10 klaidų, dėl kurių nepavyksta iškepti tobulo pyrago

Vakarienė jau baigiasi, šeimyna nekantriai laukia deserto, tačiau iš orkaitės ištrauktas pyragas ėmė ir... subliūško? O galbūt nepakilo, pridegė prie dugno ar tiesiog prilipo prie kepimo formos? Susidurti su tokia situacija teko ne vienam – tai įrodo ir socialinių tinklų grotažymė #bakingfail, kuri, prasidėjus tikram kepimo namuose bumui, žymi vis daugiau nepavykusių kepinių nuotraukų.

 Kepimas ir konditerija, skirtingai nei kiti maisto ruošimo būdai – tikrų tikriausias mokslas.<br> 123rf nuotr.
 Kepimas ir konditerija, skirtingai nei kiti maisto ruošimo būdai – tikrų tikriausias mokslas.<br> 123rf nuotr.
 S.Šalkauskaitė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 S.Šalkauskaitė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Ingredientų temperatūra – labai svarbi.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Ingredientų temperatūra – labai svarbi.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Kepimo formos.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Kepimo formos.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Kepimo įrankiai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Kepimo įrankiai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Trynio ir baltymo atskyrimas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Trynio ir baltymo atskyrimas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Šaltas sviestas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Šaltas sviestas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Sijojami miltai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Sijojami miltai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Tešlos minkymas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Tešlos minkymas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Tinkamai maišomi kiaušiniai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Tinkamai maišomi kiaušiniai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Tinkamai plakami baltymai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Tinkamai plakami baltymai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Nov 6, 2020, 9:10 AM, atnaujinta Nov 6, 2020, 9:10 AM

Kaip išvengti šių kepimo nesėkmių ir kokių klaidų šiukštu nedaryti?

„Kepimas ir konditerija, skirtingai nei kiti maisto ruošimo būdai – tikrų tikriausias mokslas. Čia veikia cheminiai procesai, medžiagų ir ingredientų jungimosi formulės, todėl matavimui „iš akies“ ir eksperimentams čia – ne vieta.

Tad tęsdami kepimo akademijų ciklą kviečiame mokytis iš savo klaidų ir, žinant keletą svarbiausių kepimo gudrybių, kas kartą džiaugtis gardžiausias kepiniais“, – teigia „Malsenos“ kepimo akademijos ekspertė ir konditerė Sonata Šalkauskaitė bei dalinasi išsamiu didžiausių kepimo klaidų sąrašų.

1. Netinkama ingredientų temperatūra

Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti nesvarbu, kokios temperatūros prieš gaminant yra sviestas ar kiaušiniai, S.Šalkauskaitė tikina, kad tai – viena didžiausių kepimo klaidų, nulemiančių bene daugiausia nesėkmių.

„Ingredientų temperatūra yra vienas esminių kriterijų, nes, pavyzdžiui, šalti kiaušiniai negalės būti taip gerai išplakti ir nepritrauks tiek oro, kiek pritrauktų kambario temperatūros kiaušiniai. O būtent gerai išplakti kiaušiniai ir yra daugelio purių ir minkštų biskvitų paslaptis. O štai jeigu kepsite trapios tešlos pyragą arba sausainius, tiesiog privalote naudoti kuo šaltesnį sviestą, kitaip jūsų pyragas tiesiog „išskys“, – sako kepimo akademijos ekspertė.

2. Tešla ilgai laikoma formose nekepant

Pasiruošėte tešlą, sukrėtėte į kepimo formą, ir tik tada įjungėte orkaitę? O gal nusprendėte išgerti puodelį kavos? Šis laukimas – viena iš priežasčių, kodėl jūsų pyragas nepavyko.

„Į pyrago tešlą įbėrus kildinančių medžiagų, jos aktyvuojasi iškart, kai yra sumaišomos su šlapiais ingredientais. Todėl vos paruošus tešlą ją reikia kepti nedelsiant. Prieš pradėdami kepimo ir gaminimo procesą paruoškite kepimo formą, įkaitinkite orkaitę ir išsitraukite iš šaldytuvo visus reikalingus ingredientus. Taip išvengsite papildomo delsimo ir nerizikuosite, kad jūsų pyragas neiškils“, – sako S.Šalkauskaitė.

3. Nesijojami miltai

Anot konditerės, dar viena dažna klaida – pamirštama išsijoti miltus. Šis žingsnis užtikrina, kad kepinyje neliks stambesnių miltų gabalėlių.

Be to, sijojimo metu į miltus patenka daugiau oro, kuris purena ir minkština tešlą, todėl šis žingsnis ypač svarbus kepant minkštus ir purius biskvitus.

4. Nesilaikoma gaminimo eigos

„Jeigu recepte nurodyta pirma išplakti kiaušinius – pirma išplakame kiaušinius. Jeigu nurodoma pirmiausia suminkštinti sviestą, tuomet taip ir reikėtų daryti. Nepamirškite, jog kepimas – cheminis procesas ir nurodytos tvarkos laikymasis užtikrina, kad ingredientai tinkamai sureaguoja tarpusavyje ir sukuria norimą kepinio tekstūrą ar konsistenciją“, – priduria kepimo akademijos ambasadorė.

Pasak S.Šalkauskaitės, ruošiant tešlą rekomenduojama naudoti svarstykles ir sverti produktus gramais. Jeigu receptas nurodo matuoti mililitrais – naudoti menzūrėlę su nurodytais kiekiais. Gramai nėra lygu mililitrai, todėl svarbu sverti ir matuoti atitinkamai bei tiksliai sekti recepto nurodymus.

5. Netiksliai nustatoma orkaitės temperatūra

Viena dažniausiai pasitaikančių kepimo klaidų – orkaitės temperatūros nurodymų nesilaikymas. „Jeigu kepate aukštesnėje temperatūroje negu nurodo receptas – pyrago plutelė apskrunda, o vidus lieka neiškepęs. Kai vėliau biskvito vidus įkaista ir temperatūra jame pakyla, plutelė susproginėja. Arba atvirkščiai – per šaltoje orkaitėje kepami gaminiai mažai pakyla“, – teigia ekspertė.

Dažnai orkaitės neįkaista tolygiai, todėl vienintelis būdas užtikrinti, jog temperatūra yra teisinga – atskirai matuoti vidinę orkaitės temperatūrą. Taip pat kepimo ekspertė priduria, kad idealiausia vieta kepti pyragą – orkaitės vidurys, nes ten oras cirkuliuoja vienodai ir tolygiai kepinyje paskirsto karštį.

6. Naudojama per maža ar didelė kepimo forma

Jeigu receptas nurodo naudoti didesnę formą, negu jūsų turima, sunaudokite ne visą tešlą. Jei pripilate tešlos iki pat formos viršaus – biskvitas neturi kur kilti, todėl „lipa“ per viršų, o vėliau smenga.

Geriausia tešla užpildyti 2/3 formos. Jeigu jūsų forma didesnė, verčiau proporciškai didinkite visų ingredientų kiekius ir kepimo laiką, kitaip jūsų pyragas irgi gali nepavykti.

7. Dažnai darinėjamos orkaitės durelės

Kad ir kaip nekantrautumėte apžiūrėti, kaip jūsų pyragui sekasi orkaitėje, verčiau to nedarykite.

„Kas kartą atidarydami orkaitės durelės sumažinate jos temperatūrą. Geriausia, jeigu pirmas 15-20 kepimo minučių išvis nedarysite orkaitės durelių. Taip užtikrinsite, kad karštis iš orkaitės neišeis ir gaminys iškils. Be to, kepant pyrago tešloje atsiranda oro burbuliukai, kurie kartu su karščiu išpurena pyragą. Darinėjamos orkaitės durelės gali lemti šių burbulų subliuškimą“, – teigia S. Šalkauskaitė.

8. Bandoma produktus pakeisti

Alternatyvas neturimiems produktams reikėtų rinktis atsargiai. Pavyzdžiui, grietinės verčiau nekeisti pienu, nes jų vandens kiekis skiriasi, todėl tai keičia tešlos struktūrą. Verčiau grietinę keisti jogurtu, kefyru.

Taip pat atidžiai rinkitės ir kepimui naudojamus miltus. Paprasti kvietiniai miltai sugeria mažiau drėgmės nei viso grūdo miltai, todėl atitinkamai turėsite peržvelgti ir naudojamų skysčių kiekį.

9. Tešlos permaišymas

Jeigu į tešlą įmaišydami miltus ją permaišysite, susidarys daugiau glitimo, gaminys sunkiau kils, iškeps tąsus ir nepurus. Norėdami nepermaišyti tešlos maišykite ją tik tol, kol visi ingredientai susijungs į tolygią masę.

„Yra skirtingi maišymo būdai, kurių nevalia painioti. Pavyzdžiui, cukrų ir sviestą reikėtų trinti iki vientisos ir kreminės masės. Kiaušinius vertėtų greitai ir stipriai plakti, o štai miltus reikėtų tik atsargiai įmaišyti į tešlą. Kai kur šis procesas įvardijamas „įlankstymo“ terminu, nes taip išsaugome kiaušinių plakinyje esantį orą, kuris iškelia pyragą. Šiame procese nenaudokite medinio šaukšto ar elektrinio plakiklio, nes šie įrankiai „išmuš“ orą iš mišinio. Naudokite silikoninę mentelę ir švelniai įmaišykite miltus“, – sako kepimo akademijos atstovė.

10. Bandoma iš formos išimti karštus gaminius

Karšti kepiniai būna dar itin trapūs, todėl neretai sutrupa bandant juos išimti ar pjauti. Kepiniams reikia bent pusvalandžio, kad jų temperatūra sumažėtų, ir dar vieno pusvalandžio visiškai ataušti. Net jeigu pyragas atrodo atvėsęs, jo vidus gali būti karštas. Todėl palaukite, kol gaminiai pravės, tik tuomet išimkite iš formos.

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2021 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.