Ar geriausi 2012 metų pasaulio futbolininkai žaidžia tik Ispanijos čempionate?

Lioneliui Messi įteiktas dar vienas Aukso kamuolys nesukėlė daug diskusijų, o FIFA paskelbta simbolinė 2012-ųjų komanda kursto aistras. Ar iš tiesų geriausi pasaulio futbolininkai žaidžia tik Ispanijos lygoje?

„Tikriausiai ten sužymėti visi įvarčiai, kuriuos Leo įmušė šį sezoną”, – juokavo „France Football” žurnalistai, prisimindami net 91 taiklų L.Messi smūgį 2012 metais.<br>AP
„Tikriausiai ten sužymėti visi įvarčiai, kuriuos Leo įmušė šį sezoną”, – juokavo „France Football” žurnalistai, prisimindami net 91 taiklų L.Messi smūgį 2012 metais.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis („Lietuvos rytas“)

Jan 13, 2013, 10:37 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:45 PM

L.Messi sugebėjo dar kartą nustebinti futbolo pasaulį.

Kai Ciuricho kongresų rūmuose 25-erių argentinietis užlipo atsiimti FIFA Aukso kamuolio, jo aprangos stilius žiūrovus pribloškė tikrai ne mažiau negu jo įvarčiai stadionuose.

Ispanijos žiniasklaida visą savaitę daugiau diskutavo ne apie jau ketvirtąją „Barcelona” genijaus pergalę per geriausio pasaulio futbolininko rinkimus, o apie taškučius ant jo šventinio kostiumo.

„Tikriausiai ten sužymėti visi įvarčiai, kuriuos Leo įmušė šį sezoną”, – juokavo „France Football” žurnalistai, prisimindami net 91 taiklų L.Messi smūgį 2012 metais.

„Mano kostiumas? Norėjau pasidaryti šventę, – neslėpė L.Messi, kuris pirmasis pasaulyje atsiėmė jau ketvirtąjį Aukso kamuolį. – Šie metai tikrai nebuvo geriausi per mano karjerą, nes man svarbiausia yra titulai, kuriuos iškovoja mano komanda. Tai jums patvirtintų visi žaidėjai. Šiuo požiūriu mes su „Barcelona” tikrai turėjome daug geresnių sezonų.”

Kartu su Aukso kamuolio laureatu FIFA paskelbė ir 2012-ųjų pasaulio rinktinę.

Ją išrinko Pasaulio profesionalių futbolininkų federacija („FIFPro”), vienijanti daugiau kaip 50 tūkst. žaidėjų.

Simbolinėje metų komandoje pirmąsyk per istoriją atsidūrė vien Ispanijos čempionate rungtyniaujantys žaidėjai.

FIFA rinktinė

Vartininkas Ikeras Casillasas (Madrido „Real”, gynėjai Dani Alvesas („Barcelona”), Sergio Ramosas („Real”), Gerardas Pique („Barcelona”) ir Marcelo („Real”), saugai Xabi Alonso („Real”), Xavi („Barcelona”), Andresas Iniesta („Barcelona), puolėjai Cristiano Ronaldo („Real”), L.Messi („Barcelona”), Radamelas Falcao (Madrido Atletico”).

Ar iš tiesų visi geriausi pasaulio futbolininkai dabar žaidžia tik Ispanijos pirmenybėse?

„Lietuvos rytas” surinko žaidėjus iš penkių Europos lygų, siūlydamas alternatyviąją 2012-ųjų pasaulio rinktinę.

Vartininkas: Petras Cechas (Londono „Chelsea“)

FIFA tikriausiai pamiršo, kas vyko futbole prieš 2012 metų Europos čempionatą.

„Chelsea” pirmąsyk istorijoje laimėjo Čempionų lygą – pagrindinį žemyno futbolo klubų turnyrą, o vienas svarbiausių šios sensacingos pergalės kalvių buvo Londono ekipos vartininkas.

30-metis čekas stabiliai žaidė visą sezoną, fantastiškai – per pusfinalio dvikovas su „Barcelona”, o finale su Miuncheno „Bayer” net sulaikė 11 m baudinį.

Konkuruoti su oficialiai įvertintu Ikeru Casillasu gali ne tik P.Čechas.

Turino „Juventus” ir Italijos rinktinės vartininkas Gianluigi Buffonas taip pat yra ne prastesnė alternatyva ispanui.

Dešinysis gynėjas: Phillipas Lahmas (Miuncheno „Bayern“) 

Vokietijos rinktinės ir „Bayern” kapitonas pastaruosius keletą sezonų yra tiesiog nepakeičiamas ir Miuncheno klube, ir nacionalinėje ekipoje.

Kartu su „Bayern” nukeliavo iki Čempionų lygos finalo, o su Joachimo Löwo treniruojama rinktine pergalingai žygiavo iki „Euro 2012” pusfinalio.

Stabilus vokietis, galintis sėkmingai žaisti abiejose aikštės pusėse, gali tikrai mesti iššūkį brazilui Dani Alvesui, kuris šį sezoną vis dažniau lieka ant „Barcelona” atsarginių suolo.

Kairysis gynėjas: Jordi Alba („Barcelona“)

Buvęs „Valencia” gynėjas tapo vienu didžiausių „Euro 2012” atradimų. Lenkijos ir Ukrainos stadionuose jis atskleidė visą savo talentą, žaibiškais reidais aikštės krašte patvirtindamas Kulkos pravardę.

Kartu su Andresu Iniesta buvo geriausias Ispanijos rinktinės žaidėjas Europos čempionate ir įmušė pirmąjį įvartį finale.

Savo žaidimu šį sezoną nuolat įrodo, kad 2012-ųjų vasaros turguje „Barcelona” pavyko įsigyti geriausią žaidėją pagal kainos ir kokybės santykį.

Vidurio gynėjas: Giorgio Chiellini (Turino „Juventus“)

Ar įmanoma sudaryti metų komandą be gynėjų iš Italijos?

2011–2012 m. sezoną Turino „Juventus” klubas praleido mažiausiai įvarčių iš visų žemyno klubų. Italijos čempionų gynyba buvo geriausia Europoje, o 28 metų futbolininkas buvo kertinė jos figūra.

Kairiakojis gynėjas tvirtai cementavo ir Italijos rinktinės žaidimą. Nors Cesare Prandelli neretai remdavosi tik trimis gynėjais, „Squadra Azzura” treneris visuomet galėjo būti ramus dėl savo vidurio gynėjo veiksmų.

„Euro 2012” finale italams labiausiai pritrūko būtent sveiko G.Chiellini, kad jie sėkmingiau atlaikytų ispanų atakas.

Vidurio gynėjas: Thiago Silva („Paris Saint Germain“)

Brazilijos rinktinės kapitonas šiuo metu vadinamas geriausiu pasaulio gynėju. Paryžiaus klubą išlaikantys Kataro šeichai 2012-ųjų vasarą už buvusį „Milan” žaidėją neatsitiktinai nepagailėjo 42 mln. eurų.

28-erių 183 cm ūgio brazilas pasaulio rinktinėje tikrai galėtų pakeisti Gerardą Pique, kuris 2012-aisiais labiau garsėjo savo meilės nuotykiais su dainininke Shakira.

Kam nepatinka Th.Silva, tie galėtų rinktis „Manchester City” kapitoną Vincent’ą Kompany.

Konge gimęs 26-erių belgas buvo pripažintas geriausiu „Premier” lygos žaidėju. Per lemiamą Mančesterio derbį jis įmušė įvartį į „United” vartus ir tikrai nemažai prisidėjo, kad „miestiečiai” po 44 metų pertraukos vėl iškovojo Anglijos čempionų titulą.

Atraminis saugas: Xabi Alonso (Madrido „Real“)

Ar galima nepasitikėti Deividu Šemberu? Lietuvos rinktinės saugas pripažino, kad geriausiu savo pozicijos žaidėju pasaulyje laiko būtent Ispanijos rinktinės veteraną.

Milžinišką patirtį sukaupęs 31-erių ispanas – tiesiog nepakeičiamas ir „Real”, ir nacionalinėje ekipoje. X.Alonso priklauso išskirtiniam žaidėjų septynetukui, kuris su „Rioja” iškovojo tris čempiono titulus – 2008-ųjų Europos, 2010-ųjų pasaulio ir 2012-ųjų Europos pirmenybėse.

Jis sugeba ne tik tiksliai pasiųsti kamuolį 40 metrų į priekį ar atlikti trumpą perdavimą, bet ir laiku padaryti taktinę pražangą likus 50 metrų iki savų vartų.

Būtent dėl savo taktinio išprusimo ir futbolo supratimo Ispanijos čempionas yra geidžiamiausias kiekvieno trenerio žaidėjas. Vidurio saugas: Andrea Pirlo (Turino „Juventus“)

Sulaukęs 33-ejų italas išgyvena antrąją jaunystę. Jo vedamas Turino „Juventus” neatsitiktinai sugrįžo į Italijos lygos viršūnę, o „Squadra Azzura” pasiekė „Euro 2012” finalą.

Vokiečiai turėtų iki šiol sapnuoti košmarus po juvelyrinių barzdoto italo perdavimų pusfinalio rungtynėse.

Niekas tikrai nebūtų prieštaravęs, jeigu A.Pirlo būtų išrinktas geriausiu „Euro 2012” žaidėju, todėl jo nepatekimas į „FIFPro” svajonių rinktinę labiausiai bado akis.

Krašto saugas: Andres Iniesta („Barcelona“)

Geriausias „Euro 2012” ir Europos metų žaidėjas tiesiog privalo turėti savo vietą šioje rinktinėje.

Kairysis puolėjas: Cristiano Ronaldo (Madrido „Real“)

Ispanijos čempionas. Europos čempionato pusfinalis. 62 įvarčiai. Portugalas praleido dar vieną puikų sezoną, bet to vėl neužteko, kad parsivežtų antrąjį Aukso kamuolį į savo namus.

Dešinysis puolėjas: Lionelis Messi („Barcelona“)

Paskutinis klausimas: ar jis jau yra geriausias žaidėjas per visą futbolo istoriją?

Centro puolėjas: Radamelas Falcao (Madrido „Atletico“)

26-erių kolumbietis į Madridą pernai parvežė Europos taurę, o Supertaurės mače vienas sudaužė visą Londono „Chelsea” gynybą.

Jeigu jis vilkėtų „Real”, „Barcelona”, „Juventus” ar „Manchester United” marškinėlius, savo kolekciją tikrai galėtų papildyti ir bet kurios lygos čempiono titulu.

Nors nei su „Atletico” klubu, nei su Kolumbijos rinktine Falcao tikriausiai niekada negalės užlipti į pačią viršūnę, po 2012-ųjų niekas jau nesiginčija, kad šiuo metu jis – vienas geriausių puolėjų pasaulyje.

Aukso kamuolys

FIFA ir „France Football” (Prancūzija) redakcijos surengtoje apklausoje balsavo rinktinių treneriai, kapitonai ir žurnalistai iš FIFA priklausančių šalių. Jie turėjo nurodyti po tris geriausius žaidėjus (pirmasis gavo 5, antrasis – 3, trečiasis – 1 balą).

L.Messi iš viso surinko 1891 balsą. Jį paminėjo 505 balsuotojai (170 trenerių, 170 kapitonų ir 165 žurnalistai).

2012-ųjų laureatas 816 taškų aplenkė C.Ronaldo (1075) ir 1397 taškais – A.Iniestą (494). 303 balsuotojai L.Messi skyrė 1-ąją vietą. C.Ronaldo pirmojoje vietoje buvo paminėtas 86, o A.Iniesta – 40 kartų.

Geriausio 2012 metų pasaulio futbolininko rinkimuose buvo paminėti 23 žaidėjai:

1. L.Messi – 41,6 proc. balsų

2. C.Ronaldo – 23,68 proc.

3. A.Iniesta – 10,91 proc.

4. Xavi – 4,08 proc.

5. R.Falcao – 3,67 proc.

6. I.Casillasas – 3,18 proc.

7. A.Pirlo – 2,66 proc.

8. D.Drogba – 2,6 proc.

9. R.van Persie – 1,45 proc.

10. Z.Ibrahimovičius – 1,24 proc.

11. X.Alonso – 1,09 proc.

12. Y.Toure – 0,76 proc.

13. Neymaras – 0,61 proc.

14. M.Ozilas – 0,41 proc.

15. W.Rooney – 0,39 proc.

16. G.Buffonas – 0,35 proc.

17. S.Aguero – 0,3 proc.

18. S.Ramosas – 0,22 proc.

19. M.Neueris – 0,21 proc.

20. S.Busquetsas – 0,2 proc.

21. G.Pique – 0,11 proc.

22. K.Benzema – 0,11 proc.

23. M.Balotelli – 0,07 proc.

Lietuvos balsai

Csaba Laszlo (rinktinės treneris): 1. L.Messi, 2. Xavi, 3. M.Ozilas.

Tomas Danilevičius (rinktinės kapitonas): 1. Z.Ibrahimovičius, 2. W.Rooney, 3. G.Pique.

Giedrius Janonis (žurnalistas): 1. C.Ronaldo, 2. L.Messi, 3. A.Iniesta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.