Svogūnų pjaustymas be ašarų: vieni žmonės turi ypatingą apsaugą, kitiems – naudingas patarimas

Svogūnai populiarūs visais metų laikais, bet vasarą – ypač. Juk svogūnuose marinuojame šašlykus, o prie grilio patiekalų gaminame marinuotus svogūnus. Tai ką daryti, kad svogūno pjaustymas netaptų didžiausia kančia?

Svogūnų pjaustymas daugeliui yra iššūkis.<br>„Freepik“ nuotr.
Svogūnų pjaustymas daugeliui yra iššūkis.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2024, 9:27 AM

Kas kaltas, kad praliejame tiek ašarų pjaustant svogūnus? Paprasta chemija – tik pažeidus svogūną, t.y. pjaustant, traiškant, iš jo natūraliai išsiskiria fermentas vadinamas alinaze, kuris susiliečia su kita molekule – sulfeno rūgštimi. Kai taip atsitinka, susidaro ašarojimą sukeliantis kvapas, kuris pasklinda ore ir saugodamasis, kad jo nesuvalgytų degina plėšrūno akis. „Tai panašu į ašarines dujas“, – „The New York Times“ sakė vienas mokslininkas.

Įdomu tai, kad vieną ypatybę turintys žmonės visai neašaroja pjaustydami svogūną. Tai žmonės, nešiojantys akių lęšius – šie apgaubia akis ir neleidžia šioms „dujoms“ prasiskverbti!

O ką daryti, jei nesake trumparegis ir lęšių jums nereikia?

Liaudyje daug patarimų, kaip reikėtų elgtis pjaustant svogūną ir norint išvengt ašarojimo: užsidėti akinius, peilį kišti po šaltu vandeniu, nuplauti svogūną po šaltu vandeniu prieš pjaustant. Yra net tokių keistų, kaip kad „laikyti šaukštą burnoje pjaustant svogūną“. Tariamai, svogūno išskiriami garai nusės ant metalo. Dar viena idėja – prieš pjaustant, mikrobangų krosnelėje iškepti svogūną. Na, tik pabandykime spėti apie tai koks bus kvapas virtuvėje ir koks rezultatas – tiesiog keptas svogūnas? Kvėpuokite per burną, kramtykite gumą pjaustydami... Šie irgi neatneša realios naudos.

Portalas „Yummly“ dalijasi išbandytais efektyviais patarimais. Manoma, kad efektyviausias būdas išvengti ašarų – atvėsinti svogūną šaldiklyje 15 minučių iki pjaustymo arba palaikyti lediniame vandenyje. Šaltis sumažina išsiskiriančių medžiagų kiekį.

Pjaustykite prie gartraukio arba ventiliatoriaus – tai sutrauks ar nupūs svogūno skleidžiamas medžiagas ir akys bus šiek tiek apsaugotos.

Pagaląskite peilį – ir ne tik dėl to, kad būtų patogiau pjaustyti, bet tai, kad aštrus peilis mažiau traiško ir žaloja patį svogūną ir taip sumažėja graužiančių dujų išsiskyrimas.

Išmokite geriau pjaustyti ir viską atliksite greičiau. Greitis lygu mažiau ašarų!

Garsioji Marta Stewart yra patarusi, kad pjaustant svogūnus prie atviros liepsnos sudeginamos išsiskiriančios medžiagos ir nepasiekia akių. Na, gal ir įmanoma, bet vargu ar tai bus patogu.

Šiaip ar taip, nė vienas šių patarimų nežada, kad akys visai neašaros, bet jais pasinaudojus, ašarų bus šiek tiek mažiau. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.