Klaipėdos „Atlanto“ atgimimas – pasikaustęs treneris ir pinigai iš Rusijos

„Atlantas“ atgimė“, - konstatavo daugybę metų su klubu praleidęs Vacys Lekevičius, kuris spėjo pabūti Klaipėdos komandos žaidėju, savininku, treneriu ir direktoriumi. Po ilgų merdėjimo metų „Atlanto“ ekipa naujajame A lygos sezone sukėlė tikrą vėją – per pirmąsias dvejas rungtynes patiesė dvi Lietuvos „Top 3“ komandas.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Mar 24, 2013, 11:42 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 9:44 AM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Pernai trečiąją vietą užėmusi Marijampolės „Sūduva“ buvo įveikta 1:0, o šiemet į čempionų titulą nusitaikęs Vilniaus „Žalgiris“ pralaimėjo 1:2.

Rezultatai nestebina

„Po pirmųjų rungtynių su „Sūduva“ buvo kalbama, kad pateikėme didžiulę staigmeną, kad pergalę pasiekėme netyčia. Tačiau mūsų pačių rezultatai nenustebino. Sunkiai dirbome ir tai davė vaisių. Per pasirengimą sezonui rungtyniavome su pajėgiais varžovais ir matėme, kad futbolininkai – gabūs ir gali eiti toli“, - pasakojo trenerio asistentu dirbantis Rimantas Žvingilas, pabrėžęs, kad sezono metu galime pamatyti ir kitokių mačų.

„Futbole juodos dienos, duobės yra natūralus dalykas. - kalbėjo R. Žvingilas. - Tačiau stengsimės, kad jų būtų kuo mažiau.“

Nors „Atlanto“ startas – rimta paraiška trofėjui, ekipa apie didžius siekius nekalba. „Ne paslaptis, kad nekeliame jokių rimtų tikslų. Tiesiog norime susižaisti“, - kalbėjo R. Žvingilas.

„Čempionato pradžiai davėme gerą toną, tačiau apie būsimus rezultatus kalbėti dar sunku. Varžovai dabar į mus žiūrės rimčiau, todėl turėsime dirbti dar sunkiau“, - galvodamas apie kovo 28-ąją vyksiantį mačą su „Šiauliais“ kalbėjo V. Lekevičius, kuris nesusilaikė neprabilęs apie vieną iš trofėjų. „Nors šių metų tikslas – subrandinti komandą, norime pamėginti laimėti Lietuvos futbolo federacijos (LFF) taurę“, - sakė jis.

Griūtis – po kaltinimų

Oponentų mintis apie „Atlantą“, kaip apie ne itin rimtą varžovą, galima ir suprasti. Treneriai, kurių neįtikino užsienyje rengtos stovyklos ir žinomi klubų pavadinimai, kliovėsi mintimis apie pastarųjų trejų metų „Atlantą“ - merdėjusį ir nieko nedominusį.

„Anksčiau turėjome pakankamai profesionalią komandą. Netgi viešbutį turėjome ir jame ketinome įkurti sporto bazę, tačiau kilo konfliktas ir buvome išmesti“, - 2008-uosius prisiminė V. Lekevičius, kurio manymu, „Atlantas“ į trečiąjį pagal pajėgumą divizioną buvo ištremtas dėl jo mestų kaltinimų korupcija Lietuvos futbolo federacijai (LFF).

„Patekome į mėgėjišką lygį. Mėginau išlaikyti žaidėjus. Rezultatai buvo geri, tačiau futbolininkams nebuvo įdomu, jie nustojo tobulėti“, - apie LFF II lygos Vakarų zoną kalbėjo V. Lekevičius, prisiminęs, kad klubui nepadėjo ir pakilimas į I lygą.

„Rėmėjai ir čia neturėjo jokių interesų. Futbolas tokiame lygyje nieko nedomino ir baigėsi pinigai. Tuomet bankas perėmė ir mūsų viešbutį, - kalbėjo „Atlanto“ generalinis direktorius. - Vėliau pasiprašiau į A lygą, kurioje mes nežaidėme, o vegetavome.“

Raudonavo iš gėdos

2011 metais į aukščiausiąją šalies lygą sugrįžęs „Atlantas“ greitai pradėjo klibėti ir ties ekipos ateitimi pakibo klaustukas.

„Mes vegetavome ir žaidėme tik dėl to, kad išsilaikytume A lygoje“, - pasakojo V. Lekevičius, kuriam ir pačiam teko sugrįžti į žaidimą.

„Kuomet traumą patyrė paskutinis ekipos vartininkas, pirštines užsidėjau ir pats. Rizikavau sveikata, ir teko patirti didžiulę gėdą“, - prisiminęs pralaimėjimą 0:13 Marijampolės „Sūduvai“ juokėsi V. Lekevičius, pabrėžęs, kad „Atlantas“ tuomet išliko tik idėjinių žmonių dėka.

„Klubas nesubyrėjo tik dėl savų ir entuziastų teikiamų lėšų. Mano vietoje kitas žmogus būtų viską metęs ir „Atlantas“ būtų tapęs istorija, tačiau aš negalėjau taip pasielgti ir laukiau tų gerų laikų, kurie atėjo“, - apie verslininko ir Klaipėdos apskrities futbolo federacijos (KAFF) vadovo sprendimą Romualdo Jonaičio sprendimą įsigyti klubą kalbėjo V. Lekevičius.

„Jis stabilizavo situaciją, susitvarkė su skolomis“, - džiaugėsi buvęs futbolininkas.

Prancūzas neturėjo licencijos

Praėjusiais metais „Atlantas“ pasirodymą pradėjo sunkiai ir greitai nusirito į turnyro lentelės dugną, tačiau įpusėjus sezonui ekipą užplūdo iš niekur atsiradę legionieriai. Prie komandos vairo stojo prancūzas Sebastianas Roquesas. „Atlantas“ kaip mat atsigavo, pradėjo rinkti taškus bei pateko į LFF taurės pusfinalį.

„Geresnius rezultatus lėmė tai, kad pradėjo byrėti kiti klubai. Sunki situacijoje buvo Alytaus „Dainavoje“, Tauragės „Taure“, o Vilniaus „Reo“ iš viso pasitraukė. Tada ir atsirado pergalės“, - pasakojo V. Lekevičius, palaikęs „Atlanto“ sprendimą vėliau atsisakyti S. Roqueso paslaugų.

„Jis neturėjo reikiamos licencijos. Negalėjo dirbti treneriu“, - kalbėjo „Atlanto“ generalinis direktorius paneigęs sklandžiusius gandus, kad legionieriai žaidė neatlygintinai.

„Gaudavo ir maistpinigius, ir būstas buvo išnuomotas. O treneriui netgi namą parūpinome“, - tvirtino jis.

Treneris - autoritetas

2013-ųjų pasirengimą sezonui „Atlantas“ pradėjo skambiai – sudarė sutartį su pasaulyje žinomu futbolo agentu ir treneriu Konstantinu Sarsanija, surengė dvi stovyklas Turkijoje, kur kovojo su rimtais varžovais.

„Kiekviena jo treniruotė apskaičiuota. Matosi, kad strategas – išsimokslinęs ir tikrai išmano savo amatą. Visas darbas organizuojamas tiksliai ir pamatuotai“, - naująjį strategą gyrė V. Lekevičius, kuriam antrino ir K. Sarsanijos asistentu dirbantis R. Žvingilas.

„Jis puikiai suvokia futbolo strategiją. Be to, treneris – didelis autoritetas, moka prieiti prie kiekvieno žaidėjo, o derinius ir subtilybes kiekvienam išaiškina labai detaliai“, - kalbėjo R. Žvingilas.

Maskvos „Dinamo“, Sankt Peterburgo „Zenit“ klubuose dirbęs K. Sarsanija, anot V. Lekevičiaus, į Klaipėdą žiūri, kaip į galimybių miestą.

„Kai lankėsi Klaipėdoje, jis matė, kad čia nėra to futbolo, tačiau įžvelgė perspektyvas. Jis čia galėjo viską pradėti nuo nulio klube, turinčiame istoriją. Tai, kad Lietuva nedidelė šalis ir joje yra neblogų futbolininkų – veiksniai, lėmę jo apsisprendimą dirbti su „Atlantu“, - pasakojo V. Lekevičius.

Žaidėjus viliojo pavarde

„Komanda – nauja. Yra tik keletas nuo praėjusio sezono likusių žaidėjų“, - teigė R. Žvingilas. Klubui pavyko prisivilioti ne tik buvusį „Ekrano“ žaidėją Andrių Jokšą, tapusį kapitonu, bet ir 2010 metais geriausiu jaunuoju futbolininku pripažintą Tadą Eliošių.

„Mums neteko įkalbinėti nė vieno žaidėjo. Futbolininkai į klubą vyko noriai. Kad ir Tadas. Jis pamatė, kokie žaidėjai ateina į klubą, koks dirba personalas, žinojo, kad finansinė situacija stabili ir sutiko prisijungti“, - teigė R. Žvingilas.

V. Lekevičius teigė, kad žaidėjus traukė ne tik stabilumas, bet ir naujojo trenerio pavardė.

„Kurių žaidėjų norėjome – tuos ir gavome. Žinoma, jeigu ne K. Sarsanija, futbolininkai nebūtų pasirašę kontraktų. Sužaidėme jo korta ir futbolininkai suprato, kad nejuokaujame ir turime rimtų ilgalaikių planų“, - pasakojo buvęs „Atlanto“ savininkas, pabrėžęs, kad žaidėjų didžiuliais atlyginimais neviliojo.

„Atlyginimai – kuklūs, tačiau skiriame ir premijas. Nėra didelių pinigų, tačiau klubas suteikia geras darbo sąlygas, patyrusį kolektyvą“, - pasakojo V. Lekevičius.

Rusų pinigai - paslaptyje

Nors prieš sezono startą buvo kalbama apie pinigines injekcijas iš Rusijos, jų kol kas nėra. V. Lekevičius teigė, kad dar vyksta derybos, o „Atlantas“ gyvuoja iš vietinių lėšų.

„Dabar mus remia klaipėdiečiai. Deramės su galimais rėmėjais iš Rusijos, tačiau nemažai investicijų – iš Lietuvos įmonių. Pinigų skirs ir Klaipėdos miestas, kuris juos žada duoti šiek tiek vėliau, - kalbėjo V. Lekevičius, nenorėjęs atskleisti, kokia Rusijos kompanija galvoja apie „Atlanto“ rėmimą. - Pamatysite užrašą ant marškinėlių, tada ir bus galima kalbėti.“

V. Lekevičius atskleidė, kad nors klubas sau leido surengti stovyklas Turkijoje, tai nereiškia, kad jis turi daug pinigų. „Viską skaičiuojame litas prie lito. Laukiame mačų namuose, tada galėsime kalbėtis su rėmėjais dėl reklamos paslaugų“, - pasakojo „Atlanto“ generalinis direktorius, kuris paklaustas, ar rėmėjas - „Schalke“ remiantis koncernas „Gazprom“, nusijuokė: „Duok Dieve.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.