Šventės be streso: patarė, ką padaryti galime jau dabar

Nors dar tik lapkričio mėnuo, jau galime pajusti artėjančių švenčių dvasią. Visai netrukus šalies miestuose ir miesteliuose bus įžiebtos kalėdinės eglutės, gatvėse eismas taps intensyvesnis, o į prekybos centrus sugužės dovanų ieškantys pirkėjai. 

 Kad paskutinę minutę nereiktų sukti galvos, kokiais naujais skoniais pamaloninti save ir namiškius, verta nors keletą minučių per dieną skirti receptų paieškai. <br> 123rf nuotr.
 Kad paskutinę minutę nereiktų sukti galvos, kokiais naujais skoniais pamaloninti save ir namiškius, verta nors keletą minučių per dieną skirti receptų paieškai. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-11-29 10:35

Daugumos prioritetai šiuo metų laiku panašūs – sutikti šventes džiugiai ir be streso, kartu neišleidžiant daugiau nei leidžia finansinės galimybės. Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, yra vienintelė taisyklė – svarbiausia turėti iš anksto paruoštą planą. 

Šventinio stalo tradicijos nesikeičia

Kaip ir atostogų, taip ir švenčių planavimas prasideda nuo biudžeto. Žinoma, šiuo metų laiku nesinori labai savęs varžyti, tačiau įvertinti, kiek norėtųsi išleisti, yra pravartu. Skaičiuoti biudžetą, pasak B. Čaikauskaitės, galima keliais būdais, vienas iš jų – numatyti bendrą sumą, kiek iš viso galite skirti maisto produktams.   

„Jau ne vienerius metus iš eilės pastebime tendenciją, jog atėjus didžiosioms žiemos šventėms pirkėjai renkasi daug skirtingų produktų, tačiau nedideliais kiekiais. Kaip ir kasmet siūlysime galimybę įsigyti produktus mažomis porcijomis, kad pirkėjai galėtų tinkamai įvertinti savo poreikius ir pagal juos pasirinkti optimaliausią kiekį produktų šventiniam stalui. Taip pat pristatysime tradicinius patiekalus, paruoštus įdomiau bei originaliau“, – pasakoja B. Čaikauskaitė. 

Prekybos tinklo atstovės teigimu, pirkėjų įpročiai kiekvienais metais keičiasi, tačiau savo populiarumo niekada nepraranda tradiciniai gaminiai. 

Receptai – ir socialiniuose tinkluose

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės teigimu, galima daryti ir kitaip – skaičiuoti sumą, kuria norėtumėte skirti vienam asmeniui, dienai ar patiekalui, taip, tarsi planuotumėte degustaciją restorane. 

„Pastebime, jog vis daugiau žmonių prieš didžiąsias žiemos šventes socialiniuose tinkluose dalijasi patiekalais, kuriuos gamins per Šv. Kūčias ir Kalėdas. Neretai toks meniu būna itin detalus – jame numatytas viskas – nuo pusryčių iki vakarienės, užkandžių ir desertų. Tokia praktika leidžia iš anksto numatyti, kokių produktų reikės, ir dalį jų įsigyti ar pasiruošti gerokai prieš šventes“, – atkreipia dėmesį maisto ekspertė.

Tiesa, pradėti galvoti apie šventinius patiekalus, pasak maisto ekspertės, galima jau dabar. 

„Kad paskutinę minutę nereiktų sukti galvos, kokiais naujais skoniais pamaloninti save ir namiškius, verta nors keletą minučių per dieną skirti receptų paieškai. Geriant kavą, turint laisvą pertraukėlę panaršyti internete ir atrasti, ką jums būtų įdomu išmėginti. Tokios popietės atneša ir naudos, ir šventinės nuotaikos“, – sako V. Juodkazienė. 

Mažesnės porcijos, bet daugiau įvairovės

Net jei dar neturite konkretaus plano, ką gaminsite per šventes, dalį būtinųjų pirkinių jau galite numatyti dabar. Sąrašas, kurį turėsite prieš akis, jums leis susiplanuoti laiką – ką ir kada turėsite įsigyti artimiausiu metu ir kokiais kiekiais. 

„Pavyzdžiui, tokie produktai kaip cukrus, miltai, kepimo milteliai, įvairios kruopos ar prieskoniai, taip pat konservuoti, marinuoti gaminiai gali stovėti ilgesnį laiką, tad juos galite įsigyti nelaukdami švenčių. Taip pat ir gaivieji gėrimai, kavos pupelės, kai kurių rūšių saldumynai gali iš anksto atsidurti spintelėse“, – pastebi V. Juodkazienė, papildydama, jog sutaupyti galima šiuos produktus perkant akcijų metu.

Norintiems išmėginti kuo daugiau skirtingų skonių bei patiekalų, verta ruošti maistą mažomis porcijomis. 

„Išmėginti galite įvairius vieno kąsnio užkandžius, pavyzdžiui, mocarelą su kumpiu, mažas tortilijas su mėsa, agurkų ir krevečių suktinukus, įdarytus kiaušinius ar įvairius netradicinius sumuštinukus su žuvimi, mėsa ar daržovėmis. Juos lengva pasiruošti, o ir suvalgomi jie būna dažniausiai tą pačią dieną, todėl neteks sukti galvos dėl nesuvalgyto maisto“, – pastebi V. Juodkazienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.