Ką būtina žinoti, kad keptuvė tarnautų kone visą gyvenimą

Nėra virtuvės be keptuvės. Daugelis turbūt neįsivaizduojame gyvenimo be kiaušinienės, blynų, ar kepsnių. 

Pagrindinis ketaus ir aliuminio keptuvių skirtumas yra tas, kad ketaus keptuvė neturi nesvylančios dangos – ji susiformuoja ilgainiui naudojantis keptuve.<br>123rf
Pagrindinis ketaus ir aliuminio keptuvių skirtumas yra tas, kad ketaus keptuvė neturi nesvylančios dangos – ji susiformuoja ilgainiui naudojantis keptuve.<br>123rf
Populiariausios – aliuminio keptuvės, padengtos nesvylančia danga.<br>123rf
Populiariausios – aliuminio keptuvės, padengtos nesvylančia danga.<br>123rf
Ketaus keptuvės – atsparios įbrėžimams.<br>123rf
Ketaus keptuvės – atsparios įbrėžimams.<br>123rf
Aliuminio keptuves reikėtų plauti tik joms atvėsus ir šaltu vandeniu.<br>123rf
Aliuminio keptuves reikėtų plauti tik joms atvėsus ir šaltu vandeniu.<br>123rf
Jeigu dažnai gaminate troškinius, turėdami wok keptuvę ar kitą didesnę bei gilesnę keptuvę palengvinsite maisto ruošimą. <br>123rf
Jeigu dažnai gaminate troškinius, turėdami wok keptuvę ar kitą didesnę bei gilesnę keptuvę palengvinsite maisto ruošimą. <br>123rf
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 22, 2017, 11:40 AM

Keptuvė kartais reikalinga ir ruošiant patiekalus puode ar orkaitėje. 

Kokią išsirinkti iš gausybės? Ir ką reikia žinoti, kad keptuvė mums tarnautų ilgiau?  

Patarimais dalinasi gerduva.lt rinkodaros specialistė Inga Reliūgaitė.

- Ar užtenka turėti tik vieną keptuvę? O gal jų reikia turėti daugiau?

- Keptuvė nelygi keptuvei – kiekviena turi savų privalumų. Geriausia turėti bent vieną universalią, o kitas rinktis pagal šeimoje vyraujančius gaminimo įpročius.

Pavyzdžiui, jeigu dažnai gaminate troškinius, turėdami wok keptuvę ar kitą didesnę bei gilesnę keptuvę palengvinsite maisto ruošimą.

Mažos keptuvės labiausiai tinka ruošiant patiekalų ingredientus: skrudinant riešutus, gaminant padažą ir kt. Be to, jose paprasčiausia išsikepti kiaušinį pusryčiams.

Lietinių mėgėjams rekomenduojama rinktis specialias blynų keptuves.

Tiems, kas mėgsta kepsnius, geriausia naudoti aukštai temperatūrai atsparią keptuvę. Jas galima įkaitinti iki aukštos temperatūros ir naudoti intensyviam skrudinimui – taip apskrus kepsnio išorė, o vidus išliks sultingas. 

Aukštai temperatūrai atsparios keptuvės dažnai  priskiriamos prie universalių. Tad turėdami universalią keptuvę patenkinsite kone visus poreikius ir sutaupysite vietos virtuvėje.

- Kokios keptuvės populiauriausios? Koks pagrindinis ketaus ir aliuminio keptuvių skirtumas? 

- Šiuo metu rinkoje populiariausios – aliuminio keptuvės, padengtos nesvylančia danga. Jas dažniausiai renkasi ir namų šeimininkės. 

Taip pat galima rasti nemažai ketaus ir nerūdijančio plieno keptuvių. Skiriasi jų dydžiai, formos, rankenos.

Pradėję ieškoti rasite platų pasirinkimą nuo pigių iki brangių keptuvių. Paprastai brangesnės keptuvės gaminamos iš kokybiškesnių medžiagų ir ilgai tarnauja.

Dauguma gerduva.lt atstovaujamų gamintojų, žinodami vartotojų poreikius, didelį dėmesį skiria universalumui, kad nereikėtų spintelių užkišti keliomis skirtingomis keptuvėmis.

Aliuminio ir ketaus keptuvių skirtumai

Danga. Pagrindinis ketaus ir aliuminio keptuvių skirtumas yra tas, kad ketaus keptuvė neturi nesvylančios dangos – ji susiformuoja ilgainiui naudojantis keptuve. Tačiau ir gaminant aliuminio keptuvėje galima naudoti mažiau riebalų, nes šios padengtos nesvylančia danga. 

Įkaitimo laikas. Abiejų rūšių keptuvės greitai įkaista, tačiau ketaus keptuvė kur kas ilgiau išlaiko šilumą.

Svoris. Aliuminio keptuvės yra lengvesnės, tačiau dabar rinkoje galima rasti ir lengvesnių ketaus keptuvių.

Nusidėvėjimas. Ketaus keptuvė, lyginant su aliuminio, yra ilgaamžiškesnė.

Pritaikomumas viryklėms. Ne visos aliuminio keptuvės yra tinkamos visų tipų viryklėms. Tuo tarpu ketaus keptuvės tinka visoms. 

Priežiūra. Aliuminio ir ketaus keptuvių priežiūra yra visiškai skirtinga. Aliuminio keptuves galima plauti indaplovėje, tačiau jos neatsparios įbrėžimams, tad nerekomenduojama naudoti metalinių ar aštrių įrankių. 

Ketaus keptuvė – išskirtinis gaminys. Visų pirma, jų negalima plauti indaplovėje.  Ketaus lydinį sudaro daugiau nei 95% geležies, tad visiškai natūralu, jog įvykus geležies fizikinei ir cheminei sąveikai su aplinka, geležis oksiduojasi – t.y. ima rūdyti. 

Rūdijimas nėra gaminio defektas. O kad ketaus keptuvė nerūdytų, po maisto gaminimo būtina išimti maistą iš keptuvės, keptuvę išplauti šiltu vandeniu (esant būtinybei galima naudoti šiek tiek indų ploviklio), po to gerai nusausinti ir patepti nedideliu kiekiu aliejaus. Be to, ketaus keptuvės plauti indaplovėje negalima. 

Gamybos technologija: aliuminio keptuvės

Svarbu pabrėžti, jog aliuminio keptuvių pagaminimo technologija turi įtakos keptuvės kokybinėms savybėms. 

Aliuminio keptuvės gali būti kaldintos arba lietos.
Lieto aliuminio keptuvės yra plonesnės už kaldinto, todėl ir mažiau atsparios aukštai temperatūrai, lengvai deformuojasi, o nesvylanti danga greičiau praranda savo savybes. Nors lietos aliuminio keptuvės yra pigesnės, tuo pačiu jų gyvavimo laikas yra trumpesnis.

Kaldinto aliuminio keptuvės yra tvirtesnės, storesnės, labiau atsparios aukštai temperatūrai ar jų pokyčiams. 

- Nuo ko pradėti renkantis keptuvę? Ką įvertinti? Ar svarbus viryklės tipas? Keptuvės dydis? 

- Renkantis keptuvę svarbu atsižvelgti į 3 pagrindinius dalykus: viryklės tipą, keptuvės dydį ir tai, kiek jai galite skirti pinigų.

Jei turite labai ribotą sumą, greičiausiai įsigysite aliuminio keptuvę, tačiau ji neužsibus jūsų virtuvėje. Paskyrus didesnę sumą, galite nusipirkti kokybiškesnę, ilgesnę garantiją turinčią keptuvę.

Jei investuosite į ketaus keptuvę, turėsite ją kone visą gyvenimą.

Taip pat prieš renkantis keptuvę svarbu atkreipti dėmesį į jos priežiūrą. Jeigu nemėgstate indų plovimo rankomis, rekomenduojama įsigyti aliuminio keptuvę.

- Ar visose keptuvėse galima ruošti tuos pačius patiekalus? Kitaip tariant, ar keptuvės tipas nulemia jose ruošiamus patiekalus?

- Natūralu, kad rinkoje daugiausia keptuvių, pritaikytų universaliai maisto ruošai.  Žinoma, yra keptuvių, kurios specialiai pritaikytos tam tikrų patiekalų gaminimui – pavyzdžiui, lietinių blynų keptuvės, dubens formos wok keptuvės labiau skirtos Azijos virtuvės patiekalų gamybai.

Didžiausią įtaką turi keptuvės forma ir dydis.

Medžiaga, iš kurios pagaminta keptuvė, turi mažiau įtakos, tačiau pastebima, kad ketaus keptuvėse yra sunkiau skrudinti bulves ar kepti kiaušinį. Metalinės keptuvės be nesvylančios dangos sluoksnio labiau tinka kepsnių kepimui. 

- Ar yra keptuvių, kurių paviršius nesibraižytų? Kaip su jomis elgtis, kad danga išliktų nesubraižyta? Kas nutinka, kai danga yra subraižoma?

- Ketaus keptuvės yra atsparios įbrėžimams. Taip pat prie nesibraižančių galima priskirti metalines keptuves, neturinčias nesvylančios dangos.

Jautriausios braižymuisi yra keptuvės su nesvylančių dangų sluoksniais. Nors gamintojai teigia, kad gaminant galima naudoti metalinius įrankius, praktika rodo, kad tokių įrankių naudojimas labai sutrumpina dangos tarnavimo laiką. 

Be to, metalinių įrankių naudojimas nereiškia, kad galite pjaustyti čia pat keptuvėje – tai griežtai draudžiama, danga pažeidžiama akimirksniu. O tuomet ji praranda savo savybes, gaminimo metu maistas ima svilti, lipti prie paviršiaus. 

Kitaip tariant – gaminimo keptuvėje rezultatai ženkliai suprastėja.

- Kaip prižiūrėti skirtingas keptuves, kad tarnautų ilgiau? Kokios keptuvės yra ilgaamžiškesnės?

- Kaip minėta anksčiau, aliuminio keptuvės tarnaus trumpesnį laiką, jeigu naudodami aštrius ar metalinius įrankius pažeisite nesvylančią dangą. 

Taip pat aliuminio keptuvė gali deformuotis, jeigu įkaitusią pakišite po šaltu vandeniu. Aliuminio keptuves reikėtų plauti tik joms atvėsus ir po šaltu vandeniu.

Nors ketaus keptuvės laikomos ilgaamžėmis, plovimas indaplovėje jas visiškai sugadina. 

Ketaus keptuvė visada turi būti impregnuota aliejumi, o plovimas indaplovėje ją visiškai išsausina, pasikeičia ir jos paviršius, iš tamsiai rudos (beveik juodos) ji tampa blyškiai rusva. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.