Virtuvės patarimų portalai „KitchenMe“ ir „AdMe“ pateikia keletą dažnai daromų klaidų, kurios gali sugadinti net ir paprasčiausio patiekalo skonį.
1. Kepdami mėsą į keptuvę dedate per daug produktų
Įsiminkite: jeigu norite iškepti mėsą taip, kad plutelė būtų traški, į keptuvę dėkite tik tiek mėsos gabalėlių, kad jie nesiliestų vienas su kitu. Kitaip kepsniai troškinsis, o ne keps.
2. Nepasūdote vandens, kuriame verta makaronai
Auksinė taisyklė ruošiant makaronus – gerai pasūdyti vandenį, kuriame jie verda. Kitaip išvirsite beskonę masę, kurios neišgelbės net pats geriausias padažas.
Įsiminkite taisyklę: virdami 300 g makaronų į vandenį berkite valgomąjį šaukštą druskos.
3. Prieš kepdami nepakankamai įkaitinate keptuvę
Patyrę virėjai sako: „Jeigu manai, kad keptuvė įkaito, palūkėk dar minutę, tik tada kepk“. Gerai įkaitinta keptuvė reikalinga daržovėms ir tai pačiai mėsai traškia plutele kepti.
4. Perkepate česnakus
Me veltui daugelyje receptų rašoma, kad česnakus reikia berti baigiant kepti arba, apkepus sveikas skilteles, jas pašalinti iš keptuvės. Česnakuose yra gerokai mažiau vandens, negu kitose daržovėse, todėl jie greičiau pridega, suteikdami patiekalui nemalonaus kvapo.
5. Kepate mėsą ištraukę tiesiai iš šaldytuvo
Prieš kepdami mėsą leiskite jai sušilti iki kambario temperatūros. Taip ji iškeps tolygiau. Ta pati taisyklė galioja ir kepant kepsninėje ar kepsnį orkaitėje.
6. Kepdami per dažnai vartote
Nesvarbu, ką kepate – mėsą, žuvį ar varškėčius – susilaikykite nuo pagundos dažnai juos vartyti. Iš mėsos ištekės sultys, žuvis subyrės, o varškėčiai virs koše. Palikite savo patiekalus ramybėje ir netrukdykite jiems kepti. Pasistenkite apversti vos vieną-du kartus.
6. Iškeptam kepsniui neleidžiate pailsėti
Kad ir kaip norėtųsi greičiau paragauti kepsnio, iškeptm mėsos gabalui leiskite pastovėti keletą minučių. Uždenkite folija ir trumpam pamirškite ar paruoškite garnyrą. Per tą laiką sultys pasiskirtys, ir kepsnys bus sultingesnis.
7. Produktų kiekį matuojate stikline, o ne matavimo indu
Gamindami dar daug žmonių produktų kiekį matuoja stikline, pamiršdami, kad joje telpa skirtingas kiekis skystų ir birių produktų. O juk, pavyzdžiui, kepant pyragus reikia itin tiksliai paisyti proporcijų.
Kad nepadarytumėte klaidos, geriausia įsigyti matavimo indą, kuriame nurodytas kiekis gramais ir mililitrais. Arba virtuvines svarstykles.
8. Perverdate kiaušinius
Tai turbūt viena dažniausių klaidų, dėl kurios trynys tampa pilkos spalvos mase, o baltymas primena gumą. Kad trynys liktų skaisčiai geltas, o kiaušinis nepervirtų, virkite juos 9 minutes. Tai auksinis standartas.
9. Visus produktus laikote šaldytuve
Šaltį mėgsta ne visi produktai. Pomidorai, česnakai, svogūnai, bulvės, baklažanai, cukinijos, tropiniai vaisiai dėl to netenka kvapo – jie daug geriau laikosi kambario temperatūroje. Laikydami juos šaldytuve ne prailginate jų gyvavimo terminą, bet sugadinate. O dėl to galite sugadinti ir savo patiekalus.