Štai kokie prieskoniai labiausiai tiks vištienai, o kokie kiaulienai ar kalakutienai Du prieskonių mišinių receptai

Mėsos patiekalų mėgėjai žino, kad tinkamai parinkti prieskoniai ne tik suteikia mėsai minkštumo, bet ir gali suteikti išties unikalaus skonio. Tačiau kaip žinoti, kokiais jų geriausia gardinti skirtingos rūšies mėsos patiekalus?

 Vištienai ypač dera česnakas ir jo milteliai, o marinatui – druska ar lauro lapai.<br>123rf.com
 Vištienai ypač dera česnakas ir jo milteliai, o marinatui – druska ar lauro lapai.<br>123rf.com
Minkštutėlis, sultingas, prieskoniais pagardintas mėsos gabalėlis tinka ne tik kasdienai, bet ir švenčių stalui – tereikia žinoti kelias gudrybes, kurios jūsų patiekalus pakylės į kitas aukštumas.<br>123rf.com
Minkštutėlis, sultingas, prieskoniais pagardintas mėsos gabalėlis tinka ne tik kasdienai, bet ir švenčių stalui – tereikia žinoti kelias gudrybes, kurios jūsų patiekalus pakylės į kitas aukštumas.<br>123rf.com
V.Balkūno nuotr.
V.Balkūno nuotr.
Jautienos kepsnys.<br>123rf nuotr.
Jautienos kepsnys.<br>123rf nuotr.
Kalakutieną ant šventinio stalo lietuviai jau renkasi nuo Radvilų laikų.<br>123rf nuotr.
Kalakutieną ant šventinio stalo lietuviai jau renkasi nuo Radvilų laikų.<br>123rf nuotr.
Patartina rinktis mėsą, kurios sultys yra rausvos ir skaidrios.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Patartina rinktis mėsą, kurios sultys yra rausvos ir skaidrios.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 19, 2020, 3:07 PM

Patarimais ir namų gamybos prieskonių mišinių receptais dalijasi prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Vištienos patiekalams – plačiausias asortimentas

Pasak V.Juodkazienės, vištiena išsiskiria tuo, kad švelnus jos skonis leidžia eksperimentuoti virtuvėje ir išbandyti įvairiausias kombinacijas – nuo švelnių, saldžiarūgščių, iki skirtingo aštrumo patiekalų.

„Tai universali mėsa, iš kurios lengvai galite pagaminti skirtingus patiekalus, tad ir prieskoniai jai tinka patys įvairiausi. Ypač dera česnakas ir jo milteliai, o marinatui – druska ar lauro lapai.

Mėgstantys Azijos virtuvę neapsieis be išraiškingųjų kalendrų, taip pat saldžiųjų paprikų miltelių ir ciberžolių – pastarieji suteiks patiekalui ir ryškesnę spalvą“, – teigia V. Juodkazienė.

Prie vištienos tinka įvairios žolelės – rozmarinai, bazilikai, raudonėliai, čiobreliai ar petražolės.

Mėgstantiems pikantiškus patiekalus maisto ekspertė rekomenduoja išbandyti dūmų skonio suteikiančias saldžiąsias rūkytas paprikas. Pagardinę patiekalą citrinos, žaliosios citrinos ar apelsino žievele suteiksite jam gaivumo.

Jautienai – intensyvesni skoniai

Lyginant su kitomis mėsos rūšimis, jautiena pasižymi bene išraiškingiausiu skoniu, tad ir prieskonius jai geriausia rinktis intensyvesnius.

„Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad jautiena reikalauja išskirtinių prieskonių, tačiau labiausiai prie jos dera kiekvienoje virtuvėje esantys svogūnai, česnakai ir malti juodieji pipirai.

Pasigendantiems sodrumo rekomenduočiau Azijos virtuvės patiekaluose dominuojančias Kajeno paprikas, kurių aštrumas neužgožia mėsos skonio ir jį tik papildo. Marinatui ypač tinka saldžiųjų paprikų milteliai“, – pasakoja V.Juodkazienė.

Ji teigia, kad jautienai ruošti naudojamos ir įvairios žolelės: čiobreliai ir bazilikai suteiks gaivumo, o šalavijai – švelnumo. Jei gaminate Viduržemio jūros patiekalus ir naudojate raudonėlius, juos dėkite baigiant gaminti, mat jie greitai praranda skonį.

Norintiems namiškius nustebinti išskirtiniu skoniu ir aromatu maisto ekspertė rekomenduoja jautieną pagardinti kepiniams skirta kakava – žiupsnelis jos itin pravers maltos mėsos patiekaluose.

Kalakutienai tiks aštresni prieskoniai

Kaip ir vištienai, kalakutienai tinka įvairūs prieskoniai, tačiau ši mėsa yra šiek tiek intensyvesnio skonio, tad labiausiai prie jos dera pikantiški skoniai.

Pasak V.Juodkazienės, klasikiniu kalakutienos prieskoniu laikomi malti juodieji pipirai, o norintiems išraiškingumo patiks aštresni kuminai ar aitriųjų paprikų dribsniai. Pastarieji, beje, ypač tinka, jei kalakutieną mėgstate patiekti su prancūzų pamėgta bulvių užkepėle – bulvių gratinu. O mėgstantiems kalakutienos patiekalus paskaninti žolelėmis „Iki“ maisto eskspertė rekomenduoja naudoti skonį praturtinančius šalavijus, rozmarinus ar čiobrelius.

Kiaulienos patiekalai – su saldumo poskoniu

Kiauliena savo skoniu – tarsi aukso vidurys tarp išraiškingos jautienos ir švelnios vištienos.

„Dauguma prieskonių, naudojamų jautienai, tiks ir kiaulienai, nes receptuose šios mėsos rūšys neretai keičia viena kitą. Visgi kiauliena yra saldesnė, tad su ja, pavyzdžiui, itin dera saldžiai aitrios kadagių uogos.

Jei ruošiate kiaulienos patiekalą su obuoliais, pabandykite jį pagardinti cinamonu. Pikantiškesnių skonių mėgėjams rekomenduoju kiaulieną skaninti kmynais, imbierais, česnakais – jų aštrumas puikiai papildys šios mėsos saldumą“, – sako V.Juodkazienė.

Iš žolelių kiaulienai labiausiai tinka šalavijai, suteikiantys švelnų ir ne per daug intensyvų skonį.

Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė dalijasi namų gamybos prieskonių mišinių receptais.

Prieskonių mišinys vištienai

Reikės:

  • pusės v. š. druskos
  • 1 v. š. česnako granulių
  • ¼ v. š. maltų juodųjų pipirų
  • 1 v. š. saldžiųjų paprikų miltelių
  • pusės v. š. ciberžolių
  • pusės v. š. svogūnų miltelių
  • pusės v. š. garstyčių miltelių
  • ¼ v. š. džiovintų čiobrelių
  • ½ v. š. džiovintų raudonėlių ¼ v. š. džiovintų bazilikų
  • ¼ v. š. džiovintų rozmarinų

Paruošimas

Sumaišykite visus prieskonius, laikykite juos sandariame inde ir tamsioje vietoje iki 3 mėnesių.

Prieskonių mišinys jautienos didkepsniui

Reikės:

  • 1 v. š. maltų juodujų pipirų
  • 2 v. š. jūros druskos dribsnių
  • 1,5 a. š. svogūnų miltelių
  • 1 v. š. česnakų miltelių
  • 2 a. š. kuminų
  • 1 a. š. Kajeno paprikų

Paruošimas

Sumaišykite visus ingredientus, laikykite juos sandariame inde ir tamsioje vietoje iki pusės metų. Šio kiekio užteks 4–6 didkepsniams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.