Nemažai šeimininkių tai vengia valyti: dėl to gresia didelės bėdos

Mažai kas mėgsta namų tvarkymą ir valymą, nes laisvą laiką norisi praleisti maloniai. Tačiau naujo tyrimo rezultatai rodo, kad ant nenuvalytų paviršių slypi daug besidauginančių mikroorganizmų, kurie gali sukelti apsinuodijimą maistu ir kitas sveikatos problemas.

 Atskleista, kad 71 proc. žmonių nevalo savo virtuvės prietaisų reguliariai, o skalbimo mašiną vidutiniškai per metus tinkamai išvalo tik vieną kartą. <br> 123rf nuotr.
 Atskleista, kad 71 proc. žmonių nevalo savo virtuvės prietaisų reguliariai, o skalbimo mašiną vidutiniškai per metus tinkamai išvalo tik vieną kartą. <br> 123rf nuotr.
 Atskleista, kad 71 proc. žmonių nevalo savo virtuvės prietaisų reguliariai, o skalbimo mašiną vidutiniškai per metus tinkamai išvalo tik vieną kartą. <br> 123rf nuotr.
 Atskleista, kad 71 proc. žmonių nevalo savo virtuvės prietaisų reguliariai, o skalbimo mašiną vidutiniškai per metus tinkamai išvalo tik vieną kartą. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-11-10 10:15, atnaujinta 2018-11-29 09:59

Atskleista, kad 71 proc. žmonių nevalo savo virtuvės prietaisų reguliariai, o skalbimo mašiną vidutiniškai per metus tinkamai išvalo tik vieną kartą.

Orkaitės ir indaplovės beveik niekada nėra valomos, o šaldytuvai ir mikrobangų krosnelės taip pat dažnai yra apleidžiamos. 

Specialistai papasakojo, kokius prietaisus reikia dažniausiai valyti, dėl kokių priežasčių ir kaip tai tinkamai padaryti.

Šaldytuvas

Tai virtuvės širdis, bet jeigu šaldytuvas nešvarus, jis gali kelti pavojų jūsų sveikatai. Vieno tyrimo metu buvo nustatyta, kad daržovių stalčiuje yra begalė bakterijų ir mikrobų.

Specialistai įspėja, kad kai kuriuose šaldytuvuose gali būti sunku palaikyti stabilią temperatūrą, kai lauke karšta, o tai didina mikrobų dauginimosi riziką.

„Šiltu oru bakterijos dauginasi greičiau, todėl nesuteikite joms tokios galimybės. Patarčiau nusipirkti nebrangų šaldytuvo termometrą, kad galėtumėte stebėti temperatūrą ir išlaikyti maistą šviežią ilgesnį laiką, tai padėtų daugiau nešvaistyti maisto, sumažintų bakterijų skaičių ir apsinuodijimo maistu grėsmę“, – tikina gydytoja Lisa Ackerley.

Nepamirškite reguliariai valyti šaldytuvo ir spintelių lentynų, ypač prieš prisiperkant naujų maisto produktų. Be to, reikėtų išvalyti ir drenažo skylę, nes užsiblokavusi ji gali skleisti nemalonų kvapą.

Orkaitė

Būtent šį virtuvės įrenginį šveisti norisi mažiausiai, bet jei kas savaitę nuvalytumėte orkaitės dureles, apsisaugotumėte nuo purvo, bakterijų, o ir palengvintumėte sau šveitimo procesą.

Norėdami nušveisti groteles, užmerkite jas vandenyje su plovikliu ir palikite nakčiai, kitą rytą jas bus kur kas lengviau nuvalyti.

Tikriausiai dažnai gamindami maistą ir dėdami į orkaitę, nenusiplaunate rankų. Bakterijos, kurios atsiduria ant rankų nuo žalio maisto, patenka ant orkaitės rankenos. Tada tai tampa nešvariausia virtuvės vieta, todėl labai svarbu, kad nusiplautumėte tiek rankas, tiek dažnai valytumėte orkaitės rankeną.

Didžiausią pavojų kelia žalia mėsa, ypač vištiena, kuri gali palikti salmonelių arba kampilobakterijų pėdsakus, sukeliančius apsinuodijimą maistu.

Indaplovė

Liublianos universiteto, esančio Slovėnijoje, mokslininkai atrado, kad indaplovėje slypi begalė E.coli bakterijų.

Anot S.Moore, norint sumažinti šiu bakterijų keliamą riziką ir jų skaičių, reikia atkimšti ir išvalyti vamzdį.

Ji rekomenduoja kartą per mėnesį išvalyti šį prietaisą, įpilant į viršutinį stalčių puodelį baltojo vyno acto ir įjungiant karšto vandens plovimo ciklą.

Mikrobangų krosnelė

Nuo žalios mėsos atšildymo iki neišvengiamų išsiliejimų – mikrobangų krosnelėse knibžda tikras nešvarumų ir bakterijų pasaulis.

Norint ją išvalyti pakanka tik šilto vandens ir ploviklio, bet atsižvelgiant į tai, kaip dažnai naudojame šį prietaisą, valyti reikėtų taip pat dažnai.

Skalbimo mašina

Šis prietaisas atlieka sunkų darbą, kad jūsų rūbai būtų švarūs, bet metas ir jums parodyti skalbimo mašinai šiek tiek meilės.

Maždaug 44 proc. skalbimo mašinų slypi E.coli bakterijos, sukeliančios viduriavimą ir vėmimą.

„Bright & Beautiful“ įmonės generalinė direktorė Sue Moore rekomenduoja skalbimo mašiną valyti kas mėnesį, o jei atsiranda prastas kvapas arba pelėsis, reikėtų ir dažniau.

„Išimkite skalbiklių stalčių ir pamirkykite jį karštame vandenyje su muilu. Kai vanduo pravės, naudodami seną dantų šepetėlį išvalykite visus nešvarumus ir pelėsius.

Norėdami išvalyti pagrindinę prietaiso dalį, įjunkite karšto vandens skalbimo ciklą be rūbų“, – naujienų svetainei „The Sun“ paaiškino S.Moore.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.