Švedų žodyne atsirado žodis „zlatinti“

Geriausias Švedijos futbolininkas ir Paryžiaus „Saint-Germain“ klubo puolėjas Zlatanas Ibrahimovičius buvo pagerbtas neįprastu būdu – švedų kalboje oficialiai atsirado žodis „zlatinti“, rašo halftime.lt.

Geriausias Švedijos futbolininkas ir Paryžiaus „Saint-Germain“ klubo puolėjas Zlatanas Ibrahimovičius buvo pagerbtas neįprastu būdu.<br>AP
Geriausias Švedijos futbolininkas ir Paryžiaus „Saint-Germain“ klubo puolėjas Zlatanas Ibrahimovičius buvo pagerbtas neįprastu būdu.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 28, 2012, 7:44 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 9:36 AM

Šio žodžio kilmė siejama su Prancūzijoje rodomos satyrinės laidos „Les Guignols“, kuri transliuojama „Canal Plus“ eteryje, personažų mapetų vartojamais žodžiais, kurie su baime garbina PSG puolėją.

Tuo tarpu švedai pakeitė prancūzų vartojamą „zlataner“, į „zlatanera“ ir išvertė tai, kaip „dominuoti tiek aikštėje, tiek už jos ribų“.

Prieš kelias dienas Švedijos kalbos taryba pripažino šį žodį, kadangi jis dažnai vartojamas pačių švedų buitiniuose pokalbiuose. Oficialiai tai reiškia „atlikti“ neįprastai talentingą veiksmą, dominuoti.

Ankščiau kai kurių garsių pasaulio futbolininkų atlikti veiksmai gavo jų pačių vardus, pavyzdžiui, Johano Cruyffo „360 laipsnių suktukas“ ar Diego Maradonos „dievo ranka“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.