Kaip pasigaminti lydyto sviesto, dėl kurio iš proto eina visas pasaulis

Šis sviestas neretai vadinamas skystuoju auksu. Vis daugiau žmonių visame pasaulyje pakeičia juo įprastą sviestą. 

Lydytas sviestas ghi („ghee“).<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Lydytas sviestas ghi („ghee“).<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Lydytas sviestas ghi („ghee“).<br>„Kūmutės virtuvė“.
Lydytas sviestas ghi („ghee“).<br>„Kūmutės virtuvė“.
Lydytas sviestas („ghee“).<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Lydytas sviestas („ghee“).<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-10-09 13:45, atnaujinta 2022-01-27 07:14

Lydytas sviestas ghi tampa vis populiaresnis dėl daugybės priežasčių: ne tik puikaus skonio, bet ir naudos, kurią jis teikia sveikatai. 

Ne veltui vedų kultūroje ghi sviestas laikomas vaistu, galinčiu išgydyti tiek fizines, tiek dvasines ligas. 

Specifinio skonio ir kvapo ghi sviestas gaminamas ilgai kaitinant paprastą sviestą. Esmė tokia: 80-82 proc. riebumo svieste yra 80-82 proc. riebalų, 2-4 proc. baltymų ir 14-18 proc. vandens. Ką nors kepant paprastame svieste sudegę baltymai lieka patiekale. O ruošiant ghi, vanduo išgaruoja, baltymai sudega ir nusėda ant indo dugno. Atsiskiria gintaro spalvos ir skaidrumo riebalai.

Toks sviestas nukoštas tinka vartoti labai ilgai netgi nelaikant jo šaltai. 

O kuo ypatingas lydytas sviestas?

Jis ypač tinka kepimui, nes kaitinamas nekeičia sudėties. Lydytas sviestas pradeda virsti garais tik pasiekęs 250 laipsnių temperatūrą, todėl tai puikūs riebalai, nes kepant juose nesigamina organizmui kenksmingi laisvieji radikalai.

Lydytą sviestą gali vartoti ir žmonės, netoleruojantys pieno produktų. 

Lydytame svieste yra daug antioksidantų – vitaminų A ir E.

Lydytame svieste yra vidutinio ilgio grandinių riebalų rūgščių. Jų energija naudojama deginant sukauptus riebalus, todėl lydytas sviestas padeda numesti svorio.

Skirtingai nei kiti riebalai, lydytame svieste yra sviesto rūgšties, kuri labai naudinga žarnynui. Gerosios žarnyno bakterijos maistines skaidulas paverčia sviesto rūgštimi natūraliai, ir ją naudoja energijai. Lydyto sviesto valgymas - tai lyg probiotikų, prebiotikų ir skaidulų valgymas vienu metu.

Tyrimai parodė, kad virškinamasis traktas streikuoja, kai organizmas negamina sviesto rūgšties, todėl lydytas sviestas – puikus šios naudingos medžiagos šaltinis.

Sviesto rūgštis taip pat padeda stiprinti imuninę sistemą. 

Tačiau ghi sviestą, kaip ir paprastą, patartina vartoti nedidelėmis dozėmis. 

Ghi sviestas nėra pigus malonumas. Gerokai sutaupysite pasigaminę jo patys. 

Verdant šį sviestą namuose pasklis riešutų ir karamelės aromatas. O jo turėdami gardinkite įvairias košes, blynus, sriubas, troškinius, netgi dėkite šaukštelį į kavą. 

Pateikiame receptą, kuriuo pasidalino tinklaraštininkė Renata Šniolienė („Kūmutės virtuvė“). 

„Jau daug metų gaminu lydytą sviestą, apie jo naudą nerašysiu, informacijos internete gyva galybė, galiu tik patvirtinti, kad ir skoniu, ir kvapu jis lenkia bet kokius augalinius riebalus. 

Esu girdėjusi, kad lydytą sviestą visus metus galima laikyti kambario temperatūroje, bet argi tai būtų įmanoma? Sutepame ir sukepame jį labai greitai, netgi pagaminus didesnį kiekį, mat didesniu kiekiu norisi dalintis.

Jokių ingredientų šiame recepte nėra – sviestas, ir tiek. Galite drąsiai lydyti ir pirktinį, svarbiausia, kad jis būtų ne mažesnio nei 83 procentų riebumo.

Sviestą lydau plačiame stikliniame inde, galima naudoti netgi stiklinę kepimo formą. Tai maža gudrybė, bet labai smarkiai įtakojanti sviesto kokybę.

Taigi, indą dedu ant viryklės, įjungiu minimaliausią kaitrą, lukteliu, kol indas truputį įkais ir tuomet į jį sudedu nedideliais gabaliukais pjaustytą sviestą. Kartais gaminu pusę kilogramo, kartais, kai norinčių yra daug, ir visus penkis. 

Svarbu žinoti, kad kilogramai mililitrais nevirs, išgaruos ir nusės apie 30 procentų sviesto masės.

Nuo viryklės nesitraukiu, medine mentele vis pebraukiu per dugną. Po 10-15 minučių pasirodo putos, toliau lėtai stebiu procesą, pabraukydama indo dugną. Negaliu pasakyti, kiek tiksliai laiko praeina – kartais po 15, o kartais ir po 25 minučių putos staiga krenta į dugną, tai svarbiausias momentas, nes dabar reikia išjungti kaitrą. 

Palieku indą neliesdama, sviestas dar ilgai kunkuliuoja ir yra LABAI karštas, atsargiai!

Kai jau sviestas nurimsta, pasiruošiu koštuvą, iškloju jį marle ir nukošiu sviestą į gilų indą. Dar šiltą supilstau į stiklinius indus, užsuku dangtelius ir lydytą sviestą keliolikai minučių dedu į šaldytuvą. Vėliau jau laikau kambario temperatūroje.

Tobulas sviestas maistui ruošti keptuvėje. Duonai patepti. Sako, netgi žaizdoms gydyti…

Kartais norisi žalio sviesto, tuomet į pravėsusį lydytą sviestą įberiu specialaus prieskonių mišinio, jau paruošto galima nusipirkti didesnėse prieskonių parduotuvėse, jis taip ir vadinasi – prieskoniai žaliam sviestui.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.