Niekada nelaikykite pieno šaldytuvo durelėse – specialistė paaiškino, kodėl

Karvės pienas – tai ypatingas maisto produktas, nuo senų laikų buvęs vienas pagrindinis prasimaitinimo šaltinis. Šio produkto svarba atsiskleidžia kultūriniame palikime: jis minimas religinėje simbolikoje, mitologijoje, literatūroje ir net garsiuose meno kūriniuose, tokiuose kaip Leonardo da Vinčio „Paskutinė vakarienė“.

 Pieno nereikėtų laikyti šaldytuve.<br> 123rf nuotr.
 Pieno nereikėtų laikyti šaldytuve.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2023, 8:55 AM

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad ir šiais laikais laktozę toleruojantys žmonės gali savo organizmą praturtinti gausiu kiekiu kalcio – užteks tik vieno puodelio karvės pieno.

Karvės pienas išsiskiria maistingumu

Pienas yra plačiai vartojamas ir labai maistingas produktas, kurio galima įsigyti įvairių formų, įskaitant karvių, ožkų pieną ir augalinės kilmės alternatyvas, pavyzdžiui, migdolų, sojų ar kokosų gėrimus. Tačiau karvės pienas išsiskiria maistingumu: anot E.Gavelienės, jame gausu svarbiausių medžiagų, be kurių organizmas negalėtų vykdyti pagrindinių savo funkcijų.

„Makroelementų požiūriu puodelyje karvės pieno paprastai būna apie 150–160 kalorijų, nors šis skaičius gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo riebalų kiekio. Pavyzdžiui, viename puodelyje nenugriebto pieno yra apie 8 g riebalų, o mažesnio riebumo piene, pavyzdžiui, 2 ir 1 proc. riebumo, yra mažiau kalorijų ir riebalų.

Pienas taip pat yra puikus baltymų šaltinis, jų viename puodelyje yra apie 8 g, todėl jis yra vertingas subalansuotos mitybos komponentas. Be to, piene yra apie 12–13 g angliavandenių, daugiausia laktozės – natūralaus cukraus, esančio pieno produktuose, pavidalu“, – vardija gydytoja E. Gavelienė.

Padeda kompensuoti vitamino D trūkumą

Mitybos specialistė priduria, kad karvės pienas išskirtinis savo kalcio kiekiu ir vitaminų gausa: šiame produkte randama A, D ir B grupės vitaminų, be kurių nebūtų įmanoma gera savijauta, ypač – tamsiųjų sezonų metu.

„Piene ypač daug kalcio – viename puodelyje yra apie 300–350 mg. Jis labai svarbus stipriems kaulams ir dantims išlaikyti. Taip pat randama ir kito mineralo – kalio – kuris padeda reguliuoti kraujospūdį ir skysčių pusiausvyrą organizme. Be to, karvės pienas praturtintas vitaminu D, kuris gerina kalcio pasisavinimą. Taip pat yra įrodymų, kad vitaminas D gali turėti įtakos nuotaikos reguliavimui, tad tinkamas jo kiekio palaikymas organizme tamsiaisiais sezonais yra puikus būdas palaikyti ne tik stiprią fizinę, bet ir emocinę sveikatą.

Karvės pienas yra geras ir vitamino A šaltinis, kuris būtinas regėjimui, imuninei sistemai bei odos sveikatai. O jame esantys įvairūs B grupės vitaminai, pavyzdžiui, riboflavinas (B2) ir vitaminas B12 prisideda prie bendros sveikatos palaikymo“, – pasakoja gydytoja dietologė.

Venkite laikyti jį šaldytuvo durelėse

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad norint išsaugoti pieno šviežumą, labai svarbu jį tinkamai laikyti namuose. Ekspertė pabrėžia, kad jis visada turi būti laikomas šaldytuve ne aukštesnėje kaip 4 laipsnių Celsijaus temperatūroje. Geriausia vieta yra šalčiausia šaldytuvo dalis, paprastai netoli galinės sienelės. Tai padeda sulėtinti bakterijų augimą ir išlaikyti pieno kokybę.

„Laikykite pieno pakuotę sandariai uždarytą originaliu dangteliu. Tai neleidžia įsigerti kvapams iš kitų šaldytuve esančių maisto produktų ir padeda išsaugoti pieno skonį bei šviežumą. Be to, šis produktas yra jautrus šviesai, todėl laikykite jį originalioje pakuotėje arba šviesai atsparioje taroje, kad jo neveiktų šviesa, kuri gali pabloginti skonį.

Taip pat venkite laikyti pieną šaldytuvo durelėse. Nors galbūt tai ir patogu, tačiau dėl dažno šaldytuvo durelių atidarymo šioje vietoje vyksta didesni temperatūros svyravimai“, – rekomenduoja ekspertė.

Taip pat O. Suchočeva pasakoja, kad karvės pieno galiojimo laikas priklauso ir nuo to, kokiu būdu buvo apdorotas: „Pavyzdžiui, ultra aukštoje temperatūroje (UAT) apdorotas pienas skiriasi nuo kitų šio produkto rūšių, nes jis apdorojamas mažiausiai 135 laipsnių Celsijaus temperatūroje. Tai reiškia, kad toks pasterizavimas naikina piene esančias bakterijas, kurios gali būti kenksmingos arba sukelti gedimą, todėl produktas tarnauja ilgiau“.

Ką daryti, jei galiojimo laikas baigiasi?

Pieno šaldymas yra veiksmingas būdas išvengti maisto švaistymo, nes taip galima pratęsti jo galiojimo laiką po įprasto jo galiojimo termino pabaigos. Tai reiškia, kad galima pirkti didesnį šio produkto kiekį nuolaidų metu ir naudoti jį patogiu metu, taip sumažinant tikimybę, kad pienas bus išmestas.

„Norėdami užšaldyti pieno likučius, pirmiausia pasirinkite hermetiškus ir šaldymui tinkamus indus arba šaldymo maišelius, palikdami šiek tiek vietos viršuje. Ant indų užklijuokite etiketes su datomis, kad būtų galima sekti jų šviežumą, ir atsargiai supilkite į juos pieną. Sandariai uždarykite indus ar maišelius ir juos laikykite šalčiausioje šaldiklio vietoje.

Kai būsite pasiruošę naudoti užšaldytą pieną, perkelkite jį į šaldytuvą ir palikite lėtai atšilti per kelias valandas arba per naktį. Atšildytą pieną švelniai suplakite arba išmaišykite, kad atsiskyrę komponentai vėl susijungtų. Nors užšaldymas gali šiek tiek pakeisti pieno tekstūrą ir skonį, jis vis tiek tinka daugeliui receptų, ypač sriuboms, padažams ar kepiniams“, – pataria ekspertė ir priduria, kad šaldymui geriausiai tinka kokybiškas pienas.

Pieno pudingas

Reikės:

  • 500 ml pieno, 3,2 % riebumo;
  • 50 g kukurūzų krakmolo;
  • 50 g cukraus;
  • 90 g kokosų drožlių.

Kaip gaminti

1. Į puodą supilkite 250 ml pieno ir suberkite cukrų. Maišykite, kol gausite vientisą masę.

2. Į dubenį supilkite likusį pieną, suberkite kukurūzų krakmolą ir maišykite iki vientisos masės.

3. Puodą su cukrumi ir pienu pastatykite ant viryklės ir įjunkite vidutinio stiprumo ugnį. Virkite 3–4 minutes arba kol pienas sušils. Svarbu, kad pienas su cukrumi nepradėtų virti.

4. Tada lėtai pilant į puodą įmaišykite kukurūzų krakmolą. Maišykite, kol masė taps tirštos konsistencijos, maždaug 4 minutes.

5. Išklokite norimą indą ar kepimo formą pergamentiniu popieriumi ir supilkite mišinį. Palikite jį pastovėti maždaug 1–2 valandas arba kol visiškai atvės.

6. Supjaustykite pudingą kąsnio dydžio gabalėliais ir juos apvoliokite kokosų drožlėmis.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.