Juodkalnijos rinktinė – Balkanų futbolo perlas, apakinęs anglus

14 tūkstančių kvadratinių kilometrų ploto, su 625 tūkst. gyventojų ir jau laikoma Anglijos futbolo siaubu. Kas? Juodkalnija. Galingais žingsniais į pasaulio futbolo olimpą kopianti „Drąsiųjų sakalų“ komanda pastaraisiais metais yra neperžengiamas barjeras vienai iš Jo Didenybės futbolo galiūnių Anglijai. Tiek gyventojų, kiek Lenkijoje yra registruotų futbolininkų, turinti Juodkalnija nepaiso jokių vardų ir po truputėlį matuojasi 2014 metų pasaulio futbolo čempionatui skirtas aprangas. Kelias dar nenueitas – liko keturi mačai, tačiau iki šiol nuveikti darbai verčia drebėti dėl tiesioginio kelialapio kovojančius anglus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-03-29 12:55, atnaujinta 2018-03-09 03:21

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Atrankos į pasaulio čempionatą Europos zonos H grupėje karaliaujantys juodkalniečiai po šešių mačų turi 14 taškų. Dviem atsilieka favorite laikoma Anglijos komanda, kurios pastarieji mačai su Juodkalnija baigdavosi lygiosiomis. Pastarosios lygiosios 1:1 buvo ypač nepalankios Roy'aus Hodgsono auklėtiniams, kurie jau praėjusią savaitę tikėjosi užlipti į grupės viršūnę.

Tarp žaidėjų – žinomi vardai

Juodkalniją nuvertinti galėtų tik futbolo neišmanantis žmogus. Juk net „popieriuje“ ši rinktinė atrodo stipri. Dar prieš pastarąjį susitikimą Anglijos žiniasklaida pirštais badė į varžovų puolėjus, tarp kurių - Italijoje rungtyniaujantys Stevanas Jovetičius bei rinktinės žvaigždė Mirko Vučiničius.

Pastarasis futbolininkas vilki Turino „Juventus“ marškinėlius ir yra rezultatyviausias visų laikų rinktinės futbolininkas. Anglai jo pavardę dažnai linksniuodavo vasarą, kai šį futbolininką persekiojo „Tottenham Hotspur“.

„Dvylika metų praleidau Italijoje ir iš jų išmokau, kad pats svarbiausias dalykas – parvežti į namus tris taškus“, - kalbėjo M. Vučiničius, kurio kitas dažnai aptariamas kolega S. Jovetičius jau yra pritraukęs Londono „Arsenal“ dėmesį.

Juodkalnijos rinktinės treneris – buvęs šios šalies rinktinės saugas Branko Brnovičius, kuris 2007-ųjų kovo 5 d. pradėjo dirbti ekipos asistentu.

„Didžiuojuosi ir esu pamalonintas, kad galėjau prisijungti prie techninio ekipos personalo. Esu įsitikinęs, kad pasieksime gerų rezultatų“, - tuomet kalbėjo 1998-ųjų pasaulio čempionate žaidęs B. Brnovičius, po penkių mėnesių tapęs vyriausiuoju strategu.

Tuomet jis neįsivaizdavo, kad po beveik šešerių metų kalbėdamas apie ketvirtąją FIFA reitinge komandą pasakys: „Jie - išsigandę.“

Svajonės link – užtikrintais žingsniais

Juodkalnijos šūvis į priekį buvo greitas ir netikėtas. 2006-aisiais nepriklausomybę paskelbusi naujausia rinktinė Europos žemėlapyje savo egzistavimą FIFA reitinge pradėjo nuo dugno – 208-osios vietos.

Po metų Juodkalnijos vardas atsidūrė 172-oje vietoje. 2008-aisiais – 112-oje. Rinktinė kilo į viršų ir netgi buvo pasiekusi 16-ąją reitingo vietą.

„Manęs nestebina mūsų iškilimas. Turime labai daug patyrusių futbolininkų. Čia žaidžia žinomi žaidėjai, turintys kontraktus su dideliais klubais. Jie yra pasirengę kovoti dėl vietos pasaulio čempionate. Tai būtų mūsų svajonė“, - kalbėjo Prancūzijos „Lille“ ekipos marškinėlius vilkintis gynėjas Marko Baša.

2006-ųjų jungtinėje Serbijos ir Juodkalnijos rinktinėje žaidė tik vienas juodkalnietis – vartininkas Dragoslavas Jevričius, todėl niekas nesitikėjo, kad naujai susibūrusi rinktinė gali tapti rimtu konkurentu Anglijai.

„Mes neturime nevisavertiškumo komplekso“, - nukirto M. Baša, kurio rinktinė šiuo metu FIFA reitinge yra 28-oje vietoje.

Anglų košmaras

Labiausiai savimi besirūpinantys anglai Juodkalnijos vardą ėmė linksniuoti per atranką į 2012 metų Europos futbolo čempionatą. Tuomet šios ekipos susidūrė G grupėje.

„Esu laimingiausias žmogus pasaulyje. Kai kurie žmonės manė, kad esu pakvaišęs, kai sakiau, kad galime nustebinti anglus, tačiau aš tikrai tikiu šia komanda“, - šypsojosi B. Brnovičius, kurio auklėtiniai sužaidė 2:2 ir užsitikrino antrąją vietą grupėje.

„Mes patenkinti rezultatu, nes turėjome tikslą žengti toliau“, - po mačo nedaugžodžiavo tuometis Anglijos rinktinės treneris Fabio Capello, kurio auklėtiniai pirmajame susitikime namuose su juodkalniečiais sužaidė 0:0.

Tačiau paskutiniame atrankos etape Juodkalnijos sapnas baigėsi – B. Brnovičiaus auklėtiniai nesugebėjo pasipriešinti čekams ir bendru rezultatu pralaimėjo 0:3.

„Visiems parodėme, kad galime kovoti ir su geriausiomis Europos komandomis“, - kalbėjo Mirko Vučiničius, kuriam antrino treneris, pažvelgęs į priekį: „Esu liūdnas, tačiau didžiuojuosi. Pasiekėme daug. Dabar turime surasti stiprybės ir jėgų kelionei į pasaulio čempionatą.“

Laukia principinis revanšas

Ir surado. Juodkalnijos rinktinė šiuo metu yra arčiausiai savo tikslo – tiesioginio kelialapio į pasaulio čempionatą. Dvejos lygiosios ir nė vieno pralaimėjimo per šešis susitikimus – įtikinamas rezultatas. O turnyro lentelėje už nugaros žengianti Anglija įspūdį tik sustiprina. Sėkminga istorija ir pirmoji H grupės vieta juodkalniečiams suteikė daug pasitikėjimo. B. Brnovičius netgi viešai ėmė erzinti anglus.

„Jau mačiau jų nepasitenkinimus aikštės kokybe. Tačiau anglų legendos ir žurnalistai jau rengia pasiteisinimus tam, kas nutiks antradienį, - prieš būsimą susitikimą kalbėjo treneris. - Galbūt anglai bijo labiau nei mes patys.“

Ir ne veltui. Palypėti į pirmąją vietą į Podgoricą atvykę anglai išvyko nuleistomis galvomis. Pirmieji įmušę jie nesugebėjo apsiginti, ir rungtynės baigėsi 1:1. „Jie nusipelnė išlyginti“, - pareiškė Anglijos rinktinės saugas Stevenas Gerrardas.

„Niekas nesitikėjo, kad galime varžytis su Anglija ir išlikti grupės viršūnėje. Tačiau mes tai padarėme“, - po mačo kalbėjo B. Brnovičius, atrodęs gerokai smagiau nei R. Hodgsonas. „Nemanau, kad tai blogas rezultatas“, - leptelėjo anglų strategas.

Dabar Anglijos rinktinės sirgaliai ir futbolo pasaulis laukia rugsėjo šeštosios. Būtent tada anglai savo namų aikštėje mėgins atstatyti reputaciją. „Tikiu, kad pateksime iškart į čempionatą“, - likus žaisti keturis mačus pasitikėjimu tryško R. Hodgsonas, tačiau Juodkalnijos rinktinė nusileisti neketina net ir išvykoje.

Straipsnis parašytas remiantis „Reuters“, „Associated Press“, guardian.co.uk, telegraph.co.uk, soccersouls.com informacija.

H grupė (sužaista rungtynių, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, taškai):

Juodkalnija 6 4 2 0 14

Anglija 6 3 3 3 12

Lenkija 5 2 2 1 8

Ukraina 5 2 2 1 8

Moldova 6 1 1 4 4

San Marinas 6 0 0 6 0

Pirmąją vietą užėmusios komandos gaus tiesioginį kelialapį į pasaulio čempionatą. Geriausiai pasirodžiusios antrosios vietos komandos varžysis antrajame atrankos etape. Aštuonios komandos bus suporuotos ir žais namų bei išvykos rungtynes.

Pirmąją vietą užėmusi komanda gauna tiesioginį kelialapį į pasaulio čempionatą. Antrosios situacija tampa kur kas komplikuotesnė.

Europai pasaulio čempionate yra skirta 13 vietų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.