E. Česnauskis: „Su bosniais žaisime panašiai, kaip Lichtenšteinas su mumis“

Edgaro Česnauskio karjera Lietuvos futbolo rinktinėje vingiavo serpantinais, tačiau galiausiai du saugo įvarčiai Lichtenšteine nutiesė kelią į pirmąją pergalę šiais metais.

Du įvarčius Lichtenšteine įmušęs E.Česnauskis (kairėje): „Antrasis buvo gražesnis, bet pirmasis – svarbesnis.”<br>„Reuters"
Du įvarčius Lichtenšteine įmušęs E.Česnauskis (kairėje): „Antrasis buvo gražesnis, bet pirmasis – svarbesnis.”<br>„Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas”)

Oct 16, 2012, 3:47 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:54 AM

E. Česnauskis antradienio vakarą nerungtyniaus Zenicoje, bet 28 metų žaidėjas pasirūpino, kad Lietuvos futbolininkai pasaulio čempionato atrankos mačą su Bosnija ir Hercegovina pasitiktų su optimizmu.

21 val. rungtynes tiesiogiai transliuos „Lietuvos ryto“ televizija. 

Du kairiąja koja tobulai atlikti saugo smūgiai lėmė pergalę 2:0 prieš Lichtenšteiną pasaulio čempionato atrankos varžybose penktadienį.

Tai buvo pirmoji lietuvių pergalė per 8 oficialius ir kontrolinius mačus prie rinktinės vairo stojus Csabo Laszlo.

37-ąsias rungtynes Lietuvos rinktinėje sužaidusiam E. Česnauskiui tai buvo 4-asis ir 5-asis įvarčiai vilkint geltonuosius rinktinės marškinėlius.

„Rostov” (Rusija) klubo saugas savo sąskaitoje galėjo turėti ir daugiau įvarčių, bet nuo 2006 iki 2008 metų jis neatstovavo nacionalinei komandai dėl nesutarimų su buvusiu rinktinės treneriu Algimantu Liubinsku.

Tuomet E. Česnauskis tvirtino, kad treneris jam suversdavo kaltę dėl pralaimėjimų ir nuolat priekaištaudavo dėl nedrausmingo elgesio.

Vienas talentingiausių savo kartos žaidėjų gabumus įrodinėjo sėkmingai žaisdamas Rusijos pirmenybėse, bet vengė kontaktų su A. Liubinsku.

Tik kai 2008 metais į trenerio postą atėjo Jose Couceiro, talentingas maištininkas grįžo į rinktinę.

„Žinoma, kad gaila to prarasto laiko. Porą metų nežaidžiau rinktinėje, praleidau daug įdomių varžybų, kuriose galbūt būčiau galėjęs daug nuveikti, – vakar „Lietuvos rytui” sakė E. Česnauskis. – Tačiau yra kaip yra, reikia žiūrėti į priekį.”

Priekyje – rungtynės antradienį 21 val. su viena G grupės lyderių Bosnijos ir Hercegovinos rinktine.

Apmaudu, bet dėl dviejų geltonųjų kortelių, gautų per mačus su Graikija ir Lichtenšteinu, E.Česnauskis privalės praleisti šią dvikovą.

Bet su rinktine saugas išsiskyrė pradžiuginęs komandos draugus dviem nuostabiais įvarčiais.

Rungtynėse, kuriose progomis pelnyti įvarčių nelijo, E.Česnauskis nuginklavo varžovų vartininką iš pradžių stipriai pažeme spyręs kamuolį į priešingą nuo savęs vartų kampą, o paskui iš toli iššovęs tiesiai į viršutinį vartų kampą.

– Edgarai, kuris įvartis rungtynėse su Lichtenšteino komanda jums pačiam labiau patiko? – „Lietuvos rytas” paklausė E. Česnauskio.

– Antrasis įvartis buvo gražesnis, bet pirmasis – svarbesnis.

Mums labai reikėjo šios pergalės, todėl pirmasis įvartis tikrai turėjo didelę reikšmę komandai.

– Iki šiol atstovaudamas rinktinei buvote pelnęs tris įvarčius, bet visus per kontrolines dvikovas. Ar šįkart jautėte, kad atėjo jūsų diena?

– Atėjo laikas ir man pagaliau pelnyti įvarčių oficialiose rungtynėse. (Šypsosi.)

Labai norėjau atsirevanšuoti Lichtenšteinui už nesėkmės per praėjusias akistatas. Viskas laiku ir vietoje. Žinoma, ir komandos draugų pastangos buvo labai svarbios.

– Kokių emocijų rinktinei sukėlė pergalė prieš Lichtenšteiną?

– Teigiamų, nors varžovai ir nebuvo bosnių ar graikų lygio.

Man atrodo, kad iš visų mažų valstybių Lichtenšteino rinktinė yra labiausiai pasiruošusi ir organizuota. Tai tikrai nebuvo lengvas pasivaikščiojimas.

Labai gerai, kad laimėjome ir neleidome „ekspertams” mūsų apjuodinti.

– Kaip manote, kurie žaidėjai turėtų užimti jūsų ir dėl geltonųjų kortelių taip pat rungtynes praleisiančio Sauliaus Mikoliūno vietas starto sudėtyje?

– Sunku pasakyti, ką pasirinks treneris, bet jis turi nemažą gerų žaidėjų pasirinkimą.

Galima bandyti žaisti su dviem puolėjais – tada galbūt ir Darvydas Šernas galėtų pradėti rungtynes nuo pradžių.

Marius Stankevičius atsitiesė po traumos ir gerai atrodo treniruotėse.

– Kuo labiausiai pavojingi pastaruosius keletą metų galingai žaidžiantys bosniai?

– Jie turi labai gerų žaidėjų, kurie rungtyniauja stipriuose klubuose aukšto lygio čempionatuose. Dauguma jų gauna svarbius vaidmenis savo komandose ir yra įgiję daug pasitikėjimo. Futbole tai labai svarbu.

– Ar mače su Bosnija ir Hercegovina lietuviai turėtų pasirinkti gynybinę taktiką?

– Manau, kad teks taip žaisti. Panašiai, kaip Lichtenšteinas žaidė su mumis.

Tikrai sunku įmušti, kai visi organizuotai ginasi, o pagauti varžovus per greitą ataką visada pasitaiko galimybių. Taktinis žaidimas tokiose rungtynėse išvykoje turės didelę reikšmę.

– Lietuvos rinktinė G grupėje po trejų rungtynių žengia ketvirta.

Ar tai logiška vieta?

– Atsižvelgiant į mūsų laimėjimus ir dabartinę futbolo situaciją šalyje, tai yra mūsų vieta.

Aišku, norėtųsi nuo mūsų kartos pradėti kelti Lietuvos futbolą į aukštesnes pozicijas.

Tačiau šiandien yra taip, kaip yra.

Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė

Šalis. Bosnijos ir Hercegovinos plotas – 51,2 tūkst. kv. km. Gyventojų – 3,8 mln. Sostinė – Sarajevas (411 tūkst. gyventojų). Oficialios kalbos – bosnių, kroatų ir serbų. Nepriklausomybė paskelbta 1992 m. kovo 1 d.

Pasaulio ir Europos čempionatai. Baigiamuosiuose turnyruose nežaidė nė karto. Iki 1992 m. Bosnijos ir Hercegovinos futbolininkai rungtyniavo Jugoslavijos rinktinėje.

Žymiausi futbolininkai. Daugiausia rungtynių rinktinėje žaidė Zvjezdanas Misimovičius (70; nuo 2004 m.), Emiras Spahičius (60; nuo 2003 m.) ir Elviras Boličius (51; 1996–2006 m.). Daugiausia įvarčių pelnė Edinas Džeko (25; nuo 2007 m.), Z.Misimovičius (23) ir E.Boličius (22). Tarp Bosnijos ir Hercegovinos futbolininkų Jugoslavijos rinktinėje daugiausia rungtynių žaidė Zlatko Vujovičius (70; 1979–1990 m.), Farukas Hadžibegičius (65; 1982–1992 m.) ir Mehmedas Baždarevičius (54; 1982–1992 m.).

Stadionai. Pastaruoju metu rinktinė dažniausiai žaidžia Zenicos „Bilino Polje” stadione, kuris buvo atidarytas 1972 m. ir po 2012 m. baigtos renovacijos turi 15,3 tūkst. vietų. Didžiausias šalies stadionas yra 1950 m. atidarytas Sarajevo „Asim Ferhatovič Hase”, kuriame yra 34,6 tūkst. vietų.

Treneris. 57 metų Safetas Sušičius rinktinę treniruoja nuo 2010 m. Praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje jis buvo vienas geriausių Europos saugų (Jugoslavijos rinktinėje per 54 rungtynes įmušė 21 įvartį), ilgai žaidė „Paris St.Germain” klube, buvo išrinktas geriausiu XX amžiaus Bosnijos ir Hercegovinos futbolininku ir geriausiu visų laikų Prancūzijos lygos legionieriumi. Baigęs profesionalo karjerą S.Sušičius treniravo „Cannes” (Prancūzija) ir kelis Turkijos klubus, bet jokių titulų neiškovojo.

Žvaigždės. Garsiausi šių dienų Bosnijos ir Hercegovinos futbolininkai yra vartininkas Asmiras Begovičius (25 metų; žaidžia „Stoke City”, Anglija), gynėjas E.Spahičius (32; „Sevilla”, Ispanija), saugai Elviras Rahimičius (36; Maskvos CSKA, Rusija), Miralemas Pjaničius (22; „Roma”, Italija), Z.Misimovičius (30; Maskvos „Dinamo”, Rusija) ir Sejadas Salihovičius (28; „Hoffenheim”, Vokietija), puolėjai Edinas Džeko (26; „Manchester City”, Anglija) ir Vedadas Ibiševičius (28; „Stuttgart”, Vokietija).

2014 m. pasaulio čempionato atranka. Rugsėjį svečiuose nugalėjo Lichtenšteiną 8:1 (po 3 įvarčius įmušė V.Ibiševičius ir E.Džeko, 2 – Z.Misimovičius) ir namie – Latviją 4:1 (2 – Z.Misimovičius, po 1 – M.Pjaničius ir E.Džeko), praėjusį penktadienį svečiuose sužaidė lygiosiomis su Graikija 0:0.

Lietuva prieš Bosniją ir Hercegoviną. 2000 m. Europos čempionato atrankoje lietuviai laimėjo Vilniuje 4:2 (3 įvarčius įmušė V.Ivanauskas, 1 – V.Baltušnikas) ir pralaimėjo Sarajeve 0:2. 2006 m. pasaulio čempionato atrankoje rungtynės Sarajeve baigėsi lygiosiomis 1:1 (įvartį įmušė M.Stankevičius), o Vilniuje lietuviai pralaimėjo 0:1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.