Futbolo pergalės atgaivino Ispaniją

Ispanija pasitiko savo didvyrius kaip niekad džiaugsmingai. Europos juodąja skyle pastaruoju metu dažnai pravardžiuojami ispanai bent jau dėl vieno dalyko gali būti tikri – futbole jie tikrai yra geriausi.

Europos čempionų taurę parvežusius Ispanijos futbolininkus pirmadienio vakare pagrindinėje Madrido aikštėje pasitiko kaip reta gausi aistruolių minia.<br>AP
Europos čempionų taurę parvežusius Ispanijos futbolininkus pirmadienio vakare pagrindinėje Madrido aikštėje pasitiko kaip reta gausi aistruolių minia.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Nastopkaitė

Jul 4, 2012, 3:08 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 11:02 AM

Taip aistringai, kaip šiemet, Ispanija dar niekada nešventė savo futbolininkų pergalės. Ir ne vien todėl, kad ji triguba.

Europos čempionės titulą apgynusi Raudonoji komanda, kuri prieš dvejus metus laimėjo pasaulio pirmenybes, Ispanijai padovanojo per pastaruosius metus pamirštus jausmus – džiaugsmą ir pasididžiavimą.

Šalyje, kurioje net pusė jaunų žmonių neturi darbo, žmonės skendi skolose ir dėl jų netenka pastogės, kurios bankus gelbėja Europos Sąjunga ir kurios gerovė griūva visiems prieš akis, futbolas nors akimirkai prasklaidė juodus įsisiautėjusios krizės sutelktus debesis.

Pirmauja ne tik sporte

Kadangi kas ketvirtas ispanas neturi darbo, o vaikai jau atostogauja ir dėl lėšų stygiaus dauguma jų liko namie, o ne poilsiauja stovyklose, Madrido gatves užplūdo džiūgaujanti Raudonajai komandai dėkinga minia.

„Mes visur esame čempionai”, – skandavo dideli ir maži.

Bet ši frazė ekonominiame ir socialiniame Ispanijos kontekste skambėjo ir ciniškai: ispanai taip pat pirmauja pagal skolas, sustojusias statybas, biudžeto deficitą, socialinius apkarpymus ir vyriausybės melą.

Bet futbolas padovanojo Madridui nepakartojamą galimybę trumpam vėl pasijusti Europos karaliais.

Nepaisant besikandžiojančių degalų kainų, į Madridą taurės aplaistyti suplaukė sirgaliai iš visos Ispanijos.

„Šita taurė – jums. Kaip smagu matyti tiek laimingų žmonių tokiais sunkiais laikais”, – daugiatūkstantine laiminga minia džiaugėsi Ispanijos rinktinės žaidėjai.

Prašo atsisakyti premijos

Nežinia, kaip šie žaidėjai reaguos gavę vieną išskirtinį sirgalių prašymą.

Ispanijoje surinkta 100 tūkstančių parašų peticijai, kurioje prašoma rinktinės žaidėjų atsisakyti 7 milijonų eurų čempionų premijos ir skirti ją gelbėti tiems, kuriems Ispanijoje dabar labai sunku.

Šios iniciatyvos ėmėsi vienas jaunuolis iš Madrido, jam padėjo tinklalapis change.org.

„Dabar, kai laimėję trigubą karūną jie tapo legenda, atėjo laikas, kad jie pasielgtų kaip tikri herojai. Ispanijos rinktinės futbolininkai turi galimybę kelti šalį iš kritinės situacijos ir solidarizuotis su tais, kurie yra labiausiai nukentėję”, – teigė iniciatyvos autorius jaunas madridietis Yago.

Kas kartą, kai kas nors pasirašo šį prašymą, Ispanijos futbolo federacijai automatiškai išsiunčiamas elektroninis laiškas.

Išvargino nesibaigianti fiesta

Nors ispanams triguba karūna buvo išskirtinė priežastis siautulingai šventei, rinktinės žaidėjai atrodė jau pripratę prie čempionų titulų.

„Jie išėjo į sceną taip pat natūraliai, tarytum eitų treniruotis į futbolo stadioną, tarytum prieš juos nebūtų tūkstantinės minios, stebinčios kiekvieną jų judesį.

Juk ne veltui jie – trečiojo titulo per ketverius metus savininkai”, – teigė Ispanijos dienraštis „El Pais”.

Rinktinę lydėję žurnalistai tikina, jog šį sykį pergalę futbolininkai iš karto po finalo šventė kur kas santūriau.

Nors sportininkai ir tikina, jog laimėti jie niekada nepavargsta, Ispanijos futbolininkus, matyt, ištiko Šv.Fermino festivalio sindromas – nesibaigianti fiesta juos nuvargino.

Ukrainoje – nesklandumai

Atrodo, kad žaidėjus vargino ne tiktai fiesta. Iš Kijevo ispanų futbolo žvaigždės ir jų palydovai grįžo pasibaisėję.

„Pavargo ne tik futbolininkai, bet ir visa delegacija, nukentėjusi nuo didžiulių organizacinių šio Europos čempionato trūkumų. Ypač nuo tada, kai persikėlėme į Ukrainą.

Oro uoste buvo taikomi senoviški kontrolės metodai, vėliau kilo nesklandumų viešbutyje.

Labiausiai prisikankino virėjas – jis turėjo aiškinti, kaip ir kada patiekti valgį, nes padavėjai nesilaikė jokios tvarkos”, – teigė „El Pais” žurnalistas.

Daugiau Europos futbolo čempionato naujienų galite rasti portalo lrytas.lt rubrikoje „Euro 2012“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.