Prieš sezono startą - dėmesys sutartų rungtynių ir nelegalių lažybų prevencijai

Artėjant A lygos pirmam turui Lietuvos futbolo federacija (LFF) su tarptautinių partnerių pagalba suaktyvina veiksmus sutartų rungtynių ir nelegalių lažybų prevencijai.

UEFA partnerė „Sportradar“ stebi šimtų lažybų bukmekerių duomenis ir pagal lažinimosi tendencijas nustato potencialiai įtartinas rungtynes ne tik UEFA Čempionų ir Europos lygose, bet ir šalių nacionaliniuose čempionatuose.<br>V. Balkūnas
UEFA partnerė „Sportradar“ stebi šimtų lažybų bukmekerių duomenis ir pagal lažinimosi tendencijas nustato potencialiai įtartinas rungtynes ne tik UEFA Čempionų ir Europos lygose, bet ir šalių nacionaliniuose čempionatuose.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 6, 2013, 8:48 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 11:34 AM

Tarptautinė sporto problema

Pastaraisiais metais prie Tarptautinės futbolo asociacijos (FIFA), Europos futbolo asociacijų sąjungos (UEFA) ir šalių federacijų iniciatyvos kovoti su nelegaliomis lažybomis aktyviai jungiasi ir Interpolas - tarptautinė kriminalinės policijos organizacija pasaulyje.

Sausio mėnesį LFF atstovai lankėsi Interpolo organizuotoje tarptautinėje konferencijoje, kurioje pažymėta, jog sutartos rungtynės ir nelegalios lažybos yra globalinės viso sporto problemos, kurios kelia grėsmę daugelyje Europos šalių.

Kiekviena Europos futbolo federacija turi po vieną asmenį, kuriam priskirtos Sąžiningumo pareigūno (angl. - Integrity Officer) funkcijos. LFF taip pat suburta darbo grupė, kuri glaudžiai bendradarbiauja su partneriais ruošdamasi naujam Lietuvos futbolo klubiniam sezonui.

Visos rungtynės stebimos

Jau ketvirtus metus Lietuvos čempionato rungtynes stebi UEFA partnerė „Sportradar“, kuri specializuojasi sutartų rungtynių aptikimo srityje.

Patikimas ir profesionalus UEFA partneris stebi šimtų lažybų bukmekerių duomenis ir pagal lažinimosi tendencijas nustato potencialiai įtartinas rungtynes ne tik UEFA Čempionų ir Europos lygose, bet ir šalių nacionaliniuose čempionatuose. Ataskaitos apie įtartinas rungtynes Lietuvoje prieš ir po kiekvieną turo perduodama LFF.

Taip pat dėl lažybų prevencijos prieš mūsų šalies čempionato startą visi futbolo teisėjai pasirašė įsipareigojimus dėl draudimo tiesiogiai ar netiesiogiai nedalyvauti lažybose ar kituose lošimuose, kuriuose lemia sporto varžybų rezultatas. Tokius pačius įsipareigojimus jau anksčiau pasirašė visi LFF darbuotojai.

Sprendžiama Europos sąjungos lygmeniu

Tiesa, kovai su sutartinėmis rungtynėmis būtina ne tik prevencija, bet ir teisėsaugos įsikišimas norint surinkti įrodymus apie galimus sukčiavimus. Kol kas Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse nėra atskirai numatyta atsakomybė už sukčiavimą sporto srityje.

Europoje tokias bausmes pagal valstybės įstatymą numato tik kelios šalys. Tikimasi, kad šių metų pabaigoje Europos parlamentas priims teisės aktus, įpareigojančius Europos Sąjungos valdybos nares krimininalizuoti veikas, susijusias su sutartomis rungtynėmis ir nelegaliomis lažybomis.

Visa su galimai įtartinomis rungtynėmis susijusi informacija yra kaupiama (vaizdo įrašuose, įtarimą keliančių asmenų duomenų bazėje ir pan.). Priėmus reikiamus teisės aktus Europos Sąjungos šalyse visi šie duomenys gali būti svarbūs teisėsaugos institucijomis.

Su nelegaliomis lažybomis susijusiems asmenims, sporto klubams, treneriams, teisėjams ar žaidėjams gresia įvairios sankcijos: nuo piniginės baudos (siekiančių iki 100 tūkst. eurų) iki licencijos atėmimo ar diskvalifikacijos visam gyvenimui bei kt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.