Šefas dalijasi marinato su kava vištienai ant grilio receptu ir pataria, kaip išgelbėti perkeptą mėsą

Sugrįžus šiltiems orams vėl daugėja progų ištraukti grilius bei kepsnines ir pakviesti draugus į gardžią popietę gryname ore. Ieškantiems naujų receptų Šefas Vikingas Vylius Blauzdavičius siūlo savo mėgstamiausius ir pataria, kaip išgelbėti perkeptą mėsą bei grilio vakarėlio likučius.

„Aš mėgstu blauzdeles, nes jose yra daugiau riebaliuko. Tai puiki mėsa šašlykams“, – sako V. Blauzdavičius.<br>Lrytas.lt koliažas
„Aš mėgstu blauzdeles, nes jose yra daugiau riebaliuko. Tai puiki mėsa šašlykams“, – sako V. Blauzdavičius.<br>Lrytas.lt koliažas
Vylius Blauzdavičius.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Vylius Blauzdavičius.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 25, 2024, 1:38 PM

Šįkart grilio meistro „repertuare“ – vištiena ir marinatas su kava.

„Vištiena – liesa ir labai sveika mėsa, turinti daug baltymų, todėl ją mėgsta sportininkai. Bet ji savaime nėra labai išraiškinga. Iš dalies tai gerai, nes skonį, kokį tik norite, jai galite suteikti tinkamai parinkdami prieskonius arba marinatą. Taip pat svarbu, kurią vištos dalį kepsite. Aš mėgstu blauzdeles, nes jose yra daugiau riebaliuko. Tai puiki mėsa šašlykams“, – sako V. Blauzdavičius.

Sausas marinatas su kava

Marinatą jis teigia mėgstantis gamintis pats, tačiau pripažįsta ne visada turintis tam laiko. Parduotuvėje gaminius šefas renkasi „pagal tai, ko tuo metu norisi“.

„Produkcija mūsų prekybos centrų lentynose šiandien tikrai yra nebloga, o ir ieškant marinuotų produktų galima rasti platų skonių spektrą, pritaikytą kiekvienam. Tad siūlau rinktis kepti paruoštus gaminius tiesiog pagal skonį, nes tai gana individualus dalykas. Pavyzdžiui, aš asmeniškai žiūriu tik į kokybę ir sudėtį – man svarbiausia, kad vištiena būtų užauginta ir pagaminta Lietuvoje, taip pat jog būtų užauginta be antibiotikų. Patį marinato skonį – saldesnį, rūgštesnį ar aštresnį – pasirenku jau parduotuvėje, pagal tos dienos nuotaiką. Aišku, jei planuojate kepti šašlykinėje, geriau vengti marinato, kurio pagrindas yra majonezas ar pieno produktai. Taip pat labai saldaus marinato, nes jis lengvai prikepa“, – patirtimi dalinasi Šefas Vikingas.

Kai laiko yra daugiau, V. Blauzdavičius ruošia sausą marinatą – prieskonių mišinį, kuriuo tiesiog gerai įtrina mėsą.

„Mano mėgstamas, sakyčiau netgi – mano firminis prieskonių mišinys yra su kava. Galima pilti puodelį espreso arba maltos kavos – apie 7 proc. bendro mišinio svorio. Taip pat – raudonosios paprikos, šiek tiek druskos, maltos kalendros, juodųjų pipirų, keli šaukšteliai cukraus – geriausiai rudojo, bet galima naudoti ir baltą, čiobrelių bei garstyčių miltelių“, – receptą pateikia šefas.

Iš šio mišinio, anot jo, galima padaryti ir padažą. Tereikia pridėti sviesto, pakepinti ir pridėti grietinėlės ar pomidorų tyrės.

Tik nekepkite ant ugnies

V. Blauzdavičius primena, kad labai svarbu tinkamai kepti ir nuolatos stebėti temperatūrą bei laiką, mat mėsa, ypač vištiena, gali greitai perkepti.

„Daug kas priklauso nuo paties kepimo. Galima puikiai užmarinuoti mėsą ir per minutę ją sugadinti kepant“, – sako šefas.

Anot jo, svarbiausia nekepti tiesiogiai ant ugnies. Reikia kepti ant žarijų, o degančias ir didesnes malkas ar anglis prasklaidyti, kad jos apsuptų kepamą mėsą iš abejų pusių. Taip susidarys konvekcinės krosnelės efektas, nebus vieno karščiausio taško, todėl mėsa iškeps tolygiai bei išliks sultinga.

„Tikrai nereikia stipriai deginti ir pilti alaus ant mėsos, – šypteli grilio ekpertas, – nors, alaus galima. Tik vėliau, mėsai jau iškepus. Aš mėgstu įpilti į puodą alaus arba vyšnių sulčių, pridėti ant dugno paprikų, pomidorų ir svogūnų, ant viršaus sumesti šviežiai iškeptus blauzdelių mėsos šašlykus, uždengti tą puodą ir pastatyti at tos pačios šašlykinės, kad dar 10 minučių šiltai pastovėtų.“

Tokiu būdu, pasak jo, mėsa išleidžia savo sultis, daržovės kiek pasitroškina ir išeina labai skanus užpilas, kiek panašus į „Gravy“ padažą. Be to, nuo garų mėsa suminkštėja ir įgauna papildomą aromatą bei skonį. Visa tai galima valgyti tradiciškai, lėkštėje, arba suvynioti į lavašą.

Kaip išgelbėti perkeptą mėsą

Paklaustas kiek laiko reikia kepti vištieną, Šefas Vikingas sako: „pjauni ir žiūri“. Tiesa, jis priduria, kad sunkiau iškepti vištienos dalis su kaulu, mat jį sunku įkaitinti it užtikrinti, kad mėsa iškeps tinkamai ir tolygiai.

Mažiau patyrusiems grilio entuziastams jis siūlo naudotis termometru – vištiena viduje turėtų pasiekti bent 74 laipsnius Celsijaus. Bet jei temperatūra pakils iki 84 laipsnių, mėsa jau bus perdžiūvusi, įspėja šefas. Visgi jis ramina, kad yra būdų išgelbėti ir perkeptą vištieną. Jis siūlo tokią mėsą dėti į puodą, pavirti ir pasigaminti plėšytą paukštieną.

„Aš tokiais atvejais į puodą dedu sviesto, pilu vyšnių sulčių, alaus ir sultinio, pridedu paprikos, svogūnų, kitų daržovių, šiek tiek cinamono ir apie valandą paverdu. Paskui suplėšau vištieną, ji sugeria visą sultinį ir tampa puikiausia plėšyta paukštiena mieste“, – patirtimi dalijasi V. Blauzdavičius.

Tą patį galima padaryti ir su grilio vakarėlio likučiais, kurie kitą dieną jau nebebūna tokie skanūs. Be to, tokia plėšyta vištiena yra puikus sprendimas išvykoms ar piknikams. Ją galima vynioti į lavašus, gamintis sumuštinius, dėti į salotas, makaronus ir t.t.

V. Blauzdavičius priduria, kad, plėšytai vištienai gaminti geriausiai tinka vištos dalys su kaulais, mat jie taip pat išleidžia sultis ir dar sustiprina skonį. „Vienas iš mano mėgstamiausių receptų – pasigaminti rūkytų sparnelių vakrienei, o kitą dieną iš jų – plėšytą vištieną“, – idėjas siūlo šefas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.