Žinovė patarė, kokia druska tinka agurkams konservuoti – ir kokios jokiu būdu nenaudoti

Konservavimo sezonas – pačiame įkarštyje. Daržuose ir šilnamiuose dera agurkai ir pomidorai, o rūsiuose rikiuojasi stiklainiai su marinuotomis, raugintomis, sūdytomis ir kitaip paruoštomis sodo gėrybėmis. 

Tinklaraščio „Kūmutės virtuvė“ autorė R.Šniolienė dalijasi patarimais apie daržovių konservavimą.<br> lrytas.lt koliažas.
Tinklaraščio „Kūmutės virtuvė“ autorė R.Šniolienė dalijasi patarimais apie daržovių konservavimą.<br> lrytas.lt koliažas.
Rinkoje nebeliko šeimininkių pamėgtos ir per daugelį metų patikrintos ukrainietiškos druskos.<br>D.Umbraso nuotr.
Rinkoje nebeliko šeimininkių pamėgtos ir per daugelį metų patikrintos ukrainietiškos druskos.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-08-03 08:12

Ir nors kasmet populiariausi išlieka tie patys konservavimo būdai, vienas niuansas šiemet kaip niekada aktualus: tai druska.

Rinkoje nebelikus šeimininkių pamėgtos ir per daugelį metų patikrintos ukrainietiškos akmens druskos, daugeliui kilo klausimų: kokią druską naudoti konservuojant daržoves? 

Portalo lrytas.lt skaitytoja Danutė klausia: „Anksčiau nebuvo problemos, nes visą laiką buvo akmens druskos iš Ukrainos. Dabar tokios nebėra. Susiruošiau marinuoti agurkus, nusipirkau parduotuvėje druskos „Chalupa Sal Atlantica“, ispaniškos. Kitokios nebuvo. Ši druska labai rupi (didelių baltų kristalų). 

Užkonservavau agurkus su citrinos rūgštimi, druska ir cukrumi. Viską padariau taip, kaip ir kiekvienais metais. Ir agurkai visada buvo skanūs, gerai laikydavosi. Bet vėliau man kilo abejonė: ar gerą druską panaudojau? Gal reikia viską perdaryti, kol agurkai dar nesugedo? Labai abejoju, ar ši druska tinkama marinavimui. Gal galėtumėte padėti išsiaiškinti?“

Atsakymą pateikė daržovių rauginimo ir marinavimo ekspertė, tinklaraščio „Kūmutės virtuvė“ autorė Renata Šniolienė.

„Visada skatinu vasarą pirmiausia atsivalgyti šviežių ir kelias dienas raugintų daržovių. Jas ruošiant greitam vartojimui, rauginant tik kelias dienas, tinka bet kokia druska – akmens, jūros, Himalajų. Tinka ir smulki druska, ir netgi ta, kurioje yra jodo“, – pasakojo Renata. 

Klasikinis druskos ir vandens santykis raugiant daržoves greitam vartojimui – 30 g akmens druskos vienam litrui vandens. Naudojant ne akmens druską, reikėtų įvertinti tai, kad kai kurios druskos rūšys yra mažiau sūrios. 

Tačiau ruošdama konservuotas daržoves žiemai R.Šniolienė naudoja tiktai akmens druską. Ir būtinai be jodo, kuris ilgainiui suminkština daržoves – jos ne tik nebus traškios, bet ir gali pavirsti į košę. 

„Taip, šiemet daugelis sako, kad akmens druskos parduotuvėse nėra. Visų pirma, daugelis, manau, išpirko druską vos tik karui Ukrainoje prasidėjus, ir turi atsargų. O antra – tikrai atsiranda akmens druskos tiek parduotuvėse, tiek turguje. Juk ta pati akmens druska kasama ir Lenkijoje, atvežama iš ten. Tik tiek, kad mūsų visų akys priprato ieškoti tos pačios pakuotės, kurią buvome įpratę matyti daug metų. Siūlyčiau geriau pasidairyti parduotuvėse, galbūt aplankyti kelias ir būtinai skaityti etiketes – kad druska būtų be jodo“, – patarė maisto žinovė.

O kodėl konservavimui netinka jūros druska? Pasak Renatos, jūros druska yra kiek kitokio sūrumo, ir to neįvertinus galima sugadinti konservus, tačiau svarbiausia – joje natūraliai yra jodo. 

O ką daryti, jeigu daržovės pradėjo gesti? Ar galima jas dar išgelbėti?

„Žinoma, kad taip – ir visada raginu jas gelbėti. Pastebėjus bent menkiausią požymį – jei marinatas susidrumstė, pabąlo, jį nupilti, daržoves gerai perplauti ir konservuoti iš naujo. Vis tik tokios daržovės labiausiai tinka rauginimui, nes jos jau „pagavusios“ rūgimo bakterijas“, – atskleidė maisto tinklaraštininkė. 

Su šeimininkėmis ji dalijasi dar dviem patarimais, ką daryti, kad konservai puikiai laikytųsi. Pirmiausia ji pataria naudoti tik sveikus stiklainius – kiekvieną pakelti prieš šviesą ir apžiūrėti, ar nėra mažyčių įtrūkimų, dėl kurių į konservus gali patekti nešvarumai. 

O antra – visuomet naudoti tik naujus dangtelius – prieš naudojimą reikėtų juos išplauti ir dezinfekuoti. 

„Tai tikrai nėra didelė investicija, tačiau patikima“, – patirtimi pasidalijo „Kūmutės virtuvė“ autorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.