Keturios auksinės taisyklės, kaip paruošti tobulą arbatą

Dauguma žmonių, mėgstančių arbatą, ruošia ją neteisingai.

 Laikantis keturių auksinių taisyklių pavyks išvirti tobulą arbatą. <br> 123rf.com nuotr. 
 Laikantis keturių auksinių taisyklių pavyks išvirti tobulą arbatą. <br> 123rf.com nuotr. 
 Jeigu vanduo kietas, svarbu jį filtruoti.<br> 123rf.com nuotr. 
 Jeigu vanduo kietas, svarbu jį filtruoti.<br> 123rf.com nuotr. 
 Arbata raudoname puodelyje atrodo saldesnė.<br> 123rf.com nuotr. 
 Arbata raudoname puodelyje atrodo saldesnė.<br> 123rf.com nuotr. 
 Negerkite arbatos iš plastikinių puodelių. <br> 123rf.com nuotr. 
 Negerkite arbatos iš plastikinių puodelių. <br> 123rf.com nuotr. 
 Svarbu arbatą plikyti penkias minutes. <br> 123rf.com nuotr. 
 Svarbu arbatą plikyti penkias minutes. <br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 19, 2017, 7:49 AM, atnaujinta Jul 19, 2017, 7:51 AM

Arbatos ruošimo specialistas daktaras Stuartas Farrimondas neseniai televizijos „BBC Two“ žurnalistei Cherry Healey atskleidė, ką daryti, kad arbata būtų tobula.

Pasak dr. S.Farrimondo, arbatą reikia plikyti lygiai penkias minutes, kad ji būtų sveikesnė ir skanesnė. Jis taip patvirtino, kad skonį gali paveikti net puodelio spalva.

Daktaro teigimu, yra keturios auksinės taisyklės, kurių laikantis kaskart galėsite mėgautis tobula arbata.

Pirma taisyklė – niekada negerkite arbatos iš vienkartinių puodelių.

„Polistirolas sugeria skonio molekules, sumažindamas arbatos skonį“, – paaiškino dr. S.Farrimondas.

Pasak specialisto, indas, iš kurio mes geriame, psichologiškai yra labai svarbus ir tai išties gali paveikti gėrimo skonį. 

Tarkime, tyrimai parodė, kad arbata, įpilta į raudoną ar rožinį puodelį, atrodys saldesnė, nei ta, kurią gersite iš balto ar mėlyno.

Įrodyta, kad sūrumas sietinas su balta ir mėlyna, o saldumas – su raudona ir rožine.

Kitas dr. S.Farrimono patarimas yra visada naudoti filtrą, jeigu gyvenate ten, kur vanduo kietas. Į arbatinį pilkite tik filtruotą vandenį.

Pasak daktaro, išfiltravus vandenį neliks nuovirų, kurių kartais lieka ant arbatos puodelio kraštų.

„Kai arbatai virti naudojate kietą vandenį, kartais ant paviršiaus susidaro nuoviros. 

Kai kurie skonio junginiai reaguoja su kalciu ir suformuoja nuovirų sluoksnį. Taip skonis dingsta nuovirose ir jūs jo netenkate“, – paaiškino ekspertas.

Jeigu filtruosite vandenį, pašalinsite nuoviras lemiančius kalcio ir magnio likučius.

Tačiau svarbiausia taisyklė, anot dr. S.Farrimondo, visada plikyti arbatą lygiai 5 minutes. 

„Tai, kiek mes mirkome savo arbatos pakelius, lemia didelį skirtumą“, – sakė daktaras. 

Pasak specialisto, kuo ilgiau plikote arbatą, tuo daugiau puodelyje atsiranda kofeino ir antioksidantų.

„Arbata yra puikus antioksidantų šaltinis ir labai svarbu, kad šios natūralios medžiagos, kurias mūsų organizmas naudoja kovodamas su ligomis, liktų gėrime“.

Jeigu arbata plikoma tik 30 sekundžių, puodelyje lieka tik 35 miligramai kofeino. O jeigu arbata plikoma 5 minutes, kofeino padaugėja iki 50 miligramų.

Ilgiau plikytoje arbatoje, kaip parodė bandymai, būna ir dukart daugiau antioksidantų.

Kai žurnalistė Ch.Healey paragavo arbatą, paruoštą laikantis 4 auksinių taisyklių ir palygino ją su ta, kuri ruošta plikant vos 30 sekundžių, ji įsitikino, kad dr. S.Farrimondo patarimai yra veiksmingi.

„Ši arbata buvo aromatinga ir skani. O kita buvo tiesiog kaip karštas vanduo. Be abejonės, tai buvo tobula arbata“, – teigė žurnalistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.