Rūgštynės žiemai: dvi šeimininkės išdavė savo išbandytus receptus

Daržuose žaliuote žaliuoja rūgštynės. Tai vienas pirmiausiai užderančių daržo augalų, galinčių aprūpinti organizmą įvairiais vitaminais ir mikroelementais bei dėl unikalios savo sudėties padedantis išspręsti daugybę mūsų sveikatos bėdų. 

Jeigu žiemą norėsite išvirti gardžios rūgštynių sriubos, pasiruoškite jų atsargų.<br>123rf nuotr.
Jeigu žiemą norėsite išvirti gardžios rūgštynių sriubos, pasiruoškite jų atsargų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 29, 2019, 11:46 AM, atnaujinta May 25, 2021, 6:12 PM

Tačiau rūgštynes mėgstame ne tik dėl jų teikiamos naudos – iš jų galima paruošti puikių patiekalų, ir pirmiausia – sriubą, kurią lietuviai mėgo nuo seno. 

Be to, rūgštynės puikiai tinka ir šaltai sriubai gaminti, dėti į kokteilius. 

Dabar – pats rūgštynių metas, tad ne vienam kirba mintis: kaip paruošti rūgštynes žiemai? 

Pakalbinome dvi šeimininkes, kurios pasidalijo skirtingomis idėjomis.  

Konservuotos rūgštynės

Kaunietė Irena pasakojo jau daug metų konservuojanti rūgštynes: nuplautas supjausto, deda į puodą, užpila šiek tiek vandens ir paverda, kol rūgštynės pakeičia spalvą. 

„Galima įdėti šiek tiek druskos, tačiau ir be jos rūgštynės laikosi kuo puikiausiai. Tuomet jas sudedu į stiklainėlius, uždarau ir nešu į rūsį“, – pasakojo Irena. 

Taip paruoštos rūgštynės, pasak jos, tinka sriuboms. 

Norint išsaugoti šviežesnį rūgštynių skonį Irena siūlo kitokį metodą, nekaitinant rūgštynių – sūdytas rūgštynes. Jas reikia supjaustyti, berti druskos, pagniaužyti rankomis, kol atsiranda skysčio, dėti į stiklainėlius ir gerai suspausti. Nuo rūgštynių ir druskos atsiranda pakankamai skysčio. Pridėjus stiklainėlį pilną ant viršaus užpilti skysčio, apibarstyti druska ir uždaryti. Taip paruoštas rūgštynes reikėtų laikyti rūsyje. 

„Sūdytos rūgštynės labiau kvapnios, negu virtos, tačiau jose daugiau druskos. Verdant sriubą reikėtų tai įvertinti“, – patarė šeimininkė. 

Šaldytos rūgštynės 

Vilnietė Jolanta teigė dar prieš keletą metų atradusi rūgštynių šaldymą – šis metodas jai taip patiko, kad daugiau rūgštynių nebekonservuoja. 

„Žinoma, daug kas priklauso ir nuo vietos šaldiklyje. Tačiau jos turint tikrai rekomenduoju užsišaldyti rūgštynių – jų skonis ir kvapas kaip šviežių. Be to, rūgštynių ruošimas šaldymui neatima daug laiko“, – sakė vilnietė. 

Sausą dieną surinktas rūgštynes ji nuplauna ir gerai nusausina. Šio žingsnio Jolanta rekomenduoja nepraleisti – jeigu šaldysite šlapias, lapeliai subliūkš, pavirs koše. 

Po to moteris pasiruošia šaldymo maišelius, maistinės plėvelės ar folijos lapus, į juos deda arba suvynioja tiek rūgštynių, kiek reikėtų sriubai išvirti. Sandariai užspaudžia ir deda į šaldiklį. 

„Tai geriausias būdas, kurį atradau. Kai išbandžiau, kitaip rūgštynių neberuošiu“, – patikino Jolanta.

Kartu su rūgštynėmis galima užšaldyti ir burokėlių lapelių – sriuba bus dar turtingesnio skonio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.