Kruvinas išpuolis prieš „Hotspurs“ futbolo sirgalius italams priminė augančią dešiniųjų radikalų smurto problemą

Žiaurus išpuolis Romoje prieš anglų futbolo klubo „Tottenham Hotspur“ sirgalius Italiją privertė vėl diskutuoti apiel kylantį kraštutinių dešiniųjų pažiūrų radikalų smurto lygį ir plintančio rasizmo problemas. Išpuolis, kurio metu keletas žmonių buvo sužaloti peiliais, priminė vykusias neofašistines demonstracijas. Jaunimo grupės „Blocco Sudentesco“ eitynės dažnai baigdavosi susirėmimais su policija.

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters” ir lrytas.lt inf.

Nov 23, 2012, 10:30 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 4:21 AM

Italijos žiniasklaida dėl ketvirtadienio išpuolio kaltina Romos „Lazio“ komandos, su kuria „Hotspurs“ susitiko Europos lygos rungtynėse (0:0), sirgalius, dar vadinamus ultromis.

Tačiau tarp 15-os sulaikytų chuliganų pasitaikė ir du „Roma“ komandos aistruoliai, laikomi vienais didžiausių „Lazio“ priešų. Tokia situacija leidžia įtarti, kad išpuolis prieš „Hotspurs“ gerbėjus galėjo turėti kitokį motyvą, nei viena norą sužaloti varžovų ekipos gerbėjus.

Liudininkai teigė, kad kaukėti vyrai, kurie buvo ginkluoti peiliais ir beisbolo lazdomis, besiverždami į barą, kur buvo „Hotspurs“ sirgaliai, šaukė: „Žydai, žydai“.

Per organizuotą išpuolį buvo sužeista 10 žmonių. Tarp jų – 25-erių Ashley Millsas, kuriam medikų pagalbos prireikė vietoje. Pranešama, kad vaikinui buvo peiliu durta į gerklę. Penktadienį A. Millsas dar buvo ligoninėje. Italijos naujienų agentūra AGI pranešė, kad jam dėl vidinio kraujavimo prireikė operacijos.

Izraelio ambasadorius Italijoje Naoras Gilonas žurnalistams teigė, kad išpuolis prieš „Hotspurs“ sirgalius, kurių dauguma yra žydai, kilo dėl „naujos anti-semitizmo srovės Europoje“.

Romos meras Giannis Alemanno išreiškė susirūpinimą dėl išpuolių. G. Alemanno tikisi, kad policija kuo greičiau suras visus, kurie atsakingi dėl išpuolio.

„Įvykis parodė, kad yra grupė bepročių ir banditų, kurie bėga ir slepiasi už mūsų stadionuose esančių sirgalių nugarų. Tai – netoleruotina“, - kalbėjo Romos miesto meras.

Didėjančios ekstremistų gretos

Europoje dešiniosios kraštutinės pažiūros ėmė surasti vis daugiau pritariančiųjų pradėjus žemyne plisti ekonominei krizei. Tai ypač jaučiama pietinėje dalyje, kur šalis turi rimtus įsiskolinimus. Stulbinančiu radikalų suvešėjimu pasižymėjo Graikija, kurioje prieš imigrantus nusistačiusi „Auksinės aušros“ grupė klesti.

Italija – ne išimtis. Praėjusią savaitę policija sulaikė keturis žmonės, kurie kaltinami rasinės nepykantos skleidimu internete. Pareigūnai konfiskavo įvairiausių ginklų, neo-nacistinę propagandą. Ši grupė asmenų viešai išplatino mieste gyvenančių žydų sąrašą.

Praėjusį mėnesį grupė paauglių, nešdamiesi neo-fašistines vėliava, nusiaubė mokyklą. Jie į klases mėtė dūminius užtaisus. Tuo metu vyko pamokos. Italijoje šis incidentas laikomas „Blocco Studentesco“ grupuotės bandymu pabrėžti savo kontrolę regione.

Po to kai mokyklos atstovai susitiko su valdininkais pasikalbėti apie „neofašistų atgimimą mokyklose“, mokyklos pastatas buvo išpaišytas svastikomis, keltų kryžiais ir žodžiu „Hitleris“.

Italijoje neabejojama, kad „Blocco Studentesco“ yra susijusi su „Hotspur“ aistruolių užpuolimu.

„Didžiuojamės, kad esame fašistai“, - naujienų agentūros „Reuters“ reporteriui teigė 18-os metų organizacijos lyderis, su kuriuo žurnalistas susitiko priemesčio kavinėje, kurioje įvairiausiose vietose buvo išraižytos svastikos.

Rasistiniai šūkiai

Izraelio vėliavos „Hotspurs“ sirgalių tarpe – dažnas dalykas. Šios ekipos aistruoliai savo skanduotėse save vadina „žydų armija“.

„Lazio“ komandos aistruolių tarpe yra daug radikaliosioms dešiniosioms pažiūroms pritariančių žmonių, kurie rungtynių metu saliutuoja nacių stiliumi, kabia antisemtinius plakatus ir rasistiškai užgaulioja juodaodžius žaidėjus.

Ketvirtadienio rungtynėse, kurios baigėsi nulinėmis lygiosiomis, „Lazio“ sirgaliai pademonstravo vėliavą su užrašu „Laisvę Palestinai“. Anglijos futbolo asociacija (FA) ketina išsiųsti skundą UEFA, dėl antisemitinių šūkių rungtynių metu. „Hotspurs“ treneris Andre Villasas-Boasas dėl įvykių reikalavo specialaus tyrimo.

Rugsėjį Romos „Lazio“ klubas buvo nubaustas 40 tūkstančių eurų bauda, nes klubo sirgaliai viešėdami Londone skandavo rasistinius šūkius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.