Neskubėkite išmesti likusių šventinių vaišių: dietistė I. Trusovė dalijasi paprastomis idėjomis, kaip sunaudoti likučius

Artimuosius suburiančios didžiosios metų šventės kartu yra ir gausių vaišių metas – Kūčių vakarienė su mažiausiai dvylika patiekalų, sotūs Kalėdų pietūs, Naujųjų sutikimo vakarienė, kartais trunkanti iki vidurnakčio – visi norime, kad kiekvienas nuo stalo pakiltų skaniai pavalgęs.

Fritata.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Fritata.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Indrė Trusovė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Indrė Trusovė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 28, 2023, 2:47 PM

Ne visuomet pavyksta tiksliai suplanuoti valgiaraštį, tad ką gi daryti su šventinio stalo likučiais, kad nešvaistytume vis dar gero maisto, kuriam skyrėme tiek savo lėšų, laiko ir meilės gaminant? Dietistė Indrė Trusovė, „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė, dalijasi paprastomis idėjomis, kaip paprastai ir skaniai sunaudoti patiekalų likučius bei ingredientus.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pastebi, kad gruodžio antroje pusėje, kai pirkėjai ima intensyviausiai ruoštis artėjančioms šventėms, vidutinis pirkinių krepšelis padidėja.

„Pirkėjai nuo pat rudens pabaigos intensyviai ieškojo dovanų, dekoracijų namams ir, žinoma, rūpinosi šventiniu meniu. Paprastai šiuo periodu maisto nuperkama daugiau nei įprastai – didžioji pirkinių dalis skiriama Kūčių, Kalėdų ir Naujųjų sutikimo vaišių stalui. Jaučiame pareigą priminti, kad labai svarbu planuoti pirkinius – tai leidžia išvengti emocinio pirkimo, nepereikvoti savo biudžeto ir nešvaistyti maisto. O jeigu nesuvalgyto maisto vis tiek liko, įjungtus šiek tiek fantazijos visa tai dar galima panaudoti. Apie tai, kad gyventojai stengiasi nešvaistyti maisto po švenčių rodo kasmet mūsų atliekami gyventojų pasiruošimo šventėms įpročių tyrimai.

Šiemet kartu su „Spinter Research“ atlikto tyrimo rezultatai rodo, jog 75 proc. gyventojų po Kalėdų likusį nesuvalgytą maistą vienaip ar kitaip suvartoja vėliau – valgo tuos pačius patiekalus kitą dieną, 36 proc. likučius naudoja kitiems patiekalams ruošti ir 30 proc. likučius išsidalina šeimos rate“, – kalba I.Trakimaitė-Šeškuvienė.

Likučius gelbsti fritata arba tortilija

Dietistė I.Trusovė pasakoja, kad atsakingas šventinio meniu planavimas ir drausmė apsiperkant leidžia išvengti ir chaoso besiruošiant šventėms, ir sunaudoti visus produktus bei patiekalus, neišmesti maisto.

„Šeimoje visuomet pasiruošiame meniu ir susitariame, ką gaminsiu aš, ką gamins mano mama ir kokius patiekalus ruoš anyta. Visada kruopščiai apgalvojame ir nepriruošiame labai daug. Tad išties nėra tekę nieko išmesti. Tiesa, dažnai būna daugiau pyragų, nes visos mėgstame juos kepti – bet tada vaišiname jais draugus ir visi kepiniai būna suvalgomi. Lieka nebent sūrių, mėsyčių, bet jas labai greitai sunaudoju gamindama kitus patiekalus“, – šventinės ruošos patirtimi dalijasi I.Trusovė ir pataria, kaip galima kūrybiškai pritaikyti likusį maistą kituose patiekaluose.

Pasak subalansuotos mitybos partnerės, vienas geriausių patiekalų sunaudoti įvairius maisto likučius – nuo sūrio, daržovių iki mėsos bei žuvies patiekalų – yra fritata. Tereikia viską supjaustyti nedideliais gabalėliais, užpilti kiaušinių plakiniu, išmaišyti, pilti į skardą arba pyrago formą bei iškepti orkaitėje.

„Šį mišinį galima supilstyti ir į keksiukų formas – tai labai patinka vaikams. Apsiperkant šventėms, pravartu įsigyti tortilijų, nes tai puikus būdas panaudoti mėsos ir žuvies likučius: ant tortilijos lakšto tepame trintą avokadą arba su pomidorų pasta sumaišytą graikišką jogurtą, dedame gabalėliais supjaustytus mėsos, paukštienos arba žuvies patiekalo likučius, papuošiame žalumynais ir valgome šaltą arba pašildytą orkaitėje su trupučiu užtarkuoto sūrio“, – paprastomis idėjomis dalijasi dietistė I.Trusovė.

Anot jos, su šventinio stalo likučiais taip pat sėkmingai galima pagaminti picą, makaronus arba makaronų apkepą. Pagrindinė taisyklė – nebijoti eksperimentuoti.

Likučiai galioja tris paras

Maisto ekspertė atkreipia dėmesį, kad nesunaudoti produktai bus universalesni, jeigu, pavyzdžiui, gamindami mišraines neskubėsime visų supjaustytų ingredientų sumaišyti su majonezu – tai galima padaryti prieš patiekiant ant stalo. Taip bus lengviau nepridaryti per daug mišrainės, kurią valgyti nusibos. Dietistė I.Trusovė primena, kad vos pavalgius, maistą reikėtų padėti į šaldytuvą – paruoštus patiekalus reikėtų laikyti viršutinėse šaldytuvo lentynose ir suvartoti per 72 valandas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.