Teisėsauga užsimojo nukirsti Lietuvos futbolo galvą (papildyta)

Gilioje duobėje esantį šalies futbolą krečia skandalas viršūnėse – Kauno apylinkės teismo sprendimu nuo pareigų nušalintas Lietuvos futbolo federacijos prezidentas 62 metų Julius Kvedaras.

Šešėlinė Lietuvos futbolo federacijos prezidento J. Kvedaro veikla sukėlė daugybę įtarimų šalies teisėsaugininkams.<br>M. Patašius
Šešėlinė Lietuvos futbolo federacijos prezidento J. Kvedaro veikla sukėlė daugybę įtarimų šalies teisėsaugininkams.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius "Lietuvos rytas"

2012-09-03 16:37, atnaujinta 2018-03-16 23:51

Jau seniai su nusikaltėlių pasauliu siejamas sporto veikėjas J. Kvedaras įtariamas tuo, kad galėjo praturtėti pasisavindamas Europos futbolo federacijų asociacijos (UEFA) Lietuvai skiriamus pinigus.

Artimiausiu metu turėtų būti pareikšti įtarimai ir iš UEFA gautus pinigus skirstančiai federacijos Finansų skyriaus vadovei, nušalinto LFF prezidento sugyventinei Daliai Žigelienei, taip pat dar keliems su J. Kvedaru susijusiems LFF vykdomojo komiteto nariams ir verslininkams.

„Mūsų duomenimis, J. Kvedaras nuo pareigų nušalintas pusei metų. Tai itin griežta teismo paskirta sankcija, nes paprastai įtariamieji nuo pareigų nušalinami ne ilgiau kaip trims mėnesiams”, – „Lietuvos rytui” atskleidė aukštas Vidaus reikalų ministerijos pareigūnas.

Gyveno ne pagal pajamas

Baudžiamoji byla J. Kvedarui buvo iškelta praėjusių metų pabaigoje.

Savo tyrimą atlikusi Valstybinė mokesčių inspekcija konstatavo, kad itin prabangiai gyvenantis LFF prezidentas per metus vien tik oficialiai išleidžia beveik pusę milijono litų, tačiau tokios sumos negali pagrįsti.

J.Kvedaras pirko butus Palangoje, važinėjo kelis šimtus tūkstančių litų kainuojančiais automobiliais, įsigijo brangų motociklą „Harley-Davidson”.

Ši mokesčių prievaizdų surinkta medžiaga buvo perduota Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai, kuri ir pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto praturtėjimo.

Pareigūnų apklaustas J. Kvedaras nurodė kelis asmenis, iš kurių esą buvo pasiskolinęs dideles pinigų sumas.

Bet vėliau buvo nustatyta, kad tai netiesa – apklausti LFF vadovo kreditoriai patys negalėjo pagrįsti pinigų šaltinių arba teikė klaidinančią informaciją.

Pakeitė sutarties sąlygas

Pamažu ėmė aiškėti, kokiais būdais J. Kvedaras iš tiesų galėjo taip staiga praturtėti.

Pareigūnai gavo duomenų ir apie galimas UEFA pinigų grobstymo schemas. Ypač daug įtarimų sukėlė Vilniuje, Liepkalnio gatvėje, esančio LFF stadiono rekonstrukcija, kuriai UEFA buvo skyrusi milijonines sumas.

2011 metais šiam projektui įgyvendinti buvo pasirinkta bendrovė „Mitnija”.

Bet vos J. Kvedaras tapo LFF prezidentu, ši sutartis buvo nutraukta.

Vietoj „Mitnijos” atlikti rekonstrukcijos buvo pakviesta kita su J. Kvedaru ir jo aplinkos žmonėmis susijusi įmonė.

Įtariama, kad naujoji sutartis specialiai buvo sudaryta nepalankiomis LFF sąlygomis, o darbų kaina – dirbtinai išpūsta. Taip buvo sudarytos sąlygos gauti vadinamąjį atmilžį.

Nuomos kaina ėmė mažėti

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai gavo duomenų, kad nelegalių pajamų J. Kvedaras gali gauti ir per tarpininkus nuomodamas Kaune esantį Nacionalinės futbolo akademijos stadioną.

Nors per pastaruosius dvejus metus už pinigus, gautus iš UEFA, šis stadionas buvo rekonstruotas pagal aukščiausio lygio standartus, padidėjo ir norinčiųjų išsinuomoti modernią sporto bazę, nuomos pajamos nuo 300 tūkstančių litų per metus sumažėjo iki 100 tūkstančių litų.

Įtariama, kad J. Kvedarui tapus LFF prezidentu nuomos pinigai buvo pradėti imti ir grynaisiais, neįtraukiant jų į buhalterinę apskaitą, po to tiesiog pasidalijami.

Šeimininkauja nusikaltėliai

Nacionalinės futbolo akademijos stadionas sudomino ir Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos operatyvininkus.

Mat J. Kvedarui tapus federacijos vadovu ten pradėjo nuolat treniruotis ir vienos įtakingiausių Kaune Kamuolinių gaujos nariai. Su jais sporto veikėjas pastaruoju metu itin artimai bendrauja.

Kalbama, kad LFF prezidentas net yra pažadėjęs futbolą žaidžiantį Kamuolinių gaujos lyderio Giedriaus Janonio sūnų prastumti į Lietuvos rinktinę.

Nusikaltėliai minėtoje sporto bazėje suįžūlėjo. Jie įžeidinėja ir gąsdina sportininko karjeros siekiančius jaunuosius Nacionalinės futbolo akademijos auklėtinius, o kartais net juos išvaro iš aikštės.

Yra įtarimų, jog gaujos lyderiai už nuomą įvairiomis paslaugomis atsiskaito tiesiogiai su J. Kvedaru, o jis yra prasitaręs, jog kriminaliniame pasaulyje turi „stogą”.

Tarėsi su kitu šulu

Kai praėjusiais metais J. Kvedarui buvo iškelta baudžiamoji byla, šis sporto funkcionierius jautėsi ramus.

Tačiau prieš porą savaičių, kai šalies futbolo vairininkui buvo pareikšti įtarimai, jis sutriko ir karštligiškai puolė ieškoti būdų, kaip išsisukti nuo nemalonumų.

Praėjusią savaitę vieno garsaus ir įtakingo sostinės advokato biure J.Kvedaras susitiko su kitos Kauno grupuotės, kovojančios su Kamuoliniais, šulu.

Pokalbyje, kurį įrašė specialiosios tarnybos, federacijos prezidentas prisiekinėjo esąs „bachuras”, kad visą gyvenimą laikėsi nusikalstamo pasaulio taisyklių.

Jis nuolat minėjo, kad palaiko šiuo metu teisiamus savo gerus draugus – vieną Daktarų lyderių Egidijų Abarių, pravarde Goga, ir samdomą žudiką Rolandą Zavecką, pravarde Džempis.

Kalbėdamas apie futbolo federaciją J. Kvedaras tvirtino, kad visomis įmanomomis priemonėmis bandys išlaikyti ten įtaką.

Vyrai netgi aptarė galimybę, kad įtaką galima išlaikyti ir federacijos prezidentui pasitraukus – vietoj savęs pastarasis esą paskirtų klusnų statytinį.

J. Kvedaras aiškino, kad turi numatęs ir tokio asmens kandidatūrą – vieną garsų televizijos prodiuserį.

Sporto veikėjo ryšiai – ir su nusikaltėliais

* LKF prezidento biografija – gana spalvinga.

* 1993 metais J. Kvedaras, pravarde Lialka, buvo sulaikytas Utenoje kartu su H. Daktaru ir E. Abariumi.

* Tuo metu, kai abu Daktarų lyderiai terorizavo Utenos verslininkus, dabartinis futbolo veikėjas laukė mašinoje.

* J. Kvedaras buvo apklaustas ir paleistas, o jo bendrakeleiviai suimti.

* 1994 m. Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetas Arvydas Raižys, kuris buvo „Inkaro” futbolo klubo prezidentas, pakvietė J. Kvedarą tapti šios komandos treneriu.

* Tuomet su komanda dažnai treniruodavosi H.Daktaras, taip pat kiti Daktarų gaujos nariai. Ekipoje rungtyniavo ir tuomet garsus Kauno reketininkas Erikas Saldys, pravarde Ritė.

* 2000 m. J. Kvedaras buvo paskirtas Lietuvos futbolo rinktinės vyriausiuoju treneriu, tačiau vadovavo tik vienoms oficialioms rungtynėms, per kurias mūsų šalies komanda pralaimėjo vengrams 1:6.

* 2000 m. LFF prezidentu išrinkus Liutaurą Varanavičių generaliniu sekretoriumi buvo paskirtas J.Kvedaras. To primygtinai reikalavo H.Daktaras ir E.Abarius.

* Daktarai prieš rinkimus buvo pareiškę, kad jeigu J. Kvedaras nebus paskirtas į šį postą, LKF prezidentu netaps ir bankininko Vladimiro Romanovo tada proteguotas L. Varanavičius.

* Šie grasinimai buvo realūs, nes prieš ataskaitinę rinkimų konferenciją Daktarai buvo sulaikę ir antrankiais prie radiatorių prirakinę kelis delegatus.

* Savo ruožtu kelis delegatus buvo įkalinę ir „Vilniaus brigados” nariai. Šiems asmenims nedalyvaujant konferencijoje, ji nebūtų įvykusi.

* 2004 m. Kauno organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos sprendimu H.Daktarui buvo uždrausta bendrauti su J.Kvedaru.

* 2009 m. Kriminalinės policijos biuras pradėjo operatyvinį tyrimą dėl sutartų futbolo rungtynių.

* Buvo įtarimų, kad Lietuvos rinktinė ir kai kurie klubai tam tikras rungtynes specialiai laimi arba pralaimi sutartu rezultatu, kad būtų galima uždirbti lažybose.

* Parodymus davę liudytojai tvirtino, kad su šiuo nelegaliu lažybų verslu gali būti susijęs J.Kvedaras ir Daktarų grupuotės nariai, tačiau konkrečių įrodymų negalėjo pateikti.

* Tyrėjai ilgai vedė derybas su vienu žaidėju, kuris žadėjo patvirtinti šiuos duomenis, bet galiausiai šis futbolininkas bendradarbiauti su policija atsisakė. Po to tyrimas dėl įrodymų stokos buvo nutrauktas.

* 2012 m. kovą J.Kvedaras buvo išrinktas LFF prezidentu. Už jį delegatai balsavo vienbalsiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.