„Premier“ lyga: galingas „šarkų“ skrydis

Visi žino, kad Anglijos „Premier“ lygos titulus pastaraisiais metais laimi pinigai. Arba labai dideli pinigai. Tačiau yra ir romantiškų istorijų apie aukščiau bambos šokančius vidutiniokus. Naujausias pavyzdys – „Newcastle United“.

Gediminas Reklaitis yra „Viasat Sport Baltic“ komentatorius
Gediminas Reklaitis yra „Viasat Sport Baltic“ komentatorius
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Reklaitis

Aug 24, 2012, 4:21 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:22 AM

„Premier“ lygos antrojo turo centrinėje dvikovoje sekmadienį 17.55 val. kovos „FC Liverpool“ ir „Manchester City“ (ją galėsite tiesiogiai stebėti per „Viasat Sport Baltic“), bet ne ką mažiau įdomios rungtynės šeštadienį laukia Londone tarp „Chelsea“ ir „Newcastle“.

Šios dvi komandos – visiškos priešingybės. Ypač šią vasarą. „Chelsea“ naujiems pirkiniams jau išleido per 70 mln. svarų sterlingų (ir planuoja išleisti dar daugiau), kai „Newcastle“ už Vurnoną Anitą, Romainą Amalfitano ir dar kelis jaunus žaidėjus sumokėjo vos per 10 mln.

Priežastis paprasta – „Newcastle“ savininkas nėra Romanas Abramovičius ar koks nors naftos milijardais aptekęs arabų šeichas. „The Toon“ valdo prekybos magnatas Mike‘as Ashley, kuriam dėl šykštumo dar prieš kelerius metus kiekvienas „šarkų“ aistruolis buvo pasirengęs nurauti galvą.

Taip buvo prieš kelerius metus. Dabar M. Ashley gali jodinėti baltu žirgu. Jis įrodė, kad „Premier“ lygoje klubas gali būti konkurencingas ir nedidelėmis sąnaudomis. Ne tik konkurencingas, bet ir kutenti padus pripažintiems turtuoliams-favoritams – praėjusį sezoną dėl pozicijos Čempionų lygoje „Newcastle“ kovojo iki paskutinių turų.

Už šią „šarkų“ sėkmę pirmiausia yra atsakingi du M. Ashley patikėtiniai – treneris Alanas Pardew ir skautų vadovas Grahamas Carras.

A. Pardew darbas Niukasle 2010-ųjų pabaigoje prasidėjo nuo didžiulių aistruolių protestų ir futbolo specialistų pasišaipymų. Tačiau tai truko labai trumpai, o jau pernai A. Pardew daugelio buvo tituluojamas vienu geriausių lygos trenerių. A. Pardew iš savo komandos išspaudžia maksimumą dėl kelių savo savybių – jis pasikliauja kitų nurašytais žaidėjais ir tobulai derina taktiką su futbolininkų motyvavimu. Per kraštus besiliejanti charizma „Newcastle“ treneriui taip pat praverčia...

G. Carras už A. Pardew matomas mažiau, bet jo indėlis – ne mažiau reikšmingas. Žinodamas, kad klubas neturi didelių išteklių, „Newcastle“ vyriausias skautas žaidėjų ieško pagal kainos ir kokybės santykį. „Šarkos“ pastaraisiais metais perka nebrangius, bet iš karto triukšmą lygoje sukeliančius žaidėjus – Yohanną Cabaye, Cheicką Tiote, Dembą Ba, Papissą Cisse, Davidą Santoną. Iš paminėtų žaidėjų tik P. Cisse kainavo beveik 10 mln. svarų, tačiau šis pirkinys jau pasiteisino – senegalietis vos per pusę praėjusio sezono įmušė 13 įvarčių.

Svarbiausia, kad šią vasarą „Newcastle“ išsaugojo visas savo žvaigždutes, nors susidomėjimo tikrai netrūko. Išskyrus vidurio gynėjų grandį, komanda visose aikštės vietose turi užtektinai talento, o tai leidžia šį sezoną tikėtis dar vieno žingsnio į priekį.

Pirmajame ture „šarkos“ 2:1 nugalėjo į ketvertuką nusitaikiusį „Tottenham Hotspur“, o rungtynės su „Chelsea“ bus dar vienas šio ambicingo vidutinioko galimybių išbandymas ir, kaip tikisi „šarkų“ sirgaliai, įrodymas, kad šiuolaikiniame futbole pinigai lemia ne viską.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.