Narkotikų mafiją vilioja futbolo pasaulio turtai

Organizuoto nusikalstamumo gaujos yra nusitaikiusios į maždaug 50 nacionalinių futbolo lygų. Narkotikų prekeiviai vis dažniau imasi sutartų rungtynių verslo. Futbolininkai, treneriai, teisėjai – visi yra nusikaltėlių taikiniai, o dažnai ir jie patys tampa nusikaltėliais, kurie sportą iškeičia į didžiulius pinigus, uždirbamus neteisėtai.

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters” ir lrytas.lt inf.

Jan 24, 2013, 11:28 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:36 AM

FIFA saugumo vadovas Ralfas Mutschke vardijo ne tik šiuos liūdnus ir kai kuriuos žinomus faktus, tačiau pabrėžė, kad nė viena šalis, nepriklausomai nuo jos korupcijos lygio, negali apsisaugoti nuo futbolą į šešėlį tempiančios mafijos.

Iš narkotikų verslo – į futbolą

„Aš buvau sutikęs žmogų, užsiimantį rungtynių pirkimu. Jis buvo teistas, o jį sutikau Ciuriche, prie zoologijos sodo. Jis man pasakė, kad organizuotas nusikalstamumas traukiasi iš narkotikų verslo ir įsitraukia į lažybų ir rungtynių pirkimo machinacijas, nes čia mažesnė rizika ir garantuotas didelis pelnas. Jis man tai pasakė į akis“, – rėžė R. Mutschke, kuris 33 metus dirbo Vokietijos federalinėje policijoje. Pernai jis prisijungė prie FIFA.

Rungtynių pirkimas, nelegalios lažybos, sutartos rungtynės – tai futbolo vėžys, kuris kelia vis daugiau nerimo šios sporto šakos valdžiai. Nusikaltėliai žaidėjams, teisėjams ar kitiems svarbiems asmenims moka pinigus, kad galėtų manipuliuoti rungtynių rezultatais. Už tai jie lažybų kontorose uždirba neįtikėtino dydžio sumas.

R. Mutschke teigė, kad kai kuriais atvejais į šešėlį įtraukiamos ir nacionalinės lygos bei federacijos. Tokiu būdu dalyvaudami nelegalioje veikloje teisėjai gali greičiau kilti karjeros laiptais.

„Esame matę atvejų, kada nusikaltėliai mėgindavo užvaldyti visą klubą ir jį naudoti rungtynių manipuliacijoms. Tai vyko skirtingose pasaulio vietose, – kalbėjo R. Mutschke. – Jie ne tik sugeba perimti klubą, bet ir moka atlyginimus žaidėjams, taip pat atlieka žaidėjų mainus. Visa tai užfiksuota įvairiose lygose.

Puikiai žinau, kad teisėjai viliojami pažadais pakilti karjeroje, nes organizatoriai turi pažinčių federacijose.“

R. Mutschke pabrėžė, kad pažeidžiamos visos šalys yra, ne tik tos, kuriose karaliauja korupcija. Vienas garsiausių atvejų, kuomet Wilsonas Rajus Perumalas iš Singapūro sėdo už grotų dvejiems metams, vyko Suomijoje.

„Visuomet kyla klausimas – kuris regionas pasaulyje silpniausias. Mano atsakymas – tokio nėra. W. Perumalas nuvyko į Suomiją ir ten darė įtaką rezultatams, mėgino patekti į klubą. Suomija pagal skaidrumo indeksą yra antroje vietoje. Taigi, ji visiškai nekorumpuota“, – kalbėjo FIFA saugumo vadovas.

Susitikimai tunelyje

R. Mutschke teigė, kad rungtynių rezultatą paveikti siekiantys asmenys futbolininkus, teisėjus ar kitus svarbius žmones kartais užklumpa visiškai netikėtai.

„Labiausiai liūdina tai, kad jie mūsų nebijo, nes niekas nepraneša apie tokius pokalbius“, – teigė FIFA saugumo vadovas, tikinęs, kad nusikaltėliai rimtai analizuoja savo taikinius.

„Jie tam tikrą laiką savo taikinį seka, vertina jų požiūrį, stebi, ar žaidėjas yra patenkintas, ar jam mokami pinigai. Domisi, ar klubui netrūksta lėšų, ar pats žaidėjas mėgsta lažybas“, – kalbėjo R. Mutschke.

Susitarti dėl rungtynių rezultato siekiantys nusikaltėliai turi daugybę prieigų prie žaidėjų ar teisėjų. Jie juos gali pakalbinti gatvėje, kavinėse, prie namų, o kartais į futbolininkus kreipiasi tunelyje, vedančiame į aikštę.

„Jie ateina į stadionus ir stebi savo taikinius. Kartais pasirodo ir stadiono tunelyje, o tai yra labai keista, nes ten negali patekti bet kas“, – kalbėjo R. Mutschke.

Kita iš sutartų rezultatų lobstančių nusikaltėlių taktikų – tarptautinių draugiškų rungtynių organizavimas. Be to, jie labai mėgsta paskutinę minutę pakeisti teisėją.

„Jeigu neturi nuotraukų ar filmuotos medžiagos iš rungtynių, labai sunku sužinoti, ar žaidimui vadovavo tikrai tas teisėjas, kuris turėjo vadovauti“, – apie sukčių metodus kalbėjo daugybę metų policijoje dirbęs R. Mutschke.

Vieną tokį atvejį FIFA išsprendė visiškai atsitiktinai. Rungtynėms paskirtas teisėjas buvo juodaodis, o vienas iš darbuotojų „Youtube“ pamatė, kad mačui vadovavo baltaodis.

R. Mutschke teigė, kad FIFA žaidėjams ir futbolininkams sukūrė pasitikėjimo telefono liniją, kad šie galėtų pranešti apie panašius atvejus.

„Mėginu sužavėti mūsų narius ir įtraukti juos į kovą su korupcija. Turime 209 narius ir keletą konfederacijų. Galbūt man nepavyks, tačiau bent jau galėsiu sakyti, kad mėginau“, – kalbėjo FIFA saugumo vadovas.

Gvatemalos pavyzdys

„Mano tikslas – sustiprinti visą futbolo bendruomenę kovoje su korupcija ir rungtynių manipuliavimu, – teigė R. Mutschke, patikinęs, kad fronte yra gerų naujienų. – Praėjusį rudenį, pakeliui į stadioną prie trijų teisėjų priėjo manipuliatorius ir paprašė jų nulemti mačą taip, kaip jam patogiau. Teisėjai iškart informavo FIFA. Mes žinome, kas tas žmogus. Jis priklauso vienai futbolo federacijai, šiuo metu tiriame jo veiklą ir jis bus išspirtas iš futbolo.

Tiesa, R. Mutschke netiki, kad nors vienas atrankos į 2014 metų pasaulio futbolo čempionatą mačas buvo suteptas, nes šios varžybos – prestižinės ir yra akylai stebimos.

Jis taip pat gyrė Gvatemalos futbolo rinktinę, kuri viešai prakalbo apie tris žaidėjus, mėginusius kitus įkalbėti sutartinai nulemti draugiškų rungtynių pabaigą. Tie trys futbolininkai sulaukė pelnytos bausmės – pernai jie buvo visam gyvenimui pašalinti iš futbolo.

„Gvatemalos rinktinė – puikus pavyzdys. Už tai mes esame labai dėkingi“, – teigė R. Mutschke, nuogąstavęs, kad FIFA negali užtikrinti apsaugos liudininkams.

„Yra teisinių spragų. Dauguma laisvės atėmimo bausmių apsiriboja metais ar dviem. O kartais būna skiriama bauda. Ar įmanoma įbauginti nusikalstamą pasaulį baudomis? Manau, kad tai nėra garbinga. Žaidėjai praranda galimybę tęsti karjerą savo srityje, o nusikaltimų organizatoriai atsiperka pinigine bauda. Tai labai keista situacija. Turime taisykles dėl gėrio, tačiau tos taisyklės kartais būna prieš mus“, – pasakojo R. Mutschke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.