Čempionų lygos aštuntfinalį pasiekusi „Malaga“ uždirbo 12 mln. eurų

Čempionų lygoje šį sezoną „Malaga“ futbolininkai jau uždirbo 12 mln. eurų. Bet nei šie pinigai, nei būsimos pergalės jau negali išgelbėti Ispanijos klubo, kuriam UEFA dar gruodį paskelbė mirties nuosprendį.

Karališkajai Kataro šeimai priklausantis turtuolis į „Malaga“ sąskaitas ėmė pumpuoti naftos ir dujų dolerius.<br>AP
Karališkajai Kataro šeimai priklausantis turtuolis į „Malaga“ sąskaitas ėmė pumpuoti naftos ir dujų dolerius.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 20, 2013, 9:55 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 12:26 PM

Čempionų lygos aštuntfinalyje „Malaga“ antradienį susitiko su „Porto“ futbolininkais ir pralaimėjo 0:1.

Nepasaint pirmosios dvikovos Portugalijoje baigties, „Malaga“ jau skaudžiai krito iš viršūnės.

Andalūzijos futbolo klubas tapo pirmąja žemyno komanda, kurią UEFA ryžosi išmesti iš Europos taurių turnyrų po to, kai buvo paskelbta apie apie finansinės drausmės taisykles.

2012-ųjų gruodžio 21-ąją paskelbtas istorinis UEFA sprendimas užbaigė neįtikėtiną „Malaga“ skrydį į viršūnę. Jis tapo pamoka visiems, kurių ambicijos užkariauti Europos futbolo pasaulį neatitinka realių galimybių.

Tapo šeicho žaisliuku

2010-ųjų birželį „Malaga“ sirgaliai sveikino naująjį klubo savininką.

Ispanijos lygoje iki tol vegetavusios ekipos (2009 metais ji užėmė 8-ąją, 2010-aisiais – 17-ą, o 2011-asiais – 11-ą vietą) likimas apvirto aukštyn kojomis, kai ji patraukė šeicho Abdullah al-Thani dėmesį.

Karališkajai Kataro šeimai priklausantis turtuolis į „Malaga“ sąskaitas ėmė pumpuoti naftos ir dujų dolerius.

Andalūzijos klubas nusipirko buvusį Manchester United“ ir Madrido „Real“ puolėją olandą Ruudą van Nistelrooy, ir po milijoninių šeicho injekcijų įsiveržė į sparčiausiai progresuojančių Europos klubų gretas.

Kartu su „Manchester City“ (Anglija) ir „Paris Saint Germain“ (Prancūzija) klubais andalūzai tapo svarbiausiais pirkėjais futbolininkų turguje.

Jau per pirmuosius metus „Malaga“ biudžetas padidėjo daugiau negu dvigubai (150 mln. eurų), ir 2011-2012 m. Ispanijos lygoje komanda užėmė 4-ąją vietą, garantuojančia kelialapį į Čempionų lygos varžybas.

Pinigų injekcijos baigėsi

Bet po svaigaus skrydžio į viršūnę prasidėjo nelauktos pagirios.

Šeichui nusibodo toliau kišti milijonus, o „Malaga“ pajamos nespėjo vytis sparčiai išaugusių išlaidų.

Naujų finansinio dopingo injekcijų iš Kataro nebegaunantys andalūzai net mėgino parduoti į skolas vis labiau grimztantį klubą, tačiau rasti pirkėjų jiems nepavyko.

„Ambicingi naujieji „Malaga“ savininkai norėjo varžytis su „Barcelona“ ir Madrido „Real“. Bet jie pagaliau suprato, jog tokioms lenktynėms reikės žymiai daugiau lėšų negu jie iš pradžių įsivaizdavo“, - analizavo ekonomistas Raffaele Poli, Futbolo observatorijos Neušatelyje ekspertas.

Neužteko išparduoti žaidėjus

2012-ųjų sausį „Malaga“ sulaukė pirmojo pavojaus skambučio.

Ispanijos lyga uždraudė Andalūzijos komandai pirkti naujus žaidėjus, jeigu ši nesumokės skolų kitiems klubams už prieš tai įsigytus futbolininkus.

Netrukus pasipylė ir pačių „Malaga“ žaidėjų skundai dėl nesumokėtų algų.

Nors Andalūzijos klubas pirmąsyk per savo istoriją iškovojo teisę dalyvauti Čempionų lygos varžybose, net tai jau negelbėjo nuo gausėjančių bėdų.

2012-ųjų vasarą „|Malaga“ buvo priversta atsisveikinti su Santi Cazorla - ryškiausia komandos žvaigžde. Vos prieš metus į Malagą persikėlęs saugas už 15 mln. svarų buvo parduotas Londono „Arsenal“ klubui.

UEFA paskelbė nuosprendį

Prieš debiutinį sezoną Čempionų lygoje „Malaga“ stipriai susiveržė diržą.

Bet Europos klubų finansine sveikata susirūpinusiems UEFA vadovams to jau neužteko.

Kai Andalūzijos klubas nesugebėjo pateikti įrodymų, jog visiškai atsiskaitė su savo darbuotojais, o Ispanijoje sumokėjo visus mokesčius, UEFA paskelbė apie griežtas savo sankcijas.

„Malaga“ privalės sumokėti 300 tūkst. eurų baudą ir iki 2017-ųjų negalės dalyvauti Čempionų lygos varžybose. Jeigu iki kovo 31-osios Andalūzijos klubas neįvykdys visų UEFA reikalavimų, sankcijos bus dar žiauresnės.

„Malaga“ privalės tris kartus paeiliui iškovoti teisę dalyvauti Europos turnyre, kad vėl galėtų praverti žemyno taurių turnyrų duris.

„Tai neteisinga ir neproporcinga bausmė, - piktinosi Abdullah al-Thani, įsitikinęs, jog sąmokslą prieš jo klubą surengė UEFA viršūnėms priklausanti „turkiška galva“, norinti „išgąsdinti visus nepaklusniuosius“.

„Malaga“ jau kreipėsi į Sporto arbitražo teismą (CAS), tačiau galutinį sprendimą Lozanos teisėjai paskelbs tik gegužės pradžioje.

„UEFA skirta bausmė turi dvigubą efektą. Tokios sankcijos yra tiesiog neišvengiamos kai reikia pasiųsti stiprų politinį signalą ir įspėti kitus klubus, - analizavo ekonomistas R.Poli. - Kita vertus, jos gali paskatinti greitesnį klubo bankrotą. Kaip komandai uždirbti daugiau lėšų, jeigu ji nežais Europos taurės turnyruose? Kaip galima rasti įsiskolinusiam klubui pirkėją, kai iš jo atimta teisė dalyvauti Europos varžybose?“.

Patekusi į Čempionų lygos aštuntfinalį „Malaga“ pasiekė savo zenitą per daugiau kaip šimtmetį jau trunkančią Andalūzijos klubo istoriją.

Bet mačai su „Porto“ taip pat žymi ir per staigaus šuolio į viršų pabaigą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.