Nesulaukęs dėmesio gimtinėje talentingas vartininkas karjerą tęsia Vokietijoje

Porą metų Nacionalinėje futbolo akademijoje treniravęsis perspektyvus vartininkas Marius Suvaizdis, nesulaukęs rimtų pasiūlymų iš Lietuvos futbolo klubų, pats ėmė aktyviai ieškoti naujos komandos.

Daugiau nuotraukų (1)

Linas Jocius

Feb 23, 2013, 9:07 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 6:28 AM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Futbolininkas internete ieškodavo futbolo klubų kontaktinių duomenų ir siųsdavo savo gyvenimo aprašymą.

Vaikino pastangos ir atkaklumas siekiant tikslo davė vaisių. Į vartininko kreipimąsi atsiliepė du klubai iš futbolo renesansą išgyvenančios Vokietijos.

Lietuvos U-19 rinktinės vartininkas M. Suvaizdis, penktadienį švenčiantis savo 18-ąjį gimtadienį, daugiau nei 8 mėnesius patirties semiasi Vokietijos „Würburger Kickers“ ekipoje.

Klubas nepretenduoja į futbolo grandų gretas, varžosi IV pagal pajėgumą Vokietijos lygoje, tačiau žaidėjas nemano, kad tai yra ilgalaikė jo karjeros stotelė.

Iš Panevėžio kilusiam perspektyviam žaidėjui ši Vokietijos komanda tėra pirmas žingsnis profesionaliame vyrų futbole.

- Kaip atsidūrėte Vokietijoje? - vartininko M. Suvaizdžio paklausė portalas lrytas.lt.

- Vokietijoje atsidūriau gana netikėtai. Panevėžyje pradėjau lankyti Dariaus Butkaus treniruotes. Vėliau mane pastebėjo Nacionalinės akademijos futbolo specialistai.

2 metus praleidau Kaune, per juos subrendau kaip žaidėjas. Po to nusprendžiau, kad laikas kelti sparnus į aukštesnį lygį.

Pats ėmiau ieškoti komandų, kur galėčiau dar labiau tobulėti, išsiunčiau savo gyvenimo aprašymą į įvairias Vokietijos komandas, ir dvi iš jų susidomėjo mano kandidatūra. Taip atsidūriau „Würcburger Kickers“ komandoje.

- Kaip apsipratote naujoje šalyje?

- Iš pradžių buvo labai sunku, nei šeimos, nei draugu, bet su laiku prie naujos vietos pripratau, dabar viskas klostosi gerai.

- Ar prieš atvykdamas į Vokietiją mokėjote kalbėti vokiškai? Ar neiškilo problemų dėl kalbos barjero?

- Vokiečių kalbos šiek tiek mokiausi ir Lietuvoje, lankiau privačias pamokas, tačiau, prisipažinsiu, atvažiavęs į Vokietiją nesupratau nė vieno žodžio. Dabar džiaugiuosi, kad jau galiu susikalbėti ir su komandos draugais, ir su treneriais.

- Kaip jus priėmė komanda, nauji draugai? Kokį įspūdį paliko klubas?

- Komandos draugai priėmė labai šiltai, jie padėjo lengviau adaptuotis svetimoje šalyje.

Sąlygos Vokietijoje tikrai neblogos, nors komanda ir nežaidžia aukščiausiame „Bundesliga“ čempionate. Klubas progresuoja, turi gerų galimybių tobulėti ir siekti savo tikslų. Konkurencija didelė, pirmoje komandoje į vieną poziciją pretenduoja po kelis žaidėjus.

Ekipoje 4 vartininkai, man reikia konkuruoti su gerokai vyresniais žaidėjais. Ir šiaip esu jauniausias komandoje.

- Ar turite svajonių komandą, kurioje norėtumėte žaisti?

- Norėčiau žaisti Miuncheno „Bayern“ klube, čia vartus saugojo mano autoritetas Oliveris Khanas.   Apskritai, jai atsiras galimybių, norėčiau Vokietijoje žaisti ne vienerius metus.

- Priklausote U-19 rinktinei, ką manote apie jaunimo rinktinės galimybes Lietuvoje vyksiančiame Europos čempionate?

- Komandos branduolys kartu rungtyniauja ne pirmus metus, ir, manau, komandiniu žaidimu, drausme galime parodyti patrauklų futbolą ir bent patekti į kitą etapą.

- Rinktinei atstovauja ir AS „Roma“ ekipai priklausantis Tomas Švedkauskas. Ar tarp jūsų nėra trinties, nesijaučiate jo šešėlyje? - Su Tomu sutariame puikiai, jis tikrai aukšto lygio vartininkas, vien jo klubas daug ką pasako.

Laukiu savo galimybės, kai treneriai man ją suteiks, stengsiuosi ja pasinaudoti 110 procentų.

Apskritai, po kiekvienos rinktinės stovyklos jaučiu progresą, postūmį į priekį.

- Esate kilęs iš Panevėžio. Kodėl nebandėte įsitvirtinti šalies čempionų klube „Ekrane“? Antroje ekipoje juk daug jūsų vienmečių pažįstamų.

- Tiesiog iš „Ekrano“ nesulaukiau jokio dėmesio, man niekas nieko konkretaus nepasiūlė, todėl nusprendžiau laimės ieškoti svetur.

- Išvykote iš Lietuvos nebaigęs vidurinės mokyklos. Ką dėl tokio karjeros posūkio ir nepabaigtų mokslų sakė tėvai?

- Mokslų neapleidau, dabar mokausi nuotoliniu būdu - mokytojai siunčia užduotis ir aš jas stengiuosi atlikti. Tėvai tikrai nebuvo prieš, jie man suteikė laisvę rinktis, kur žaisti, nes nuo mažens mano gyvenime futbolas užėmė pirmą vietą.

- Ar ieškojote naujo klubo kitose šalyse, ar kreipėtės į Lenkijos, Rusijos, Italijos, Anglijos, Ispanijos čempionatuose rungtyniaujančias ekipas?

- Ne, gyvenimo aprašymą siunčiau tik į Vokietijos komandas, nes čia yra daug stiprių lygų, kuriose galima tobulėti.

- Kaip manote, ar „Würcburger Kickers“ klube liksite ilgam?

- Planuoju pabūti bent iki vasaros, po to galbūt turėsiu kitų, geresnių pasiūlymų.

Iš Lietuvos jaunimo iki 19 metų rinktinės, be M. Suvaizdžio, užsienyje patirties semiasi visas būrys perspektyvių futbolininkų.

Saugas Vykintas Slivka atstovauja Turino „Juventus“ jaunimo ekipai, puolėjas Simonas Stankevičius ir saugas Tomas Dombrauskis žaidžia Anglijoje, „Leicester City“ klube, Deimantas Petravičius atstovauja anglų „Nottingham Forest“ ekipai, vartininkas Tomas Švedkauskas priklauso AS „Roma“ pagrindinei komandai, Lukas Spalvis - danų „Aalborg“ klubui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu