Pirmoji lietuvių nesėkmė pasaulio futbolo čempionato atrankoje: Graikija - Lietuva 2:0

Lietuvos futbolo rinktinė po pirmųjų dviejų 2014 metų pasaulio futbolo čempionato atrankos turnyro G grupės mačų lieka vos su vienu tašku. Pirėjuje antradienį kovoję lietuviai nusileido dvikovos favoritei šeimininkei Graikijos nacionalinei futbolo ekipai 0:2 (0:0). Pirmą kėlinį atsilaikę lietuviai du taiklius graikų dūrius užsidirbo antrojo kėlinio 55-ąją ir 72-ąją minutėmis. Graikijos rinktinė laimėjo pirmąsias oficialias rungtynes su Lietuva. Iki šiol abi ekipos buvo žaidusios vos vieną kontrolinį mačą, kurį laimėjo lietuviai.

Daugiau nuotraukų (1)

Modestas Krukauskas

Sep 12, 2012, 1:53 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:47 PM

Čia galite rasti Cs. Laszlo, F. Santoso ir Lietuvos futbolo rinktinės žaidėjų komentarus.

Lietuvos rinktinės trenerio  Csaba Laszlo norai po dviejų pirmųjų 2014 metų pasaulio futbolo čempionato atrankos turnyro rungtynių savo sąskaitoje turėti 6 taškus  - subliuško. Po lygiųjų namie su Slovakija 1:1, Cs. Laszlo auklėtiniai Pirėjuje 0:2 nusileido Graikijos nacionalinei ekipai.

Lietuviai šiose rungtynėse pabandė parodyti, kad sugeba ardyti varžovų atakas, tačiau aiškiai įrodė, kad nesugeba sėkmingai atakuoti ir mušti įvarčius.Pirmąjį kėlinį mūsų šalies žaidėjai su „griovimo“ mašina atsilaikė prieš graikus.Tačiau po pertraukos Graikijos komandos žaidimą pagyvino aikštėje pasirodęs puolėjas Konstantinos Mitroglou.

Jau po septynių minučių itin pavojingą jo smūgį galva atrėmė  mūsų vartininkas Žydrūnas Karčemarskas, o dar po trijų minučių tas pats futbolininkas sudrebino vartų virpstą. Po šio smūgio  kamuolį išsaugoję graikai ataką tęsė ataką, o gynėjus suklaidinęs Sotiris Ninis smūgiu pažeme 55 min. pasiuntė kamuolį į tinklą. Po šio epizodo lietuviai pabandė lyginti skirtumą, tačiau gavo ir antrąjį įvartį į savo vartus. 72 min. techniškai sužaidę sienelę, šeimininkai išvedė K. Mitroglou vieną prieš Ž. Karčemarską, o šis antrą kartą nuginklavo lietuvių vartininką.

Norai. Specialistas iš Vengrijos Cs. Lazlo mače su graikais rado vietos net dviems puolėjams: Darvydui Šernui bei Andriui Veličkai, tačiau ypač pastarojo klaidos veikiausiai skatins trenerį ieškoti naujų taktinių sprendimų.

Ateitis. Trečiąsias atrankos turnyro rungtynes Lietuvos rinktinė spalio 12-ąją svečiuose žais su Lichtenšteino ekipa.

Grupė. Šios dienos Europos zonos atrankos G grupėje taip pat žaidė:  Bosnija ir Hercegovina sutriuškino Latviją 4:1 bei Slovakija kukliai 2:0 susitvarkė su Lichtenšteinu. Grupėje pirmauja po 6 taškus turintys bosniai ir graikai. Po dviejų mačų 4 taškus turi slovakai, 1 tašką savo sąskaitoje turi Lietuva ir taškų neturi Lichtenšteinas ir Latvija.   G grupės turnyro lentelė (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčiai, taškai):

1. Bosnija ir Hercegovina  2 2 0 0 12:2  6 

2. Graikija 2 2 0 0 4:1 6

3. Slovakija 2 1 1 0 3:1 4

3. Lietuva 2 0 1 1 1:3 1

5. Latvija 2 0 0 2 2:6 0

6. Lichtenšteinas 2 0 0 2 1:10 0

Tiesiai į 2014 metų pasaulio futbolo čempionato finalinį etapą Brazilijoje pateks visų devynių Europos zonos grupių nugalėtojai, o aštuonios geriausios antrąsias vietas grupėse užėmusios komandos atkrintamosiose varžybose kovos dėl likusių keturių kelialapių. 

Akistata. Lietuvos rinktinė su graikais yra žaidusi tik vieną kartą – kontrolinėse rungtynėse Vilniuje 1995 metais. Tada Dariaus Maciulevičiaus ir Aido Preikšaičio įvarčiai lėmė mūsiškių pergalę 2:1. Graikų komandoje tada žaidė legenda po devynerių metų vienu Europos čempionato herojų tapęs Theodoros Zagorakis.  

Taškai. 2014 m. pasaulio futbolo čempionato atrankos ciklą graikai pradėjo iškovoję tris taškus - nugalėję 2:1 latvius, o lietuviai 1:1 namie sužaidė su slovakais ir pasidalijo po 1 tašką.

Serija. Nuo 2010 m. rugpjūčio iki 2011-ųjų lapkričio Graikijos rinktinė nepralaimėjo 17 rungtynių iš eilės. Į Europos čempionatą Lenkijoje ir Ukrainoje graikai pateko kaip grupės laimėtojai, su 7 pergalėmis ir 3 lygiosiomis aplenkdami Kroatiją.   Treneris. Graikijos futbolininkams nuo 2010 metų vadovauja portugalas Fernando Santosas. Šis treneris prieš dešimtmetį sužibėjo „Porto“ klube, o Graikijoje demonstravo įspūdingus rezultatus treniruodamas Atėnų AEK ir Salonikų PAOK klubus. Prieš dvejus metus F. Santosas buvo išrinktas Portugalijos čempionato dešimtmečio treneriu.

Žvaigždės. Garsiausi šių dienų Graikijos futbolininkai yra Giorgos Karagounis (35; Londono „Fulham”, Anglija), Kostas Katsouranis (33; Atėnų „Panathinaikos”), Angelos Charisteas (32; be klubo), Theofanis Gekas (32; Valensijos „Levante”, Ispanija), Giorgos Samaras (27; Glazgo „Celtic”, Škotija), Kyriakos Papadopoulos (20; Gelzenkircheno „Schalke”, Vokietija), Giorgos Tzavelas (24; „Monaco”, Prancūzija), Vasilis Torosidis (27; Pirėjo „Olympiakos”).

Statistika

Smūgiai į vartų plotą: Graikija 7 - 1  Lietuva;

Smūgiai į vartų pusę: Graikija 7 - 3  Lietuva;

Kampiniai: Graikija 6 - 0  Lietuva;

Pražangos: Graikija 10 - 12  Lietuva;

Geltonos kortelės: Graikija 1 - 5 Lietuva. Rungtynės

Komandų sudėtys 

Graikija

:Orestis Karnezis, Giannis Maniatis, Nikos  Spyropoulos, Kyriakos Papadopoulos, Alexandros Tziolis, Vassilis Torossidis,  Theofanis Gekas, Sotiris Ninis, Sokratis Papastathopoulos, Kostas Katsouranis (K),  Kostas Fortounis.

Lietuva: Žydrūnas Karčemarskas, Deividas Šemberas (K), Marius Žaliūkas, Edgaras Česnauskis, Darvydas Šernas, Saulius Mikoliūnas, Gediminas Vičius, Arūnas Klimavičius, Andrius Velička, Egidijus Vaitkūnas, Valdemaras Borovskis.

Rungtynės baigėsi

  90 min. Teisėjas pridėjo 3 minutes, tačiau ekipos tik bandė žaisti ir laukė dvikovos pabaigos.   

86 min. Lietuviai pabandė pagauti šeimininkus kontratakuojant - du kartus perėmę kamuolį mūsų šalies atstovai ilgais perdavimais bandė išvesti komandos draugus vienas prieš vartininką, tačiau šie bandymai buvo nesėkmingi.

81 min. Lietuviai atliko baudos smūgį, kuris vos nesibaigė įvarčiu į graikų vartus - nė vienas iš lietuvių nesugebėjo kyštelti galvos ir nukreipti kamuolį į vartus.

76 min. A. Rimkevičius turėjo realią galimybę pelnyti įvartį: vartininko baudos aikštėje gavęs kamuolį pabandė smūgiuoti, tačiau kamuolys įstrigo gynėjų kojose, o lietuvis nesugebėjo dar kartą prisiliesti prie kamuolio.

72 min. Vienas prieš Ž. Karčemarską baudos aikštėje, apėjęs kelis Lietuvos ekipos gynėjus, atsidūręs Kostas Mitroglou pelnė antrąjį įvartį ir graikai jau pirmavo 2:0.

68 min. Lietuvos komanda pabandė surengti ataką, tačiau po S. Mikoliūno perdavimo į baudos aikštę, jis nuskriejo už aikštės ribų.

57 min. D. Šerną pakeitė Artūras Rimkevičius. Graikai bandė įtvirtinti pasiekimą ir toliau atakavo. Įvartį galėjo ir vėl pelnyti graikai - tačiau nuo 5 metrų nuotolio į vartus taikęs S. Ninis nepataikė į kamuolį. 

55 min. Graikai užspaudė lietuvius: po Alexandros Tziolis smūgio galva kamuolys pataikė į virpsta, o po to apgavęs du gynėjus įvartį į tolimą vartų kampą pelnė S. Ninis. Ž. Karčemarskas buvo bejėgis.

55 min. Graikų futbolininkai pradėjo spausti lietuvius ir didesnėmis pajėgomis atakavo - lietuviai šeimininkų pusėje buvo reti svečiai, o jei ir būdavo, tai po dviejų-trijų perdavimų prarasdavo kamuolį.  

46 min. Ž. Karčemarskas gelbsti komandą nuo įvarčio - galva smūgiavo Vassilis Torossidis ir vartininkas tiesiog ištraukė į vartų kampą skriejantį kamuolį.

45 min. Vietoj V. Borovskio aikštėje pasirodė D. Česnauskis. 

Antrasis kėlinys

45 min. Teisėjas pridėjo 2 minutes, tačiau graikams nepasisekė per jas pelnyti įvartį, nors šeimininkai buvo užgulę svečių vartus. Po pirmojo kėlinio 0:0.

44 min. T. Gekas lietuvių baudos aikštėje norėjo smūgiuoti, tačiau pamatė iš vartų išėjusį mūsų šalies vartininką. Atmetė kamuolį atgal, varžovai bandė permesti sviedinį per vartininką, bet nesėkmingai. 

41 min. Lietuviai gynėsi ir bandė kontratakuoti, o graikai atsakė dviem rimtais išpuoliais: po galingo graiko Nikos  Spyropoulos smūgio Ž. Karčemarskas šiaip ne taip atmušė kamuolį, o pakartotinas varžovų smūgis skriejo netiksliai.

36 min. Lietuvių baudos aikštėje laisvas buvo paliktas Kostas Fortounis, tačiau jo smūgis galva buvo netikslus. Ž. Karčemarskas iškart išsakė pretenzijas gynėjams.

33 min. Graikai kėlė kampinį, lietuviai atmušė kamuolį, tačiau varžovai patikrino Ž. Karčemarsko budrumą - smūgiavo iš toli, bet Lietuvos vartų sargas pagavo kamuolį.

26 min. Graikai turėjo idealią situaciją pelnyti įvartį. Prie pat baudos aikštės linijos nugriautas buvo graikas, G. Vičius gavo geltoną kortelę. Sotiris Ninis smūgiavo, tačiau netaikliai.

23 min. T. Gekas  lietuvių baudos aikštėje smūgiavo į kamuolį ir šis vėl  skriejo vos keli centimetrai nuo virpsto.

21 min. E. Česnauskis kovodamas ore dėl kamuolio ranka trenkė varžovui per galvą, pasipylė nukentėjusiojo kraujas, o lietuvis gavo geltoną kortelę.

18 min. Lietuviai pirmą kartą gavo teisę mušti baudos smūgį - tiesa, atstumas iki vartų buvo apie 25 metrus. Lietuviai įžaidė kamuolį, tačiau nieko rimto nesukūrė bei prarado kamuolį.

15 min. Lietuviai po ilgos petraukos perėjo į šeimininkų pusę, tačiau ilgai neužsibuvo - varžovai perėmė kamuolį ir po kontratakos gavo teisę kelti kampinį. Jis nebuvo sėkmingas.

9 min. Grakai vis bandė laimę prie lietuvių vartų: pradžioje atakas rengę per lietuvių baudos aikštės centrą, po to visą dėmesį  skyrė kairiajam mūsų gynybos redutui. Tačiau ir ten jų laukė mūsų sutankinta gynyba.

7 min. Lietuviai atsakė į varžovų atakas taikliu smūgiu į graikų vartų plotą, tačiau vartininkas atmušė kamuolį. 3 min. Komandos žaidė vangiai, tačiau pirmieji "atsibudo" šeimininkai - po  T. Geko smūgio galva, sviedinys skriejo vos keli centimetrai nuo virpsto.

Pirmasis kėlinys 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.