Keletas patarimų, kurie pravers ruošiant moliūgus ir cukinijas

Rudenėjant parduotuvių lentynos gražėja nuo sezono derliaus gėrybių – jau prieš kelis tūkstančius metų Centrinėje bei Pietų Amerikoje augintų cukinijų bei iš Meksikos kilusių moliūgų gausos.

 Moliūgai ir cukinijos yra jau seniai lietuvių pamėgtos rudens gėrybės. <br> 123rf nuotr. 
 Moliūgai ir cukinijos yra jau seniai lietuvių pamėgtos rudens gėrybės. <br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2018, 9:52 AM

Daržovių, kurios ne tik puikiai prigijo mūsų klimatinėje aplinkoje, bet tapo ir itin pamėgtomis. Patarimais, kaip išsirinkti geriausius moliūgus ir cukinijas bei kaip juos ruošti dalinasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Cukinijos – sodrių spalvų bei blizgios

Rinkdamiesi cukiniją, atkreipkite dėmesį į jos spalvą.

„Ieškokite cukinijos, kurios žievelė sodrios, blizgios spalvos ir nedėmėta. Venkite didelių cukinijų. Pastarosios dažniausiai būna ne tokios tinkamos maisto ruošimui – vandeningos arba karčios. Taip pat atkreipkite dėmesį, kad cukinija būtų kieta, tai ženklas, jog ji yra šviežia“, – teigia A.Poleninas.

Gaminant patiekalus su cukinijomis ar iš jų galite sutaupyti laiko nelupdami žievelės, o tiesiog labai švariai ją nuplaudami.

„Gamindami iš jaunų, nedidelių cukinijų, žievelės galite ir nelupti, užtenka cukiniją gerai nuplauti. Tačiau jei gaminsite iš didesnės cukinijos, jos žievelę dėl galimo kartumo siūlyčiau pašalinti. Tam puikiai tiks įprastas bulvių skustukas“, – toliau pasakoja A.Poleninas.

Ekspertas taip pat sako, jog cukinijas galima kepti ir ant alyvuogių ar saulėgrąžų aliejaus, ir ant sviesto. Tereikia nepamiršti, jog esant didesniam karščiui, sviestas į daržoves įsigers greičiau, tad svarbu ruošiamo maisto nesudeginti.

Moliūgai – mažesni, tačiau pilni gėrybių

Rinkdamiesi moliūgą, taip pat ieškokite mažesnių, tokius daug lengviau paruošti bei apdoroti. O kai moliūgą valysite, sėklų neišmeskite – jas galėsite panaudoti patiekalams, pavyzdžiui, sriuboms ar salotoms, gardinti.

„Surinktas moliūgų sėklas išlukštenkite, nuplaukite, nusausinkite, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pašovę į orkaitę kepkite žemoje, maždaug 160 °C temperatūroje apie 15 min. tol, kol jos gražiai apskrus. Nepamirškite sėklų pavartyti, kad nesudegtų. Kepindami moliūgų sėklas, dar galite jas pagardinti druska, kariu ar kitais jums patinkančiais prieskoniais“, – siūlo A.Poleninas.

Kad moliūgų pjaustymas netaptų sudėtingu darbu, ekspertas dalinasi originaliu patarimu. Į lėkštę įpilkite šiek tiek vandens ir įdėkite į ją dalį moliūgo plokščiąja puse žemyn.

Tuomet lėkštę su moliūgu dėkite į mikrobangų krosnelę ir pašildykite. Kaitinimo laikas priklauso nuo moliūgo dalies dydžio. Jei moliūgas užima visą lėkštės plotą, šildykite apie 15 min. pasirinkę apie 1100 vatų karštį.

Jei mikrobangų krosnelės neturite, moliūgą galite pakaitinti ir orkaitėje, įkaitintoje iki 190°C.

Mažą moliūgą orkaitėje reikėtų kaitinti apie 15 minučių, vidutinį apie 30 minučių, o didelį apie 45 minutes.

Pakaitinę moliūgą, leiskite jam šiek tiek atvėsti, kad nenusidegintumėte pirštų, o vėliau peiliu lengvai pašalinkite žievelę ir pjaustykite moliūgą smulkiau“, – sako A.Poleninas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.