Futbolo karas įsisiūbuoja: LFF mėtosi kaltinimais, teisininkai nesutaria dėl J. Kvedaro likimo

„Ko jie bijo? Kol kas vyksta normalus Lietuvos futbolo federacijos prezidento Juliaus Kvedaro veiklos nagrinėjimas. Nebus su įstatymais prasilenkiančios veiklos požymių, nebus ir sankcijų. Bet slėptis po UEFA ir FIFA organizacijomis ir jomis spausti Lietuvą – kvaila. Yra nacionalinė teisė ir ji yra viršesnė už vidinius įvairių organizacijų dokumentus“, - lrytas.lt teigė vienas iš teisės žinovų, perskaitęs antradienį išplatintą LFF pareiškimą, kuriame Futbolo federacija puola šalies teisėsaugą ir bando ją apkaltinti suokalbiu su postus federacijoje užimti siekiančiais asmenimis.

Šalies futbolą jau antrą savaitę krečia gilus skandalas Lietuvos futbolo federacijos iršūnėse – Kauno apylinkės teismas pusei metų nuo pareigų nušalino LFF prezidentą 62 metų Julių Kvedarą.<br>M.Patašius
Šalies futbolą jau antrą savaitę krečia gilus skandalas Lietuvos futbolo federacijos iršūnėse – Kauno apylinkės teismas pusei metų nuo pareigų nušalino LFF prezidentą 62 metų Julių Kvedarą.<br>M.Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Modestas Krukauskas

Sep 18, 2012, 8:00 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:11 PM

Šalies futbolą jau antrą savaitę krečia gilus skandalas Lietuvos futbolo federacijos (LFF) viršūnėse – Kauno apylinkės teismas pusei metų nuo pareigų nušalino LFF prezidentą 62 metų Julių Kvedarą.

Jau seniai su nusikaltėlių pasauliu siejamas sporto veikėjas J. Kvedaras įtariamas tuo, kad galėjo praturtėti pasisavindamas UEFA Lietuvai skiriamus pinigus.

Artimiausiu metu turėtų būti pareikšti įtarimai ir iš UEFA gautus pinigus skirstančiai federacijos Finansų skyriaus vadovei, nušalinto LFF prezidento sugyventinei Daliai Žigelienei, taip pat dar keliems su J. Kvedaru susijusiems LFF vykdomojo komiteto nariams ir verslininkams.

Bandydama užbėgti įvykiams už akių ir žinodama, kad geriausia gynyba yra puolimas, be vadovo likusi LFF vadovybė nutarė išplatinti viešą pareiškimą, kuriame kaltina teismus ir šalies teisėsaugą neteisėta veikla – aiškina, kad Lietuvos įstatymai ir teisėsaugos veiksmai prieštarauja UEFA ir FIFA įstatams, o teisėsaugininkai palaiko esamą LFF vadovą nuversti ketinančius asmenis.

Pateikiame LFF išplatinta pareiškimą:

„Lietuvos futbolo federacija pasiruošusi naujai puolimo bangai

Lietuvos futbolo federacija (LFF) gavo tarptautinių futbolo organizacijų - FIFA ir UEFA - vertinimą dėl Lietuvos futbole susiklosčiusios situacijos ir nepagrįsto LFF prezidento Juliaus Kvedaro nušalinimo.

FIFA kartu su UEFA oficialiai pareiškė, kad Lietuvos teisėsaugos veiksmai prieštarauja šių organizacijų įstatams, kadangi bet koks LFF vadovų, klubų ar jų narių pašalinimas arba laikinas nušalinimas gali būti atliekamas tik per atitinkamus LFF organus ir LFF įstatuose numatyta tvarka.

FIFA ir UEFA pozicija perduota atitinkamoms Lietuvos institucijoms - LR Vidaus reikalų ministerijai ir Generalinei prokuratūrai, kurios ėmėsi teisinių veiksmų prieš Lietuvos futbolo federaciją.

LFF apgailestauja, kad teisėsaugos vardu daromi sprendimai, kuriais ignoruojamos tarptautinių organizacijų taisyklės ir normos.

LFF mano, kad asmenys ir struktūros, siekiančios LFF postų, kelia grėsmę visai Lietuvos futbolo bendruomenei. Žinant šių asmenų veiklos metodus, intelekto lygį ir vertybes, nestebina, kad pasitelkiama teisėsauga, žiniasklaida ir politika.

Tikėtina, kad artimiausiomis dienomis bus imtasi naujo puolimo prieš LFF ir jos vadovus – ne tik per žiniasklaidą, bet ir jėgos metodais.

LFF Vykdomojo komiteto nariams gali būti mėginama daryti spaudimą prieš rugsėjo mėn. 24 d. šaukiamą LFF Vykdomojo komiteto posėdį, kuriame numatoma paskirti laikinai nušalinto LFF prezidento pavaduotoją.

LFF Vykdomojo komiteto nariai neketina pasiduoti jokiam poveikiui ir tikisi futbolo bendruomenės supratimo bei palaikymo“.

Kaip portalui lrytas.lt aiškino su LFF veikla susipažinęs teisės žinovas, dar prieš porą metų LFF bandė savo įstatuose išbraukti nuostatą, kad Lietuvos teisė yra viršesnė už UEFA ir FIFA teisnius dokumentus, tačiau to padaryti nebuvo leista. Tad galutinėje įstatų redakcijoje liko nuostata, jog visi Lietuvos teisės aktai privalomi LFF.

„Reikia ramiai reaguoti. Paprasta nuostata: Konstitucija yra viršesnė už vidinius organizacijos dokumentus ir neverta gąsdinti visos Lietuvos privačiomis organizacijomis ar skiriamomis sankcijomis. Lietuvos teisės pažeidimai nėra privatus reikalas“, - aiškino teisininkas.

Tuo tarpu garsus advokatas Rimas Andrikis tikino, kad numanomoje byloje prieš LFF vadovą trūksta aiškumo.

„Aš skaičiau apie J. Kvedaro nušalinimą nuo pareigų ir galiu pasakyti – šis sprendimas prasilenkia su šalies įstatymais. Viena yra įstatymas, o kita – džentelmeniški būdai priversti pasitraukti LFF vadovą.

Aš nepamenu, kad nors vienam ministrui teismas būtų skyręs nušalinimą nuo pareigų – pašiurpau sužinojęs, kad teismas nušalino žmogų iš posto, aiškiai neišdėstęs motyvų.

Juk niekas konkrečiai ir nepareiškė, kuo J. Kvedaras kaltinamas. Mokesčiai, galimi grobstymai? Kalbama, kad jis neva nedeklaravo pajamų... Taigi, kokie įrodymai? Jokių... Tai tada – jau absurdo teatras.

Sutikčiau su sąlyga, jei J. Kvedaras būtų kaltinamas įvykdytais nusikaltimais, jam būtų pareikšti įtarimai ir jis būtų nušalintas. Bet nušalinimas iš pareigų tik todėl, kad turi nemažai turto, – nelabai suprantamas.

Šiuo atveju apie J. Kvedaro nušalinimą reikia kalbėti tik teisine kalba – ne ką jis galimai nuveikė ar nenuveikė, o ar teisėtai pasielgė teismas. Kokie įrodymai? Jei aiškių įrodymų nėra, J. Kvedarą nušalint gali tik UEFA ar FIFA bei LFF vykdomasis komitetas.“

O "Bernotas & Dominas Glimstedt" bendrovės advokatas, sporto teisės specialistas Audrius Biguzas teigė: "LFF įstatai nors ir numato, jog "LFF, LFF nariai, LFF organai, lygos, klubai, žaidėjai, oficialūs asmenys, žaidėjų agentai bet kokį su nacionaliniais reikalais susijusį ginčą, kylantį dėl ar susijusį su LFF įstatų, LFF priimtų taisyklių, reglamentų ir kitų dokumentų taikymu, spręs paskutinėje instancijoje tik Tarptautiniame Sporto Arbitražo Teisme (CAS), esančiame Lozanos mieste (Šveicarija), kuriame ginčai bus sprendžiami nesikreipiant į bendros kompetencijos teismą, išskyrus, jeigu FIFA, UEFA, LFF įstatai, taisyklės, reglamentai ar kiti dokumentai nustato kitaip arba/ir Lietuvos įstatymai tai tiesiogiai draudžia."

Tokia nuostata negali apriboti nacionalinės baudžiamosios jurisdikcijos atitinkamo asmens atžvilgiu, nes aukščiau nurodyta nuostata apima ginčus kylančius dėl sporto, sportinės veiklos, sportinių santykių.

Būtent su tokia nuostata LFF įstatai nurodo, jog visi ginčai LFF rėmuose, kurie susiję su sportine veikla, galutinai sprendžiami CAS. Tačiau, kaip ir yra nurodęs CAS, jis negali būti organu, nagrinėjančiu bylas, kurios patenka po valstybių baudžiamąją jurisdikciją. 

  Tad procedūros, vykstančios Lietuvoje LFF vadovo atžvilgiu, nebus priskirtos CAS jurisdikcijai. Jei kokia nors procedūra būtų pradėta prieš LFF ir ginčas būtų nagrinėjamas CAS, greičiausiai CAS lauktų galutinio nacionalinio teismo sprendimo, kuris galėtų turėti įtakos tam tikroje CAS byloje. Tačiau, kaip jau minėta, CAS nėra organas galintis apriboti valstybių nacionalinę baudžiamają jurisdikciją". 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.