„Paris Saint Germain” ir „Barcelona” rungtynes Paryžiuje laimėjo Kataras

Nors Čempionų lygos ketvirtfinalio pirmajame mače „Paris Saint Germain” ir „Barcelona” sužaidė lygiosiomis 2:2, po mačo Paryžiuje labiausiai džiaugėsi abu klubus remiantys Kataro šeichai, remdamasis „L’Equipe” rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Kataras remia ir „Paris Saint Germain”, ir „Barcelona” futbolininkus, kurie pirmąjį mačą Čempionų lygos ketvirtfinalyje baigė lygiosiomis 2:2.<br>AP
Kataras remia ir „Paris Saint Germain”, ir „Barcelona” futbolininkus, kurie pirmąjį mačą Čempionų lygos ketvirtfinalyje baigė lygiosiomis 2:2.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 4, 2013, 5:21 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 8:22 PM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Pirmieji Čempionų lygos ketvirtfinalio mačai nenuvylė futbolo gerbėjų.

Vokietijos čempionate pirmaujantys Miuncheno „Bayern” futbolininkai antradienio vakarą namuose 2:0 įveikė Italijoje užtikrintai pirmaujantį ir šalies čempiono titulą ginantį Turino „Juventus” klubą, o pirmoji Ispanijos ir Prancūzijos futbolo lyderių – „Barcelona” ir „Paris Saint Germain” (PSG) – akistata baigėsi lygiosiomis 2:2.

Milžinišką ažiotažą sukėlęs mačas Paryžiuje, kai į 45 tūkst. vietų „Parc des Princes” stadioną per keletą dienų buvo gauta 1 mln. paraiškų įsigyti bilietų, pateisino lūkesčius ir sportinės intrigos prasme.

Nors favorite vadinta „Barcelona” dusyk pirmavo po Lionelio Messi (38-ąją min.) ir Xavi (89-ąją min. iš 11 m baudinio) įvarčių, po 18 metų į Čempionų lygos ketvirtfinalį patekusiam PSG pavyko stebuklingai išsigelbėti.

Europos taurės turnyruose jau 24 mačų namuose nepralaimėjusi Paryžiaus komanda pratęsė šią seriją, kai Zlatanas Ibrahimovičius 79-ąją min. iš akivaizdžios nuošalės pirmąsyk išlygino rezultatą, o paskui ketvirtąją papildomo laiko minutę po puolėjo iš Švedijos perdavimo Blaise’as Matuidi smūgiu iš 18 m antrąsyk pasiuntė kamuolį į svečių vartus.

Šeichai taškosi pinigais

Dramatiškas dvikovos Paryžiuje scenarijus labiausiai paglostė Kataro šeichų savimeilę.

Nors PSG ir „Barcelona” futbolininkai antradienio vakarą buvo varžovai, jie turi tuos pačius gerbėjus – Kataro vyriausybė nuo 2010 metų remia abu klubus.

Per „Qatar Sport Investment” (QSI) bendrovę karališkajai šeicho al-Thani šeimai priklausantis fondas į Paryžiaus klubą pastaraisiais metais investavo apie 420 mln. eurų.

2001-ųjų birželį katariečiai ne tik išpirko PSG akcijas (70 mln. eurų), bet ir skyrė solidų čekį (apie 250 mln. eurų) naujiems žaidėjams įsigyti.

Prie šių šeichų išlaidų taip pat reikėtų pridėti ir reklamos sutartį, kurią Paryžiaus klubas pasirašė su Kataro emyrato turizmo biuru. Ji PSG garantuoja dar po 100 milijonų eurų per metus.

Be to, dabartiniai PSG savininkai dar pasiruošę investuoti apie 40 mln. eurų į naują komandos treniruočių centrą, kuris turėtų atverti duris jau 2015-ųjų liepą.

Katariečiai taip pat skirs per 50 mln. eurų dabartinio „Parc des Princes” stadiono rekonstrukcijai rengiantis „Euro 2016” varžyboms.

Barselonoje padarė revoliuciją

Kataro šeichai neslepia, kad jų tikslas – į Paryžių perkelti „Barcelona” klubo modelį, nes bičiulystė su katalonais prasidėjo dar anksčiau.

Dabar galima tik spėlioti, kiek turtingieji arabai prisidėjo, kad 2010-aisiais „Barcelona” prezidentu būtų išrinktas Sandro Rosellis. Bet vos perėmęs Katalonijos klubo vairą jis pirmiausia lyg tyčia pasirašė sutartį su ta pačia Kataro QSI bendrove.

Nors oficialūs skaičiai nebuvo paskelbti, „Barcelona” turėtų iš Kataro gauti apie 170 mln. eurų per šešerius metus.

Už šią paramą QSI gavo išskirtinę teisę reklamuotis ant komandos žaidėjų marškinėlių.

Katalonijoje tai prilygo tikrai revoliucijai, nes „Barcelona” per visą savo istoriją nuo 1899-ųjų žaidė be jokių reklamos užrašų, išskyrus paramą UNICEF – Jungtinių Tautų Vaikų fondui.

„Mes prisidėsime prie kilnaus projekto. Mūsų vertybės panašios, nes šis fondas padeda žmonėms, investuoja į švietimą ir kultūrą”, – aiškino S.Rosellis, kai ant jo klubo žaidėjų aprangos atsirado „Qatar Foundation” reklama.

Bet jau nuo kito sezono iki 2016-ųjų „Barcelona” reklamuos labiau komercines vertybes.

„Qatar Foundation” užrašą netrukus pakeis „Qatar Airways” reklama – Kataro oro linijos taps pirmąja privačia bendrove, kurią reklamuos „Barcelona” futbolininkai.

Malagoje – privati investicija

Čempionų lygos ketvirtfinalyje vakar pirmąsyk istorijoje dar žaidė „Malaga” klubas, kuriam pasiekti naują viršūnę taip pat padėjo pinigai iš Kataro.

„Malaga” savininkas šeichas Abdallahas ben Basseras al-Thani taip pat priklauso karališkajai Kataro šeimai, nors šios šalies valdžios piramidėje stovi kiek atokiau už PSG šeimininkus.

Ar už PSG, „Barcelona” ir „Malaga” nugaros besislepiantys tie patys rėmėjai nesukelia akivaizdaus interesų konflikto svarbiausiame Europos klubų futbolo turnyre?

„Į Malagos klubą investavo privatus verslininkas iš Kataro. Jis iš tiesų priklauso karališkajai šeimai, tačiau tikrai neturi nieko bendra su Kataro vyriausybe, – įtarimus „L’Equipe” dienraščiui stengėsi paneigti PSG prezidentas Nasseras al-Khelaifi. – Malagoje jūs niekuomet nerasite jokių Kataro valstybės fondo pėdsakų.

Tai 100 procentų nepriklausomas privataus asmens pasirinkimas.”

Nemato interesų konflikto

Europos futbole vis daugiau įtakos turintys katariečiai kratosi įtarimų dėl savo veiklos.

„Nėra jokio interesų konflikto nei su „Malaga”, nei su „Barcelona”, nors katalonų klubą dabar ir remia „Qatar Foundation”.

Mes mylime Paryžių, mylime Prancūziją ir rūpinamės tik savo klubo reikalais, – aiškino PSG prezidentas iš Kataro. – Negalima mylėti dviejų klubų vienu metu. Niekuomet. Mes pasirinkome vieną klubą. Tai yra PSG.

Mes daugiau neinvestuosime į jokį kitą Europos klubą. Prisiekiu, kad tai tikrai niekuomet neįvyks.”

Kad ir kaip būtų, PSG ir „Barcelona” šį sezoną žaidė ne tik Čempionų lygos ketvirtfinalyje.

Dar 2012-ųjų rugpjūtį „Parc des Princes” stadione buvo surengtas dabartinių varžovų kontrolinis mačas. Jis taip pat baigėsi 2:2, o po 11 m baudinių serijos tuomet 4:1 laimėjo svečiai.

Nors „Barcelona” paprastai už kiekvieną tokį savo pasirodymą reikalauja po 2 mln. eurų, PSG savininkams ši dvikova nekainavo nė cento.

Mačas buvo transliuojamas per „belIN Sport” kanalą – „Al Jazeera” televizijos filialą, kuris taip pat priklauso... Katarui.

Čempionų lyga

Ketvirtfinalio pirmosios rungtynės. „Paris Saint Germain” – „Barcelona” 2:2 (0:1). Z.Ibrahimovičius (79), B.Matuidi (94)/L.Messi (38), Xavi (89 iš 11 m).

Miuncheno „Bayern” – Turino „Juventus” 2:0 (1:0). D.Alaba (1), T.Mülleris (63).

Iš pirmų lūpų

Carlo Ancelotti

„Paris Saint Germain” treneris

„Nemanau, kad 2:2 yra geras rezultatas. Praleidome du įvarčius: pirmasis buvo dovana Lioneliui Messi, antrasis – teisėjo dovana varžovams. Alexis Sanchezas specialiai ieškojo mūsų vartininko. Mes jau buvome susidūrę su tokiu jo žaidimu, kai jis tyčia krito mūsų baudos aikštelėje per kontrolinį mačą rugpjūčio mėnesį, todėl mums nebuvo naujiena toks jo stilius. Bet didžiuojuosi savo žaidėjais, jų ryžtu ir drąsa. Pirmajame kėlinyje atakavome labai gražiai, bet aišku, kad rezultatu taip pat negaliu būti patenkintas. Blaise’as Matuidi negalės žaisti atsakomųjų rungtynių Barselonoje (PSG saugas gavo geltonąją kortelę. – Red.), ir mums tai labai didelė netektis, nes jis yra ypač svarbus žaidėjas. Viliuosi, kad atsigaus Thiago Motta, nes teks ieškoti, kas Barselonoje galėtų žaisti aikštės centre.”

Jordi Roura

„Barcelona” trenerio asistentas

„Rezultatas geras, nes tai buvo Čempionų lygos ketvirtfinalis išvykoje. Bet, įvertinus mačo eigą, turėjome laimėti, nes buvome pranašesni ir žaidėme labai aktyviai. Apmaudu, kad teks apmokėti milžinišką sąskaitą, nes praradome L.Messi ir J.Mascherano. Šiose rungtynėse taip pat buvo keletas abejotinų teisėjo sprendimų. Net neverta diskutuoti, kad buvome verti daugiau. Z.Ibrahimovičius įmušė įvartį iš nuošalės, o varžovams keliant kampinį net du mūsų žaidėjai buvo už aikštės ribų. Taisyklėse parašyta, kad tokiu atveju bent vienam jų teisėjas privalo leisti grįžti į aikštę. Leo dar pirmajame kėlinyje pajuto šlaunies skausmą, todėl nenorėdami daugiau rizikuoti per pertrauką turėjome jį pakeisti. Po išsamesnių tyrimų paaiškės, kiek jis negalės žaisti. Kai prarandi geriausią pasaulio futbolininką, akivaizdu, kad tai didelė netektis. Bet mes dar turime C.Fabregasą, kuris gali žaisti vietoj L.Messi, ir juo taip pat pasitikime. Varžovai mūsų nenustebino, nes mes žinojome ir PSG žaidimo stilių, ir atletiškumą. Jie turi labai gerų žaidėjų. Bet nežinau, kaip jiems psichologiškai atsilieps tai, kad du kartus namuose teko mus vytis.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.