaušinių. Tai svarbu

Kiaušiniams marginti naudojami dažai gali būti pavojingi žmogaus sveikatai. Renkantis Velykų simbolio puošybos priemones cheminių medžiagų žinovai patarė atidžiai skaityti, kas parašyta ant dažų pakuotės.

Kai kurie dažai tikrai tinka dažyti tik kiaušinių lukštus, tačiau ne maistui naudojamus kiaušinius.<br>123rf nuotr.
Kai kurie dažai tikrai tinka dažyti tik kiaušinių lukštus, tačiau ne maistui naudojamus kiaušinius.<br>123rf nuotr.
V.Varžinskas stebėjosi, kad niekas neaiškina apie galimą dažų pavojų sveikatai.<br>A.Karaliūno nuotr.
V.Varžinskas stebėjosi, kad niekas neaiškina apie galimą dažų pavojų sveikatai.<br>A.Karaliūno nuotr.
Turguose kauniečiai gali nusipirkti įvairiausiomis priemonėmis dažytų margučių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Turguose kauniečiai gali nusipirkti įvairiausiomis priemonėmis dažytų margučių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Turguose kauniečiai gali nusipirkti įvairiausiomis priemonėmis dažytų margučių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Turguose kauniečiai gali nusipirkti įvairiausiomis priemonėmis dažytų margučių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Arūnas Karaliūnas („Laikinoji sostinė“)

Apr 11, 2017, 11:18 AM, atnaujinta Apr 14, 2017, 4:53 AM

Kauno technologijos universiteto (KTU) Pakavimo inovacijų ir tyrimų centro vadovas docentas Visvaldas Varžinskas vaikštinėdamas prekybos centruose dažnai mato tekstilinius dažus, sukrautus viename krepšyje su maisto produktais.

Chemiko diplomą turintis mokslininkas įsitikinęs, kad tokių dažų naudoti maisto produktams netinka. Negana to, juose gali būti cheminių medžiagų, sukeliančių sunkias ligas.

Ką sužinojote tyrinėdamas prieš Velykas prekybos centruose siūlomų dažų pakuotes? – „Laikinoji sostinė“ paklausė V.Varžinsko.

– Tarp gausybės maistinių dažų, lipdukų ir Velykų stalo puošmenų tame pačiame krepšyje išvydau ir tekstilinių dažų, kurie nėra skirti maisto produktams.

Ant pakelių pateiktoje informacijoje nenurodyta jų sudėtis, nėra išvardintos cheminės medžiagos, tačiau nurodyta, kad dažai tinka dažyti kiaušinio lukštą.

Gamintojai tokiu būdu gudrauja, o vartotojai negauna visos būtinos informacijos. Tokie dažai tikrai tinka dažyti tik kiaušinių lukštus, tačiau ne maistui naudojamus kiaušinius.

Aniliniuose dažuose gali būti anilino, kuris gali sukelti egzemą, įvairias odos ligas. Tai pavojinga medžiaga, kurios gamintojai stengiasi išvengti ir keičia ne tokiais pavojingais cheminiais preparatais. Galbūt anilino tuose dažuose ir nėra, tačiau tiksliai neįmanoma nustatyti, kai ant pakuotės nenurodyta sudėtis.

Dažų pigmentuose gali būti sunkiųjų metalų, kurie kaupiasi žmogaus organizme, pasižymi mutageninėmis ir kancerogeninėmis savybėmis.

– Tekstiliniai dažai daugybę metų buvo naudojami kiaušiniams dažyti, tačiau niekas nekalbėjo apie pavojų.

– Tai nėra argumentas. Prieš kelis dešimtmečius dustas daržuose buvo beriamas saujomis, o dabar jis laikomas itin kenksminga žmogui medžiaga.

Galbūt mūsų seneliai ir tėvai dažė kiaušinius tekstiliniais dažais, tačiau išsamios informacijos apie dažus negaunantys ir prie maisto produktų juos aptinkantys žmonės yra klaidinami, mat gali apsinuodyti cheminėmis medžiagomis.

Lukštas yra porėtas ir cheminės medžiagos, kurios skirtos audiniams dažyti, prasiskverbia į gaminį, vėliau atsiduria žmogaus organizme.

Jeigu nulupus lukštą pasirodo nudažytas baltymas ir neaišku, kokiais dažais nudažytas kiaušinis, geriau jo maistui nenaudoti.

Verdant kiaušinius su tokiais dažais sklindantys garai gali sukelti alerginę reakciją. Jeigu pigmentuose yra sunkiųjų metalų, jie nusėda žmogaus organizme ir gali sukelti ligas ateityje. Sunkieji metalai yra patvarios medžiagos, kurios nepasišalina iš žmogaus organizmo.

– Ar verta nerimauti dėl pavojaus sveikatai suvalgius vos porą netinkamai nudažytų kiaušinių per metus?

– Sunku pamatuoti pavojaus lygį, nes reakcija būna labai skirtinga. Alerginė reakcija priklauso nuo žmogaus organizmo jautrumo į alergenus ir gali pasireikšti labai greitai.

Sunkiųjų metalų poveikio iškart neįmanoma pajusti – jie gali lemti ligą po daugelio metų ir netgi persiduoti palikuoniams.

Greitos reakcijos nebuvimas kartais verčia žmones manyti, kas visi šie perspėjimai yra tik mitas.

– Ar saugu dažyti margučius naudojant kaklaraiščius ar kitokius audeklus – juk jie gali būti dažyti tekstiliniais dažais?

– Sunku tiksliai pasakyti, kiek medžiagų nuo šilkinio kaklaraiščio gali persikelti ant kiaušinio, tačiau pavojus tikrai mažesnis, negu naudojant didelės koncentracijos dažus su plačiu toksiškų kancerogeninių cheminių medžiagų spektru.

– Kaip patartumėte dažyti margučius nepakenkiant sveikatai?

– Kiaušinius galima drąsiai dažyti nuo senų laikų naudojamais tradiciniais būdais – augalais ir kitomis augalinės kilmės priemonėmis. Tai primena savotišką žaidimą, o rezultatas visada būna labai netikėtas.

Siekiant greitesnio efekto galima įsigyti dažų, skirtų maisto produktams. Maisto produktams taikomi griežti saugos reikalavimai. Tokiu atveju nėra pavojaus sveikatai, jeigu net nusidažė kiaušinio baltymas.

Dažų galima pasidairyti net virtuvėje

Kiaušinius dažyti natūraliomis medžiagomis gerokai sunkiau, tam reikia daugiau laiko ir kantrybės.

Naudojant natūralius dažančius priedus visais atvejais reikia įpilti šiek tiek acto, o tirpale panardintus kiaušinius reikėtų palikti bent kelias valandas.

Populiariausia ir paprasčiausia priemonė kiaušiniams dažyti – raudonųjų arba paprastų svogūnų lukštai. Jie suteikia tamsiai rudą spalvą.

Išmanios šeimininkės kiaušiniams dažyti naudoja net raudonuosius kopūstus ir burokėlius. Prieš metant į verdantį vandenį juos reikėtų sutarkuoti.

Itin netikėtą rezultatą galima pasiekti naudojant juodąją, žaliąją arba raudonąją arbatą, taip pat kavos tirščius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.