Lietuvos rinktinės treneris Cs. Laszlo: „Privalome sau pasakyti, kad mums nusibodo nuolat pralaimėti“

„Labai svarbu pakeisti žaidėjų mentalitetą. Jie turi didžiuotis savo šalimi. Tokie lyderiai kaip Marius Žaliūkas, Deividas Šemberas turi sau pasakyti: „Man nusibodo pralaimėti. Aš noriu judėti į priekį“. Jeigu visuomet pralaimi, ką grįžęs namo gali pasakyti savo sūnui? Žmonai? Merginai?

Cs. Laszlo tikino, jog šalies futbolininkams būtina pakeisti savo požiūrį.<br>M. Kulbis.
Cs. Laszlo tikino, jog šalies futbolininkams būtina pakeisti savo požiūrį.<br>M. Kulbis.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Aug 30, 2012, 2:28 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:45 AM

Slovakijos rinktinės išplėstinis sąrašas.

Ar galima didžiuotis, kad per dešimt metų įveikėme Rumuniją? Kas šiandien yra Rumunija? Ar tai Prancūzija? Ispanija? Ar jie tapo pasaulio čempionais? Jeigu dukart nugalėsi vokiečius ir penkiskart ispanus, aš galėsiu pasakyti: „Ei, tai fantastiškas pasirodymas“, - artėjant pirmosioms atrankos į pasaulio čempionatą rungtynėms su Slovakija entuziastingai kalbėjo Lietuvos rinktinės treneris Csaba Laszlo, kuris spaudos konferencijoje trečiadienį pasakė įkvepiančią kalbą.

„Ką jauti, kai matai savo vėliavą? Girdi himną? Nieko? Kas tavo viduje? Ar daug žmonių savo gyvenime gali viską pakeisti per 90 minučių? Ne, tačiau futbolininkai tokią galimybę turi. Nepakanka žaisti klube. Svarbu rungtyniauti rinktinėje. Čia atvyksti nesusitikti su šeima, o atstovauti savo šaliai. Turi siekti, kad po 10 metų žmonės apie tave kalbėtų iš gerosios pusės“, - teigė Cs. Laszlo.

Sieks pagerinti rinktinės įvaizdį

Jau rugsėjo 7 dieną Cs. Laszlo mėgins įrodyti, kad jo pozityvumo teorija – veikiantis vaistas, tautiečių vilčių nepateisinančiam rinktinės žaidimui. Lietuvos futbolo rinktinė atrankoje į 2014 metų pasaulio futbolo čempionatą, kuris vyks Brazilijoje, kovos G grupėje. Nors tarp varžovų lietuviai neturės ispanų, vokiečių ar kitų aukščiausio lygio rinktinių, Cs. Laszlo tvirtina, jog prasimušti toliau – itin sudėtinga.

„Ši grupė daugeliui futbolo gerbėjų yra labai įdomi, nors čia ir nėra Europos čempionų. G grupėje yra labai daug „nepatogių“ ekipų, kurios pastaruoju metu demonstruoja gerus rezultatus. Todėl turime būti realistai: mūsų tikslas – pademonstruoti geresnį žaidimą, parodyti, jog patobulėjome ir kylame aukštyn, nes pastaruosius keletą metų rinktinės rezultatai yra tikrai ne kokie“, - kalbėjo strategas, kuriam teks spręsti graikų, slovakų, latvių, Lichtenšteino bei Bosnijos ir Hercegovinos galvosūkius.

„Jeigu pademonstruosime gerus rezultatus rungtynėse su slovakais, graikais, bosniais, tuomet mūsų įvaizdis pagerės. Esame pralaimėję Farerų salų, Lichtenšteino komandoms, todėl reikėtų nusileisti „ant žemės“ ir susivokti, kurioje vietoje esame ir kas mums yra įmanoma“, - teigė Cs. Laszlo, kuris pabrėžė, jog šiais laikais su bet kokia ekipa reikia rungtis.

Priekyje – jokio aštrumo

Viena opiausių Lietuvos futbolo rinktinės problemų – puolimas. Su tuo sutinka ir Cs. Laszlo, kuris teigė, kad likusios treniruotės ir bus skirtos atakų užbaigimo tobulinimui.

„Privalome išnaudoti savo progas bei jų susikurti daugiau. Paskutinis mačas su makedonais buvo labai skausmingas, nes varžovai susikūrė progą ir ją išnaudojo, o mes ir vėl nesugebėjome įmušti. Gynyboje puikiai dirbo M. Žaliūkas, Mindaugas Panka. Gynyboje žaidimas buvo solidus, tačiau puolime trūksta aštrumo, ten reikia daug dirbti. Ir dėl to negalime kaltinti tik priekinės linijos, čia turi dirbti ir saugai“, - apie prieš porą savaičių 0:1 pralaimėtas rungtynes kalbėjo treneris.

Paklaustas, ar įvarčių bado problemą mėgins išspręsti pakeitęs taktiką, Cs. Laszlo nusišypsojo: „Aš net nežinau, kiek skirtingų taktikų aikštėje Lietuvos rinktinė naudojo prieš man tampant treneriu. Kad ir kiek jų bebuvo, įvarčiai nebuvo mušami. Manau, kad ekipa išmėgino visas pagrindines taktikas, tačiau vis tiek įvarčių nebuvo. Nebūtinai taktika yra problema, tai gali būti kokybės klausimas. Per penkerius metus įmušėme įvarčių Rumunijai. Ar tai puiku?“

Varžovai puikiai žaidžia išvykoje

Slovakijos rinktinė pasaulio čempionato atrankai ruošiasi rimtai. Treneriai Stanislavas Griga ir Michalas Hippas į 22 futbolininkų sąrašą įtraukė tik du vietinėje lygoje rungtyniaujančius žaidėjus. Kiti - „legionieriai“, o tarp jų yra vienas pavojingiausių, tvirtą gynybą užtikrinantis Martinas Škrtelis iš „Liverpool“.

„Analizavau Slovakijos rungtynes. Jie turi labai gerų žaidėjų, kai kurie žaidžia pačiuose garsiausiuose klubuose. Slovakai yra aukšti ir fiziškai tvirti. Jie gerai žaidžia standartinėse situacijose, tačiau namuose turime kovoti. Mums labai svarbu jau po pirmojo mačo turėti tris taškus“, - teigė Cs. Laszlo, kuris prieš kiekvienas rungtynes tikina, jog visada reikia siekti pergalės.

„Niekada į rungtynes neinu sužaisti lygiosiomis arba pralaimėti. Mūsų tikslas privalo būti pergalė. Ne visada viskas yra mūsų rankose, tačiau visada turi galimybę laimėti ir privalai mėginti tuo pasinaudoti. Mums svarbiausia – trys taškai. Net ir kalbant apie būsimas rungtynes su graikais, turime vykti ne pailsėti, o laimėti“, - kalbėjo treneris.

Paskutinėse draugiškose rungtynėse slovakai visiems būsimiems varžovams parodė, jog turi didelių ambicijų – jie 3:1 nugalėjo „Euro 2012” „juodąjį arkliuką“ Danijos rinktinę.

„Per pastaruosius porą metų slovakai puikiai sužaisdavo išvykoje. Namuose jų rezultatai – prastesni, tačiau svečiuose jie žaidžia gerai ir užtikrintai. Ne veltui jie Danijoje šeimininkams susmeigė tris įvarčius. Anksčiau jie yra įveikę turkus. Turime suprasti, kad Slovakija išvykoje yra labai pavojinga komanda“, - pasakojo Cs. Laszlo.

Lietuvos nacionalinės rinktinės išplėstinis sąrašas rungtynėms su Slovakija ir Graikija.

Vartininkai: Žydrūnas Karčemarskas („Gaziantepspor“ FC, Turkija), Ernestas Šetkus (Plovdivo „Botev“, Bulgarija), Giedrius Arlauskis (Kazanės „Rubin“, Rusija);

Gynėjai: Arūnas Klimavičius (FC „Aktobe“, Kazachstanas), Tadas Kijanskas (Kelcų „Korona“, Lenkija), Marius Žaliūkas (Edinburgo „Hearts“, Škotija), Vytautas Andriuškevičius (Gdansko „Lechia“, Lenkija), Valdemar Borovskij (Marijampolės „Sūduva“), Georgas Freidgeimas (Vilniaus MFD „Žalgiris“), Vaidas Slavickas (Marijampolės „Sūduva“);

Saugai: Deividas Šemberas (Vladikaukazo „Alania“, Rusija), Deividas Česnauskis (FC „Baki“, Azerbaidžanas), Edgaras Česnauskis (FC „Rostov“, Rusija), Ramūnas Radavičius (Vilniaus MFD „Žalgiris“), Mindaugas Panka (Chožuvo „Ruch“, Lenkija), Saulius Mikoliūnas (Kijevo „Arsenal“, Ukraina), Gediminas Vičius (Karagandos „Šachtior“, Kazachstanas), Arvydas Novikovas (Edinburgo „Hearts“, Škotija).

Puolėjai: Tomas Danilevičius (Kastelamarės „Juve Stabia“, Italija), Darvydas Šernas (Lubino „Zagłębie“, Lenkija), Andrius Velička (Suvalano „AZAL“, Azerbaidžanas), Tadas Labukas (Rygos „Skonto“, Latvija), Deivydas Matulevičius (Tirgu Žiu „Pandurii“, Rumunija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.