Atvirame interviu – F. Torreso išgyvenimai ir šlovės akimirkų atspindžiai

Užgesęs riteris. Taip galima apibūdinti Fernando Torresą, 2011 metais iš „Liverpool“ persikėlusį į Londono „Chelsea“. Būtent tada puolėjo karjeros kelias pasuko į gūdų mišką – su daug kritikos, patyčių ir be šlovingų įvarčių.

Nors išgyvena ne pačius geriausius laikus, F. Torresas tikina, kad jis yra laimingas „Chelsea“ komandoje.<br>AP
Nors išgyvena ne pačius geriausius laikus, F. Torresas tikina, kad jis yra laimingas „Chelsea“ komandoje.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 8, 2013, 8:04 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 4:24 PM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Tačiau 29 metų ispanas tikina, kad niekada nepasiduos, mėgindamas ir vėl pasikinkyti sėkmę, kadaise jį pavertusią vienu pavojingiausių puolėjų pasaulyje.

Dabar įvarčiai F. Torreso gyvenime nėra toks dažnas reiškinys, kad sirgaliai būtų įpratę jį matyti čiuožiant veja keliais tribūnų link. Tačiau futbolininkas rankų nenuleidžia ir kartais visiems primena apie save.

Taip nutiko ir ketvirtadienio Europos lygos ketvirtfinalio pirmosiose rungtynėse. F. Torresas tuomet įmušė du įvarčius, o „Chelsea“ 3:1 nugalėjo Kazanės „Rubin“ komandą.

Tikėjimas darbu

„Noriu daryti tai, ką darydavau visą savo gyvenimą. Tai dariau Madrido „Atletico“ ekipoje. Tai dariau „Liverpool“ komandoje, tačiau to nedarau „Chelsea“ klube. Čia dirbu labai daug. Jeigu žinočiau priežastį, viską sutvarkyčiau per vieną minutę. Tačiau dabar vienintelis būdas sugrįžti į senas vėžes – daug dirbti, todėl treniruojuosi kasdien ir niekada nepasiduosiu“, - interviu „Dailymail“ teigė už 50 milijonų svarų į „Mėlynųjų“ stovyklą atvykęs futbolininkas.

Kai kurie F. Torreso įvarčių skaičiaus smukimą nurašė žaidėjo nesugebėjimui prisitaikyti, tačiau pats futbolininkas pirmiausia atkreipia dėmesį į „Chelsea“ komandos žaidimą, kuris sukasi apie mažus techniškus futbolininkus: Juaną Matą, Oscarą ir Edeną Hazardą.

„Turime suprasti, kokie geri žaidėjai žaidžia mūsų saugų grandyje. Dabar jie yra komandos širdis. Edenas, Oscaras ir Juanas Mata žaidžia puikiai. Oscarui dabar 21-eri ir tai jam puikus sezonas. Nėra lengva „Chelsea“ komandoje tokiam jaunam žaidėjui užimti svarbią rolę. Na taip, jis – Brazilijos rinktinės narys, tačiau jam 21 metai ir anksčiau Europoje jis žaidęs nėra“, - teigė F. Torresas, savo karjerą pradėjęs Madrido „Atletico“ komandoje.

Nugalėtojų karta ir mažosios svajonės

Dabar Ispanijos rinktinė – visuomet favoritė, tačiau, dar jai perimant „tiki-taka“ stilių, žmonės nebuvo linkę jai iš anksto dovanoti laurų. Atvirkščiai – net sirgaliai iš pradžių netikėjo naująja taktika, prisimena F. Torresas.

„Pamenu, ką žmonės sakė, kai pradėjome žaisti su mažesniais futbolininkais. Jie pareiškė, kad taip rungtyniauti negalima. „Jie yra maži ir nestiprūs“, - sakydavo. Žmonės kalbėdavo, kad kai nuvyksime į Anglija ar Vokietiją, mus tiesiog aikštėje sutryps. Niekas mumis netikėjo. Net sirgaliai abejojo. Ir 2006 metais mes atkrintamosiose varžybose pralaimėjome Prancūzijai. Tačiau tai mus tik sustiprino“, - pasakojo puolėjas.

Dar būdamas mažu berniuku Madride, F. Torresas net nesvajojo apie triumfą pasaulio čempionate. „Ispanija niekad neperžengdavo ketvirtfinalio, tai kaip tu gali augti, galvodamas, jog laimėsi tokį trofėjų? Tai buvo neįmanoma“, - prisiminė futbolininkas.

Madride berniukai įsivaizduodavo save virš galvų keliant Europos turnyro taurę. Tą patį darė ir F. Torresas, kai 1996 metais jo numylėtoji Madrido „Atletico“ komanda laimėjo Ispanijos titulą.

„Man labai pasisekė, kad gimiau Ispanijoje ir būtent tos kartos metu. Dukart laimėti Europos čempionatą ir kartą pasaulio čempionatą – neįtikėtina. Pergalė, vilkint savo šalies rinktinės marškinėlius, svaresnė nei triumfas Čempionų lygoje, - kalbėjo futbolininkas. - Tačiau kai „Atletico“ laimėjo lygą, aš ėjau į Čempionų lygos varžybas ir stebėjau geriausius Europos klubus. Man tada buvo 13 metų. Tada pirmą kartą širdyje pajutau, kad noriu laimėti šį trofėjų. Pernai mes tai padarėme. Ir visiškai nesvarbu, kas nutiko viso sezono metu. Išsipildė svajone.“

Euforija Miunchene

Tai buvo neįtikėtinas ir kvapą gniaužiantis vakaras Miunchene. Viso pasaulio akys buvo nukrypusios į Vokietiją, kur „Bayern“ ir „Chelsea“ komandos santykius aiškinosi baudinių serijoje. Petras Čechas atrėmė tris smūgius, o tašką padėjo Didieras Drogba, įmušęs pergalingą baudinį.

„Tai buvo mūsų rungtynės. Mums buvo lemta laimėti“, - prisiminimais dalinosi F. Torresas.

D. Drogba įvartis buvo paskutinis, jam vilkint „Chelsea“ marškinėlius. Tuomet Dramblio Kaulo Kranto rinktinės puolėjas išvyko į Kiniją ir visai neseniai persikėlė į Turkiją, kur atstovauja Stambulo „Galatasaray“ ekipai.

„Norėjome kartu žaisti ilgiau, - gandus, kad jis džiaugėsi partnerio išvykimu, paneigė F. Torresas. - Iš pradžių gerai susižaisdavome. Vėliau pasikeitė trenerius ir mums nepavyko rungtyniauti kartu. Buvo gaila. Tuomet buvo konkurencija, nes žaisti norėjome abu.“

„Nežinau, kuris žaidėme daugiau. Galbūt po lygiai. Tačiau mūsų santykiai visuomet buvo geri. Kai atvykau į komandą Didieras man labai padėjo. Triumfas Čempionų lygoje buvo tobula jo karjeros „Chelsea“ klube pabaiga“, - teigė F. Torresas, kurio buvęs kompanionas su turkais kovoja prestižiškiausiame Europos klubų turnyre.

Kraujas ir noras atsidėkoti

Dieną po „Chelsea“ pergalės prieš „Manchester United“ Anglijos asociacijos (FA) taurėje, F. Torresas turėjo labai griežta treniruotę. Rungtynėse tik epizodiškai pasirodęs žaidėjas su ekipos draugais daug plušėjo. Po treniruotės atėjo eilė ir masažui. Puolėjui po treniruotės skauda galvą. Ir visa tai dėl kaukės, kuri saugo jo nosį, sulaužytą praėjusį mėnesį, kuomet Europos lygos rungtynių metu jam į veidą įspyrė Bukarešto „Steaua“ gynėjas.

„Ačiū Dievui, kad nebuvo itin blogai. Tiesiog pasipylė daug kraujo. Man neprireikė operacijos, tačiau kaukė yra nepatogi. Ji per daug įtempta. Žinoma, tai gera idėja, nes jie paliko šiek tiek vietos tarp kaukės ir nosies. Jeigu kas nors pataikytų į veidą – nepaliestų nosies. Tačiau tai reiškia, kad ji visur kitur yra labai įtempta. Taip turi būti, kad kaukė nejudėtų. Tačiau po 90 minučių treniruočių, skauda galva“, - pasakojo F. Torresas.

Pokalbio metu su sportinėmis kelnaitėmis ir marškinėliais stovintis puolėjas buvo geros nuotaikos. Kartais jis trumpam sustabdydavo pokalbį, kad pasirašytų ir papozuotų nuotraukai. F. Torresas dažnai šypsojosi net ir tada, kai pokalbis pasisuko apie jo įvarčius.

„Esu čia patenkintas. Man patinka Londonas ir klubas. Žinau, kad mano statistika „Chelsea“ ekipoje nėra tokia pat, kaip ankstesniuose klubuose. Tačiau aš kovoju, kad sugrįžčiau į tą laiką ir niekada nepasiduosiu. Yra daug dalykų, kuriuos esu skolingas klubo žmonėms. Laimei, kad šiame sezone galima laimėti du trofėjus, o kitame kovosime dėl didesnių laimėjimų – Čempionų lygos ir „Premier“ lygos titulų“, - teigė puolėjas.

F. Torresas šiame sezone „Chelsea“ komandoje sužaidė 52 mačus ir įmušė 18 įvarčių. Iš viso jis per savo karjerą „Mėlynųjų“ klube sužaidė 118 rungtynių ir pasižymėjo 30 kartų. Palyginimui - „Liverpool“ klube jis per trejus su puse metų sužaidė 142 rungtynes ir įmušė 81 įvartį.

„Iš savęs reikalausiu dar daugiau. Mano žaidimas gerėja, tačiau dar nesu lygyje, kokį noriu pasiekti“, - kalbėjo F. Torresas.

Nori Čempionų lygos

Septyni įvarčiai per šešerias rungtynes. Tokią seriją F. Torresas buvo pasiekęs pernai, kuomet ekipai dar vadovavo Roberto Di Matteo, tačiau Romanas Abramovičius nusprendė atsisakyti šio trenerio paslaugų. Nors sirgaliai ir labai tam prieštaravo, komandai vadovauti ėmėsi Rafelis Benitezas.

„Man labai gaila Robbie. Jis čia nuveikė didžiulį darbą ir padėjo mums laimėti Čempionų lygą. Jis padėjo man įgyvendinti svajonę. Apie jį pamenu tik gerą, o žaidžiau daug kartų. Situacija buvo tikrai keista, tačiau kai sužinojau, kad ateis Rafa (R. Benitezas, - Red.) buvau patenkintas“, - kalbėjo F. Torresas.

R. Benitezui pradėjus dirbti pasigirdo kalbų, kad treneris gali specialiai leisti F. Torresui daugiau žaisti, tačiau pats futbolininkas tai neigia. „Mūsų santykiai – profesionalūs. Suprantu, kad anksčiau dirbome kartu, tačiau tai nereiškia, jog jis mane traktuos kitaip. Kaip matome, taip nėra. Žmonės kalba, kad jis čia – dėl manęs, tačiau tai kvaila“, - pasakojo futbolininkas.

Sekmadienį „Chelsea“ komanda sužaidė ketvirtąjį mačą per aštuonias dienas. Po kovų FA taurėje ir Europos lygoje ekipa sugrįžo į „Premier“ lygą. Čia „Mėlynieji“ susitiko su „Sunderland“ komanda ir laimėjo 2:1.

„Esu tikras, kad pasimokėme iš praėjusio sezono. Užėmėme šeštą vietą ir supratome, kas nutiko. Tada susitelkėme į Čempionų lygą ir užmiršome „Premier“ pirmenybes. Reikalai susiklostė gerai, nes triumfavome Europoje. Tačiau kitąmet nenorime žaisti Europos lygoje. Norime Čempionų lygos. Privalome susitelkti ir užimti ketvirtąją vietą. Tuo pat metu mėginsime laimėti FA taurę ir triumfuoti Europos lygoje“, - apie planus kalbėjo puolėjas.

„Chelsea“ apetitas trofėjams ir norai užkariauti viską

Rungtynėse su Bukarešto „Steaua“ ekipa, Europos lygos aštuntfinalyje, žiūrovams blykstelėjo senasis F. Torresas, pasiuntęs kamuolį į vartus. Tuo įvarčiu jis tapo pirmuoju futbolininku, per sezoną sugebėjusiu įmušti septyniuose skirtinguose turnyruose.

„Vieną dieną tu esi geriausias Europoje, o kitą – neperžengi grupės etapo. Kai susėdome šią savaitę pažiūrėti Čempionų lygos rungtynių, tai mus žudė. Mums sezonas keistas, tačiau mes vis dar galime laimėti trofėjų. Kovojame, kad sezoną baigtume gerai. Štai ką reiškia „Chelsea“. Visada kovojame dėl trofėjų ir nesvarbu, kokiame čempionate“, - įnirtingai dėstė F. Torresas.

R. Abramovičiui įsigijus klubą per beveik dešimtmetį „Chelsea“ laimėjo 10 svarbiausių turnyrų, dukart pralaimėjo finale ir „Premier“ lygoje keturiskart užėmė antrąją vietą. Nugalėtojų mentalitetas – tiesiog įaugęs į klubą.

„Yra įvairių būdų tai padaryti. „Chelsea“ trofėjus laimėjo savo būdu, o „Manchester United“ tai padarė laikydami serą Alexą Fergusoną. „Mėlynieji“ titulus iškovodavo dar prieš man atvykstant į Angliją ir vis dar tai daro“, - apie gebėjimus laimėti kalbėjo puolėjas.

Ir tai yra tiesa. Klubo apetitas trofėjams yra neįtikėtinas. Tai aiškiai susiję ir su R. Abramovičiumi, juk iki jam perimant klubą „Chelsea“ tokiu kiekiu prizų pasigirti negalėjo. Kaip minėjo F. Torresas, šiam klubui nesvarbu, koks tai trofėjus, jeigu tik jį įmanoma laimėti.

„Dauguma komandų nenori kovoti Europos lygoje. Jos stengiasi susitelkti į Anglijos čempionatą, tačiau mes visiems rodome, kad norime laimėti. Juk tai – Europos klubų trofėjus. Negali būti nepagarbus turnyrui, - dėstė F. Torresas. - Šis sezonas – labai sunkus. Mūsų kelyje pasitaikė daugybė sunkumų, tačiau jeigu laimėsi FA taurę ir Europos lygą, o Anglijoje užimsime ketvirtąją vietą, viskas taip blogai neatrodys.“

Anglijos futbolo didybė ir patriotizmas

F. Torresas tiki, kad Anglijos futbolas, nepaisant pasigirstančios kritikos, yra stiprus ir svarbiausia – sveikas. „Anglijos sirgaliai turėtų didžiuotis žaidėjais, kurie čia atvyksta žaisti. Be to, ir pati Anglija turi labai talentingų futbolininkų. Visi mano, kad Anglija nėra laimėtojų ekipa, tačiau tai tik laiko klausimas. Dėl to nesijaudinkite“, - tvirtino F. Torresas.

Tačiau paklausus, kuris ne „Chelsea“ žaidėjas „Premier“ lygoje jam labiau patinka, F. Torresas išlieka patriotu. Jam patinka Wayne'as Rooney, Jackas Wilshere'as ir Stevenas Gerrardas, tačiau labiausiai puolėjas mėgaujasi kitų ispanų žaidimu.

„Michu – didžiulis siurprizas „Swansea City“ komandoje. Puikiai žaidžia Santi Cazorla, Mikelis Arteta ir Davidas Silva. Pastarąjį labai mėgstu dėl jo gebėjimų. Jis geriausias žaidėjas „Premier“ lygoje“, - vardina F. Torresas.

Šie ispanai – F. Torreso šeima, su kuria futbolininkas džiaugėsi Europos čempionato titulais ir kitąmet stos ginti pasaulio čempionato nugalėtojų vardo.

Augdamas Madride jis nesvajojo apie triumfą pasaulio čempionate, tačiau dabar viskas pasikeitė. Ispanija futbolo pasaulyje griežia pirmaisiais smuikais, pasitelkdama daugybę nuostabių futbolininkų. Tačiau medalis turi ir kitą pusę. Su ja teko susidurti ir F. Torresui, kuriam dėl vietos Vicente del Bosque kariaunoje reikia nuolat kovoti.

„Kai žiūrėjau mačą su prancūzais Paryžiuje, jaučiausi, lyg tai vis tiek būtų mano komanda ir mes visi – komandos draugai, - kalbėjo trenerio tuomet į rinktinę žaisti atrankos mačo nepakviestas F. Torresas. - Darysiu viską, kad sugrįžčiau į komandą, nes ši karta gali laimėti ir Brazilijoje. Noriu būti to dalimi. Mano vieta Ispanijos rinktinėje, tačiau pirmiausia turiu gerai pasirodyti „Chelsea“ komandoje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.