Pirmoji lietuvių pergalė – kerštas už pažeminimą: Lichtenšteinas – Lietuva 0:2

Lietuvos futbolo rinktinės vairą perėmęs Csaba Laszlo po rungtynių Vaduce šypsojosi – jo auklėtiniai 2:0 (0:0) nugalėjo pernai lietuvius pažeminusią Lichtenšteino komandą. Rungtynių didvyris – Edgaras Česnauskis, į varžovų vartus įmušęs abu įvarčius ir atkeršijęs už pralaimėjimą 0:2 atrankos į 2012 metų Europos futbolo čempionatą rungtynėse. Pirmąją pergalę atrankos į pasaulio čempionatą varžybose iškovoję Cs. Laszlo auklėtiniai dabar G grupėje turi keturis taškus.

Įvarčiu džiaugiasi E. Česnauskis.<br>„Reuters“
Įvarčiu džiaugiasi E. Česnauskis.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

2012-10-13 12:44, atnaujinta 2018-03-16 03:31

Rungtynės. Rungtynių startas žadėjo aktyvesnes rungtynes nei jos buvo įpusėjus. Cs. Laszlo auklėtiniai kūrybinių gebėjimų nepademonstravo ir per pirmąjį kėlinį į vartus smūgiavo tik kartą. Smūgis buvo galingas, tačiau R. Radavičiui nepavyko nuginkluoti vartininko. Lichtenšteino komanda neketino atsisakyti savo „žaidimo“ braižo ir ieškojo progos mirtinoms kontratakoms. Su kiekviena minute žaidimas lėtėjo, todėl varžovus panorę priversti po aikštę pavaikyti kamuolį lietuviai subaudavo 13 kartų.

Antrojo kėlinio starte Lichtenšteino futbolininkai parodė, kad nekeis futbolo suvokimo, tačiau Cs. Laszlo auklėtiniai šįkart buvo ryžtingesni ir 51 minutę E. Česnauskis jau bėgo savų sirgalių, kurie taip pat džiaugėsi įvarčiu, link. Išsiveržus į priekį Cs. Laszlo klaidos nedarė ir lietuvių žaidimo visų patraukdamas atgal negadino. To rezultatas – 75-ąją minutę įmuštas dar vienas įvartis. Sirgaliai dainavo ir šėlo, o jų link vėl bėgo E. Česnauskis.

Spalvotas sugrįžimas. Mariaus Stankevičiaus sugrįžimas į rinktinę pažymėtas geltonos spalvos kortele. Beveik 7 mėnesius dėl Achilo sausgyslės traumos nežaidusiam 31 gynėjui Cs. Laszlo suteikė nedidelį šansą – M. Stankevičiui buvo leista į aikštę išbėgti pirmąją pridėto laiko minutę. Nors daug laiko neturėjo, gynėjas spėjo užsidirbti kortelę.

Varžovai. Lietuvos varžovai G grupėje slovakai 2:1 nugalėjo Latvijos komandą. Slovakai išsiveržė jau 5 minutę, kuomet M. Hamsikas realizavo 11 metrų baudinį. 9 minutę skirtumą padidino M. Sapara. Latviai rezultatą sušvelnino 84 min. - 11 metrų baudinį realizavo M. Verpakovskis.

Graikijos bei Bosnijos ir Hercegovinos mačas baigėsi 0:0.

Bazė. Rungtynėms su Lichtenšteinu bei Bosnija ir Hercegovina Lietuvos rinktinė ruošėsi Vokietijoje. Aplink Bavarijos regione esantį miestelį – daug futbolo aikščių. Vienoje iš jų praėjusio sezono Čempionų lygos finalui ruošėsi nugalėtojai Londono „Chelsea“ futbolininkai. Toje pačioje aikštėje atrankos mačams rengėsi ir lietuviai.

Lietuvos komandos. Vokietijoje stovykloje dirbo 23 futbolininkai, tarp kurių – žaidėjai iš Panevėžio „Ekrano“, VMFD „Žalgirio“, Marijampolės „Sūduvos“ ir „Šiaulių“.

Traumos. Treniruočių stovykloje nedalyvavo susižeidę vartininkas Giedrius Arlauskis ir Saulius Klevinskas.

Pasirodymai. Lietuvos futbolo rinktinė atrankos į pasaulio čempionatą G grupėje yra sužaidusi du mačus ir savo sąskaitoje turi vieną tašką. Cs. Laszlo auklėtiniai namuose 1:1 sužaidė su Slovakijos komanda, o išvykoje Graikijoje pralaimėjo 0:2.

Lichtenšteino ekipa neturi nė vieno taško. Jie 0:2 pralaimėjo slovakams, o susitikime su Bosnija ir Hercegovina buvo nušluoti nuo žemės – 1:8.

Statistika.

LietuvaLichtenšteinas

Įvarčiai: 2 – 0

Smūgiai (į vartų plotą): 7(3) – 6 (2)

Kampiniai: 3 - 2

Pražangos: 21 - 8

Geltonos kortelės: 5

Startinės sudėtys.

Lietuva: Ž. Karčemarskas, S. Mikoliūnas, A. Klimavičius, M. Žaliūkas, T. Kijanskas, D. Šemberas, D. Česnauskis, R. Radavičius, A. Novikovas, E. Česnauskis, T. Danilevičius.

Antrasis kėlinys

90+4 min. Geltoną kortelę gavo M. Stankevičius.

90+1 min. Aikštėje pasirodė M. Stankevičius, pakeitęs R. Radavičių.

87 min. Aikštėje pasirodė A lygos rekordininkas puolėjas A. Rimkevičius, Lietuvoje pademonstravęs, kad gali mušti įvarčius. A. Rimkevičius pakeitė T. Danilevičių.

75 min. Ir vėl galingai sužaidė E. Česnauskis, šįkart tolimu smūgiu privertęs už galvų susiimti Lichtenšteino futbolininkus - 2:0.

70 min. A. Novikovo neišgąsdino būrys Lichtenšteino gynėjų ir Škotijoje rungtyniaujantis lietuvis pavojingai smūgiavo į varžovų vartus.

62 min. Gražų perdavimą į dešinįjį kraštą gavo S. Mikoliūnas kuris staigiai pasileido kraštu į priekį, tačiau prieš jį aštriai prasižengė varžovas, gavęs geltoną kortelę.

61 min. Cs. Laszlo neketino liepto savo futbolininkams atsitraukti ir priversti kurti šeimininkus. Lietuvos futbolininkai ir toliau pavaikydavo varžovus ir regzdavo atakas.

58 min. Cs. Laszlo atliko keitimą: D. Česnauskį pakeitė D. Šernas.

56 min. Dar dvi geltonos kortelės skiriamos Lietuvos komandai. Šįkart ji buvo skirta E. Česnauskiui ir T. Klimavičiui.

51 min. Lietuvos futbolo rinktinė pralaužė Lichtenšteino gynybą. Kamuolį į kairįjį kraštą gavęs E. Česnauskis nepabūgo šalia buvusio varžovo, pasivarė kamuolį šiek tiek giliau į baudos aikštelę ir briliantiniu smūgiu į tolimąjį kampą nuginklavo Lichtenšteino vartininką- 1:0.

47 min. Antrojo kėlinio starte Lichtenšteinas savo žaidimo braižo nepakeitė: varžovai ir toliau buvo klampinami tankiose atakose, o šeimininkai ieškojo progų kontratakoms.

Pirmasis kėlinys

45 min. Baigėsi pirmasis kėlinys

44 min. S. Mikoliūnas suklydo ir „pametė“ dengiamą žaidėją. Netrukus lietuvis klaidą taisyti mėgino griaudamas varžovą ant žemės ir užsidirbo geltoną kortelę.

41 min. Varžovo pastumtas S. Mikoliūnas spėjo nuspirti kamuolį vartų link, tačiau spyris nekėlė jokios grėsmės.

34 min. Lichtenšteino futbolininkai stojo kelti kampinį, tačiau perdavimas buvo prastas.

32 min. D. Šemberas gavo geltoną kortelę.

31 min. Situacija aikštėje žiūrovams linksmybių nepateikia. Žaidimas priminė įprastą Lichtenšteino strategiją - įklampinti varžovus ir neleisti kurti atakų.

22 min. Į greitą ataką susirengę šeimininkai grubiai suklydo ir lietuviams teko išsimesti kamuolį iš už užribio.

17 min. Smūgį atremti teko ir Ž. Karčemarskui, tačiau kamuolys skriejo tiesiai vartininkui į rankas. Taip Lichtenšteino komanda greita ataka atsakė į lietuvių išpuolį.

16 min. Lietuvos rinktinė surengė puikią ataką, po kurios savo gebėjimus teko demnstruoti B. Bucheliui, atmušusiam galingą R. Radavičiaus smūgį.

15 min. Nutrūko dar viena ataka. Lietuviams trūksta ramumo žaidime. Netikslų perdavimą paskubėjęs atliko D. Česnauskis.

13 min. Dar viena Lietuvos rinktinės ataka baigėsi dėl nesusikalbėjimo - ilgas perdavimas puolėjų buvo tik žvilgsniu palydėtas.

9 min. Kamuolį kontroliuodami Lichtenšteino futbolininkai niekur neskubėjo ir stengėsi į savo aikštės pusę prisivilioti lietuvius, kad šie atlaisvintų plotą saugų grandyje.

4 min. S. Mikoliūnas pražiopsojo varžovą ir F. Burgmeieris pasileido baudos aikštelės link, kur užtikrintai dirbo gynėjai, išmušę kamuolį.

1 min. T. Danilevičius su kamuoliu atsidūrė varžovų baudos aikštelėje, tačiau krito ant žemės.

"Lietuvos ryto" televizijoje prasidėjus transliacijai žiūrovus iškart pasiekė į Vaducą išvykusių Lietuvos aistruolių žodžiai: "Lietuviai, laimėkim šitą kovą, o mes visur ir visada kartu".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.