Marinuodami šašlykus ar kepsnius įdėkite kivio – rezultatas maloniai nustebins

Planuojant smagias savaitgalio išvykas, kurias pagardintų čirškinamos mėsos kvapai, svarbu išsirinkti visiems tinkantį mėsos marinatą, kuris kepsnius ne tik suminkštintų, bet ir prisotintų netikėtų skonių.

 Šašlykai.<br> 123rf nuotr.
 Šašlykai.<br> 123rf nuotr.
Marinuojama mėsa.<br> 123rf nuotr.
Marinuojama mėsa.<br> 123rf nuotr.
 Kepti paruošta mėsa.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Kepti paruošta mėsa.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Kepti paruošta mėsa.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Kepti paruošta mėsa.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 10, 2022, 12:34 PM, atnaujinta Jun 10, 2022, 12:35 PM

O štai dėl jų gali susiginčyti net geriausi draugai – kiekvienam savas mėsos paruošimo būdas atrodo geriausias. 

Prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika sako, kad neturi mėgstamiausio marinato recepto, mat jam patinka ieškoti vis naujų derinių: „Rekomenduočiau mėsą marinuoti kuo paprasčiau. Tai galėtų būti grūstų pipirų mišinys, druska, lauro lapai, aliejus, išspaustos citrinos sultys, tarkuoti svogūnai ir šiek tiek žolelių, pavyzdžiui, čiobreliai.“ 

Nors šašlykams daugelis ieško kiaulienos sprandinės, jiems taip pat puikiai tiks ir kiaulienos kumpis, mentė ar šoninė, o kepti ant iešmo galima ruošti jautieną ar paukštieną. Tiesa, mėsos technologas pataria geriau ieškoti vištienos ar kalakutienos šlaunelių, o ne krūtinėlės mėsos, mat ji riebesnė ir iškepusi nebus sausa.

Pasak V.Nadzeikos, mėsos sausumas priklauso nuo pasirinktos mėsos dalies ir kepimo laiko –  svarbu jos neperkepti. 

„Pirmiausia reikėtų apsispręsti dėl marinato pagrindo. Tai gali būti aliejus, majonezas, garstyčios, sultys, alus, vynas ar įvairūs gazuoti gėrimai. Taip pat reikės įtrinti mėsą druska, pipirais, žolelėmis, česnakais bei svogūnais. 

Mėsą suminkština rūgštis, bet patarčiau naudoti citrinos sultis, o ne actą. Paminkštinti mėsą gali ir gazuoti gėrimai.

Daug kam bus netikėta, bet ją taip pat labai minkština kiviai – tereikia vos vieno kivio vienam kilogramui mėsos. Tik įsidėmėkite, kad naudojant kivius mėsos negalima marinate laikyti ilgai, nes tuomet mėsos struktūra bus per minkšta“, – įspėja mėsos ekspertas.

Nereikėtų mėsos skonio užgožti ir padažais, o vietoje jų V.Nadzeika siūlo rinktis patinkančias daržoves ar šviežias salotas, taip pat plikytus svogūnus: „Kuo sausesnė mėsa, tuo daugiau padažo ant jos norime užsidėti. Todėl svarbu mėsos marinavimui skirti didesnį dėmesį, kad galutinis rezultatas būtų ne tik gardesnis, bet ir sveikatai palankesnis – su daugiau šviežių daržovių lėkštėje.“

Skubantiems ir jau važiuojantiems į gamtą „Rimi“ kategorijos vadovė Ana Aleksiukienė siūlo paragauti prekybos tinklo mėsos technologų užmarinuotų šašlykų – marinatui naudojamas ir jogurtas, ir kefyras, ir žolelės ar baltojo vyno actas, kiti priedai. 

Norint namuose pasiruošti panašių marinatų mėsos technologas V.Nadzeika ragina nebijoti eksperimentuoti nei su kepimo įranga, nei su mėsos ar prieskonių pasirinkimu – tik išbandžius įvairiausius variantus galima atsirinkti, kas labiausiai patinka: „Pradedantiesiems kepėjams siūlyčiau rinktis kiaulienos sprandinę, kiaulienos šoninę, viščiukų šlaunelių mėsą, taip pat brandintą jautieną – jos sultingiausios, o ir pirkėjai šašlykams dažniausiai renkasi tokias mėsos rūšis. 

Pats paprasčiausias būdas greitai užmarinuoti mėsą yra įtrinti ją druska, pipirais ir aliejumi. Nors skamba paprastai, skonis tikrai nebus prastas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.