Talentingo jaunimo alkį jaučiantys prancūzai deda viltis į legendinį D. Deschampsą

„Taip, tai problema. Tai dar viena problema. Viskas, ką šiandieną turime – problemos“, - tokio atsakymo iš Prancūzijos futbolo rinktinės trenerio Didiero Deschampso sulaukė žurnalistas, paklausęs apie trijų komandos žaidėjų Abou Diaby, Rio Mavuba ir Lassana Diarra traumas, rašo BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-10-15 17:37, atnaujinta 2018-03-16 02:25

Liepos mėnesį Laurentą Blancą pakeitusiam D. Deschampsui prieš atrankos į pasaulio čempionatą rungtynes su Ispanija itin trūksta kokybiškų saugų. Kad 44 metų strategas neturi kuo pasikliauti paaiškėjo penktadienį, kuomet draugiškame mače Prancūzijos rinktinė 0:1 pralaimėjo japonams.

Dabar dirbti su „Les Bleus“ nėra taip lengva, kaip tada, kai treneris buvo futbolininkas. Tos dienos, kuomet Thierry Henry galėjo pailsėti ir leisti pabėgioti Davidui Trezeguet, Robertas Piresas galėjo pakeisti Zinedine Zidane'ą, o Claude Makelele stoti vietoje Patricko Vieira, praėjo.

Dabar D. Deschampsas tik gali pasvajoti apie tokius lobius. Praradęs minėtąją trijulę treneris į Madridą vyksta ir be Samiro Nasri, Yanno M'Vila, Alou Diarra, Hatemo Ben Arfa ir Marvino Martino.

Prancūzijos rinktinė atrankoje į 2014 metų čempionatą jau kovojo su suomiais ir baltarusiais. Abu mačus D. Deschampso auklėtiniai laimėjo, tačiau ar neturint pajėgiausių žaidėjų ir jaučiant stygių saugų grandyje įmanoma pasipriešinti pasaulio ir Europos čempionams?

„Ispanų stiprybė – saugų grandyje, todėl mums bus labai sunku. Patirties stoką turėsime kompensuoti didžiuliu susikaupimu ir aktyvumu – turėsime lakstyti visas 90 minučių“, - teigė buvęs Prancūzijos ir Londono „Arsenal“ atakų organizatorius Piresas.

Septyni D. Deschampso pasirinkti saugai su rinktine yra sužaidę tik 53 mačus. Tokį skaičių lyginti su ispanais – tiesiog nepadoru, nes šiuo metu pasaulyje dominuojančios futbolo rinktinės saugai bendrai yra žaidę 473 rungtynes.

Netgi atmetęs patirties trūkumą Piresas nėra įsitikinęs, kad jų startinis kvartetas Yohanas Cabaye, Blaise Matuidi, Etienne Capoue ir Mathieu Valbuena gali savo žaidimo kokybe pridaryti problemų Xavi ir jo komandos draugams.

„Jeigu nori kovoti su ispanais, turi būti tvirtas. - teigė Piresas, keturis sezonus praleidęs „Villarreal“ komandoje. - Nesakau, kad turime žaisti nešvariai, tačiau privalome būti tikri, jog varžovai mus jaus. Nemanau, kad dabar turime futbolininkų, kurie tai galėtų padaryti. Mūsų saugai turi kitų gerų savybių, tačiau tikrai trūksta tokių žaidėjų, kaip pats D. Deschampsas. Jis buvo labai protingas ir koją pakišdavo ten, kur reikia“.

Dėl D. Deschampso lyderio savybių nepasginčysi, kaip ir dėl talento aikštėje. Tai atsispindi ir komandos mikroklimate. „Les Bleus“ dabar atrodo labiau kontroliuojama nei per pastaruosius tris tarptautinius čempionatus. Europos futbolo čempionate neįvyko treniruočių stovyklos boikotas, kaip tai nutiko 2010 metų pasaulio čempionato metu.

Piresas, su rinktine sužaidęs 79 mačus, tikina, kad prieš dešimtmetį nesilaikyti disciplinos būtų buvę neįmanoma.

„Tada turėjome kapitonų komandą. Kai persirengimo kambaryje matai tokius žaidėjus, kaip Z. Zidane'as, D. Deschampsas, L. Blancas, Marcelas Desailly, Emmanuelis Petit, Youri Djorkaeff ir Lilianą Thuramą, nedrįsti kalbėti, nepadoriai elgtis. Šiandieną nebeturime lyderių“, - teigė buvęs pasaulio ir Europos čempionas.

Kapitono raištį vėl ryšės vartininkas Hugo Lloris, tačiau D. Dechampsas užsiminė, kad ateityje norėtų kapitono vardą patikėti žaidėjui, galinčiam aikštėje daugiau kontaktuoti su kitais.

„Mavuba per pastaruosius mačus pademonstravo, kad gali tapti Prancūzijos lyderiu. - apie „Lille“ saugą kalbėjo Piresas. - Franckas Ribery ir Karimas Benzema taip pat per pastaruosius metus atlieka svarbią rolę. Jiems reikia prisiimti daugiau atsakomybės“.

„Kai vadovauja D. Deschampsas, aš nesijaudinu. Jis yra tvirto charakterio, o to mums būtent ir reikia. Didieras netoleruoja jokio blogo elgesio“, - teigė Piresas.

Buvęs „Monaco“, Turino „Juventus“, Marselio „Olympique“ treneris jau anksčiau yra pareiškęs, kad ignoruos futbolininkus, kurie nesilaikys taisyklių. Jis spėjo visiems išsiųsti ir aiškią žinią – D. Deschampsas nepakvietė į rinktinę S. Nasri, nors „Manchester City“ saugui ir baigėsi trijų mačų diskvalifikacija dėl žurnalisto užsipuolimo Ukrainoje.

Pragmatiškasis treneris, žinomas dėl pomėgio dirbti su atletiškomis ekipomis, gali būti kietesnis riešutėlis ispanams nei L. Blanco treniruojama komanda, birželį nesugebėjusi deramai pasipriešinti Ispanijos rinktinei.

„Kai kuriems žaidėjams trūko motyvacijos, jie elgėsi ne taip, kaip turėjo, tačiau D. Deschampsas pasimokys iš pralaimėjimo ir tinkamai pasirengs. Laukiu gero pasirodymo“, - optimistine gaida baigė Piresas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.