Lietuvos futbolui - FIFA rūstybė: įtariama, kad lietuvių ir rusų rungtynės buvo sutartos (LFF prezidento komentaras)

Lietuvos, Rusijos ir dar kelių šalių futbolas sulaukė Tarptautinės futbolo federacijų asociacijos (FIFA) rūstybės. Organizacija neįtraukė gegužės 29 dieną vykusio tarptautinio kontrolinio mačo tarp Lietuvos ir Rusijos futbolininkų rezultato į reitingo lentelę – neoficialiai kalbama, kad taip FIFA nutarė kovoti su sutartomis rungtynėmis. Prieš Europos futbolo čempionatą susitikusios mūsų šalies ir Rusijos ekipos sužaidė 0:0 ir tai buvo Lietuvos rinktinės stratego Csabos Laszlo debiutas ekipoje.

Rusijos ir Lietuvos komandos prieš pat Europos futbolo čempionatą sužaidė kontrolinį mačą, kuris baigėsi 0:0, tačiau FIFA šio rezultato neįtraukė į reitingą.<br>AP
Rusijos ir Lietuvos komandos prieš pat Europos futbolo čempionatą sužaidė kontrolinį mačą, kuris baigėsi 0:0, tačiau FIFA šio rezultato neįtraukė į reitingą.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Modestas Krukauskas

Aug 29, 2012, 9:49 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:51 AM

Lietuvos ir Rusijos komandos susigrūmė Šveicarijos Niono mieste ir viena iš Europos futbolo čempionato favoričių nesugebėjo įveikti lietuvių.

Rusijos spauda niršo, kad numylėtiniai nesugebėjo įveikti „medkirčių“ lietuvių. Iškart po šios dvikovos Rusija kontroliniame mače sudaužė Italijos komandą 3:0. Europos futbolo čempionate Lenkijoje ir Ukrainoje italai tapo vicečempionais.

Pasak Rusijos žiniasklaidos, FIFA dėl neįtraukto į reitingus Lietuvos ir Rusijos dvikovos rezultato jokių komentarų neteikia, tyli ir Rusijos futbolo sąjungos vadovai. Tuo tarpu Estijos futbolo federacija, kurios kelios vasaros rungtynės „dingo“ iš FIFA tarptautinio kalendoriaus, jau paprašė paaiškinimo iš FIFA vadovų.

Tam, kad būtų surengtos tarptautinės rungtynės, kurios būtų įtrauktos į FIFA reitingus, reikia daugelio dalykų. FIFA šiemet sugriežtino tarptautinių kontrolinių reitinginių dvikovų taisykles, nes nutarė kovoti su sutartomis rungtynėmis. Viena iš taisyklių skelbia, kad FIFA neįtrauks mačo rezultato į reitingus, jei pagrindinis rungtynių arbitras ir jo padėjėjai neturės FIFA licencijų.

Dvikovoje tarp Lietuvos ir Rusijos ekipų visa teisėjų brigada turėjo FIFA licencijas – jos neturėjo tik ketvirtasis arbitras, tačiau taisyklėse nėra pasakyta, ar ir ketvirtajam teisėjui reikalinga tarptautinė licencija.

Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Julius Kvedaras šią situaciją pakomentavo taip: „Taip, mes žinome apie šią situaciją ir kreipsimės į FIFA. Dėl sutartų rungtynių - tai visiška nesąmonė: niekas negavo jokių signalų iš Azijos ar kitų žemynų lažybininkų, kad būtų domimasi šiuo maču. Aš pats sėdėjau Nione su Rusijos futbolo federacijos vadovais ir jie labai jaudinosi, kad prieš Europos čempionatą nesugeba įveikti Lietuvos komandos. Manau, kad tai nesusipratimas, kuris labai greitai bus išspręstas – man FIFA „mažesni“ vadovai patikino, kad yra „kabliukas“ su ketvirtuoju teisėju, bet tai labiau nesusipratimas nei problema. Esame maža valstybė ir laukiame, kad galėtume sužaisti su pripažintomis futbolo šalimis. Jei dar pasipriešiname – puiku... Ko ten tartis? Tai, vadinasi, estai susitarė su Prancūzija? Jų rezultato taip pat neužskaitė. Baikite juokus su tomis sutartomis rungtynėmis... FIFA pati kai kada nežino, ką daro. Buvau FIFA kongrese, tai jos vadovai pranešė, kad nuo rugsėjo apdraus visus rinktinės futbolininkus. Sakau – šaunu... Dabar gauname raštą, kuriame teigiama, kad pinigai, kuriuos ankščiau skyrė FIFA futbolininkų draudimu, nebus išmokami – krizė...“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.