Prieš dvikovą Slovakijoje – Cs. Laszlo galvosūkiai dėl gynėjų

Išretėjusios gynėjų gretos įstūmė Lietuvos rinktinę į kampą. Prieš dvikovą su slovakais Csaba Laszlo priverstas kamšyti skyles. Ar iš bėdos suburtai gynėjų grandžiai penktadienį Slovakijoje pavyks atlaikyti šeimininkų atakas?

Pirmasis Lietuvos ir Slovakijos futbolininkų mačas 2012-ųjų rugsėjį Vilniuje baigėsi taikiai 1:1.<br>M. Kulbis
Pirmasis Lietuvos ir Slovakijos futbolininkų mačas 2012-ųjų rugsėjį Vilniuje baigėsi taikiai 1:1.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis („Lietuvos rytas“)

Mar 22, 2013, 3:39 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 12:01 PM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Lietuvos futbolo rinktinės penktadienį laukia nauji eksperimentai.

Kai 21 val. 10 min. Žilinoje Cs. Laszlo auklėtiniai pradės 2014-ųjų pasaulio čempionato atrankos mačą su slovakais, Lietuvos rinktinės veidas vėl bus neatpažįstamai pasikeitęs.

Nors nacionalinės ekipos vairą 2012-aisiais perėmęs treneris iš Vengrijos pernai pats nemažai ekspirementavo, pirmąjį oficialų mačą 2013-aisiais jis tiesiog priverstas pradėti nuo balto lapo.

Prieš dvikovą su slovakais Lietuvos rinktinėje dėl įvairių priežasčių neliko net keturių pagrindinės sudėties gynėjų.

Per pirmąsias rungtynes su Slovakija 2012-ųjų rugsėjį Vilniuje įvartį įmušęs Marius Žaliūkas (18 rungtynių už rinktinę, 1 įvartis) gydosi sunkią čiurnos traumą, Arūnas Klimavičius (39/3) priverstas praleisti mačą dėl dviejų įspėjimų, po sudėtingos kojos operacijos dar pilnai neatsigavęs Marius Stankevičius (58/5) pasigavo infekciją, o pernai į starto sudėtį prasimušęs Valdemaras Borovskis (7/0) šį sezoną neturi klubo ir žaidybinės praktikos.

„Paskutinėmis savaitėmis turėjau daug ką apmąstyti, komplektuodamas gynėjų grandį.“, – neslėpė Cs. Laszlo.

Kandidatų sąraše – naujokai

Pernai namų rungtynėse su slovakais Vilniuje gynybos grandyje žaidė Vytautas Andriuškevičius, A. Klimavičius, M. Žaliūkas ir V. Borovskis.

Bet dvikovai Žilinoje iš šio ketvertuko jau ruošėsi vienintelis V. Andriuškevičius.

Prieš antrąjį mūšį su slovakais Lietuvos rinktinės treneris buvo priverstas ieškoti naujų veidų ar prisiminti tuos, kurie anksčiau jau buvo nurašyti.

Į 23 futbolininkų sąrašą pateko pirmąsyk vengro dėmesio sulaukęs 30-metis Tomas Mikuckis (5/0), rungtyniaujantis Rusijos antrosios lygos Chabarovsko „SKA-Energija“ klube, Vilniaus „Žalgirio“ gynėjas 25-erių Georgas Fredgeimas (2/0) ir po pustrečių metų pertraukos vėl prisimintas 25-erių Markusas Palionis (1/0), karjerą tęsiantis antroje Vokietijos lygoje.

„Naujai pakviestus T. Mikuckį ir G. Freidgeimą bandysime treniruotėse, – neslėpė Cs. Laszlo. – Markusą stebėjau jau senai, kalbėjausi po jo sunkios traumos. Jis dabar grįžo į rikiuotę, rungtyniauja po keitimo. Nemanau, kad jis pasiruošęs žaisti nuo pradžios, tačiau mums gali tapti alternatyva ir būti atsargoje“.

Gynėjais žais saugai

Prieš mačą Žilinoje Lietuvos rinktinės treneris turėjo vos ketvertą dienų apsipręsti dėl naujosios gynėjų grandies.

Dvikovai su slovakais lietuviai nuo pirmadienio ruošėsi treniruočių stovykloje Austrijoje netoli Vienos, bet vargu, ar šiandien Cs. Laszlo ryšis pasitikėti jam gerai dar nepažįstamais naujokais.

Pernai dvikovą išvykoje su Graikija (0:2) gynybos grandyje pradėjo Egidijus Vaitkūnas, A. Klimavičius, M. Žaliūkas ir V. Borovskis, su Lichtenšteinu (2:0) – A. Klimavičius, M. Žaliūkas, Tadas Kijanskas ir M. Stankevičius, o su Bosnijos ir Hercegovinos rinktine (0:3) – A. Klimavičius, M. Žaliūkas, T. Kijanskas ir V. Borovskis.

Praradęs pagrindinius savo gynybos ramsčius rinktinės treneris neslėpė, jog Žilinoje ruošiasi remtis gintis gebančiais saugais.

„Dešiniajame gynybos krašte turime, iš ko rinktis: prireikus ten gali žaisti ir Deividas Česnauskis, ir Saulius Mikoliūnas, – aiškino Cs. Laszlo. – Mums ypač trūks jau susižaidusios vidurio gynėjų poros: A. Klimavičiaus ir M. Žaliūko. Bet sudėtingiausia kairėje pusėje, kur iš viso nelabai turime kito pasirinkimo“.

Varžovai laukia D. Šembero

Lietuvos rinktinės treneris priverstas ieškoti netradicinių būdų, kaip kamšyti gynybos skyles.

Per treniruočių stovyklą Austrijoje Cs. Laszlo vidurio gynėjo pozicijoje ne kartą išbandė Deividą Šemberą. Vienas iš realiausių variantų, jog šiandien Žilinoje patyręs 34-erių atraminis saugas kartu su T. Kijansku (ar T. Mikuckiu) sudarys vidurio gynėjų porą, o krašto gynėju žais S. Mikoliūnas, 2012-ųjų lapkritį būtent šioje pozicijoje pradėjęs paskutinįjį rinktinės kontrolinį mačą su armėnais Jerevane.

„Nors jiems trūks kelių gynėjų, panašių bėdų turime ir mes. Nesureikšminame to, nes žinome, kad gynyboje jie gali remtis ir D. Šemberu“, – varžovų staigmenoms ruošėsi ir vienas Slovakijos rinktinės trenerių Miachalas Hippas.

Ar iš bėdos pirmąsyk suburtai naujai gynėjų grandžiai šį vakarą Žilinoje pavyks atlaikyti šeimininkų atakas?

Eksperto žvilgsniu

Buvęs Lietuvos rinktinės treneris Algimantas Liubinskas svarsto, kaip C. Laszlo per mačą Žilinoje galėtų išspręsti gynybos problemas.

„Šį atrankos ciklą net pagrindiniai mūsų gynėjai tikrai neblizgėjo. Jeigu rinktinė nebūtų praleidusi įvarčių Graikijoje ar Bosnijoje ir Hercegovinoje, galėtume aiškinti, jog dabar įvyko tragedija.

Bet stipresni varžovai pasinaudojo būtent nepatikimu mūsų gynėjų žaidimu. Su bosniais du įvarčius atsivežėme po vidurio gynėjų klaidų centre, o su graikais laužai užsiliepsnojo dėl silpno kairiojo krašto gynėjo žaidimo.

Anksčiau rinktinės gynėjų linija tikrai buvo pajėgesnė. Ir Tomas Žvirgždauskas, ir Andrius Skerla buvo individualiai stipresni už dabartinius rinktinės gynėjus, todėl buvo lengviau gintis.

Galbūt kaip tik dabar iš savo nelaimės net turėsime naudos, kai gynyboje bus išbandyti kiti žaidėjai?

Viskas priklausys, kokią gynybos sistemą pasirinks treneris. Ir T.Kijanskas, ir T.Mikuckis gali žaisti gynybos centre, tačiau vienas iš jų geriau tiktų į porą D.Šemberui.

D.Šemberas turi pakankamai patirties, ir poziciame futbole gali būti vienas iš gerų variantų. Tiesa, individualiai gintis pries vieną žmogų jis taip pat nėra pats stipriausias.

T.Mikuckis žaidžia agresyviai, lipa per galvas. Kartu su D.Šemberu jie gerai papildytų vienas kitą. Vienas aikštėje remtųsi savo jėga, kitas – mąstymu ir galva.

T.Mikuckis tikrai agresyvesnis už T.Kijanską, bet kyla grėsmė dėl jo bereikalingų baudų. T.Kijanskas ir D.Šemberas kartu sudarytų labai inteligentišką porą, nes jie yra panašaus stiliaus žaidėjai.

Kairėje pusėje gintis patogiausia kairiakojams. Gaila, kad nuo Stasio Ramelio laikų tokių gynėjų dabar Lietuvos futbole jau nėra. Visų laikų geriausias rinktinės kairysis gynėjas buvo Aurelijus Skarbalius. Komandos kapitonas, tvirtas, nors, jis taip pat jau buvo dešinkojis.

Šiuolaikiniame futbole ir krašto gynėjas, ir krašto saugas turi atlikti daug panašių funkcijų. Dabar kiekvienas krašto gynėjas turi daug padėti komandai atakuojant, o krašto saugas – ginantis.

Tikrai galima gynybos krašte išbandyti ir S.Mikoliūną, ir Deividą Česnauskį, ar kurį kitą saugą. Kažkada „Kauno“ klubo treneriai leisdavo krašto gynėju žaisti ir K.Ivaškevičių, kuris dabar vėl pakviestas į rinktinę. Šis saugas pasižymi stipriu smūgiu, ir tikrai vėl galėtų sužaisti gynėjo vietoje.“

G grupė

2014 metų pasaulio čempionato atrankos Europos zonos G grupės rikiuotė po 4 turų (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčių santykis, taškai): 1. Bosnija ir Hercegovina 4 3 1 0 15:2 10

2. Graikija 4 3 1 0 5:1 10

3. Slovakija 4 2 1 1 5:3 7

5. LIETUVA 4 1 1 2 3:6 4

6. Latvija 4 1 0 3 5:8 3

7. Lichtenšteinas 4 0 0 4 1:14 0

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.