Paprastas triukas neleis ilgiau pernokti bananams: išbandykite – nenusivilsite

Nors visi žinome, kad bananai linkę greitai nokti, tai yra vienas iš produktų, dėl kurių mes retai sukame galvą, kaip ir kur juos laikyti. Tiesiog sudedame į vaisių krepšelį ar dubenį ir laikome ant stalo ar palangės.

Bananai – vienas iš daugelio vaisių, kurie nokdami išskiria dujas, vadinamas etilenu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bananai – vienas iš daugelio vaisių, kurie nokdami išskiria dujas, vadinamas etilenu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bananai – vienas iš daugelio vaisių, kurie nokdami išskiria dujas, vadinamas etilenu.<br>123rf nuotr.
Bananai – vienas iš daugelio vaisių, kurie nokdami išskiria dujas, vadinamas etilenu.<br>123rf nuotr.
Bananai – vienas iš daugelio vaisių, kurie nokdami išskiria dujas, vadinamas etilenu.<br>123rf nuotr.
Bananai – vienas iš daugelio vaisių, kurie nokdami išskiria dujas, vadinamas etilenu.<br>123rf nuotr.
Bananai – vienas iš daugelio vaisių, kurie nokdami išskiria dujas, vadinamas etilenu.<br>123rf nuotr.
Bananai – vienas iš daugelio vaisių, kurie nokdami išskiria dujas, vadinamas etilenu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 10, 2021, 11:20 AM

Kai bananai pradeda virsti koše, o žievė – juoduoti, jų valgyti nebesinori. Vienintelis būdas juos išsaugoti – užšaldyti arba gaminti kokteilius, kepti bananų duoną. O jei ir to nesinori, tenka juos išmesti.

Kodėl bananai taip greitai noksta? Tai vienas iš daugelio vaisių, kurie išskiria dujas, vadinamas etilenu. Etilenas – tai augalinis hormonas, kuris paskatina nokimą. Avokadai, pomidorai, bulvės ar bananai – maisto produktai, kurie išskiria etileną, todėl juos reikia laikyti atskirai nuo etilenui jautrių produktų, pavyzdžiui, svogūnų ar morkų.

Tad kaip išlaikyti bananus šviežius?

Etileno dujos daugiausia išsiskiria per bananų stiebus. Gudrybė, padedanti ilgiau išlaikyti šviežius bananus – apvynioti bananų stiebelius plėvele, kad etileno dujos nebegalėtų išsiskirti.

Tiesiog paimkite nedidelį maistinės plėvelės gabalėlį ir apsukite stiebą. Jei plėvelė nebus tvirtai prigludusi, prispauskite ją gumele.

Siekiant išsiaiškinti, kas efektyviau – suvynioti bananų kekės stebus ar kiekvieną atskirą – portalas „Food52“ atliko eksperimentą.

Po kelių dienų buvo prieita prie išvados, kad efektyviau banano nokimo procesas buvo sustabdytas, kai kiekvieno jo stiebas buvo suvyniotas atskirai. Taigi, nusipirkę kekę, atskirkite bananus ir apvyniokite plėvele kiekvieno stiebelį.

Kai bananai pasieks tinkamą sunokimo lygį, galite juos perkelti į šaldytuvą – ten bananai išliks tokio pat sunokimo lygio, o jūs turėsite daugiau mėgautis šiais vaisiais ir jų nešvaistyti.

Tačiau vienas įspėjimas: jei bananus įdėsite į šaldytuvą, kai jie dar bus žali, jie niekada nesunoks. Jei juos ištrauksite iš šaldytuvo, jie pajuoduos.

O jeigu nepavyko išsaugoti bananų, ir jie pernoko, žemiau rasite keletą receptų, kur juos galėsite sunaudoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio