Čempionų lyga: „Bayern“ buldozerį pasitinkant

UEFA Čempionų lygoje – nauja tarpinė stotelė. Po šios savaitės rungtynių liks tik keturi pretendentai į svarbiausią pasaulyje klubinio futbolo trofėjų.

G. Reklaitis yra „Viasat Sport Baltic“ komentatorius.
G. Reklaitis yra „Viasat Sport Baltic“ komentatorius.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Reklaitis

Apr 9, 2013, 8:41 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 1:57 PM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Prieš ketvirtfinalius pateikiau savo prognozes „Facebook“ paskyroje „VIASAT Sportas“.

Aštuntfinaliai atnešė visai neblogą derlių – atspėti 7 porų laimėtojai. Pats laikas pažiūrėti, ar kas nors pavyko ir šį kartą, ar šaudžiau ne tuščiais šoviniais.

Dortmundo „Borussia“ – „Malaga“ (pirmosios rungtynės – 0:0)

Dortmundo „Borussia“, likus šešiems turams iki finišo, pralaimėjo kovą dėl Bundeslygos, bet Jose Mourinho ją vis tiek vadina savo favorite užkariauti Čempionų lygą. Ar įmanoma nebūti pranašu savame kieme, bet tapti stipriausiu Europoje? Net ir netolima praeitis rodo – įmanoma. Pernai Londono „Chelsea“ užkariavo Europą, nors Anglijoje į priekį praleido penkis varžovus.

Šis ir panašūs pavyzdžiai iš netolimos istorijos iliustruoja esminius nacionalinių čempionatų ir Čempionų lygos skirtumus. Kovojant dėl prestižinio žemyno trofėjaus svarbiausia yra mobilizacija ir psichologinis nusiteikimas.

Čempionate reikia stabiliai žygiuoti 9−10 mėnesių, o Čempionų lygos atkrintamosiose varžybose reikia mobilizuotis 90, 180 minučių kovoms ar 11 metrų baudinių serijoms. „Borussia“ tai moka beveik idealiai, pirmiausia dėl to, kad komandai diriguoja vienas solidžiausių pastarųjų metų motyvacijos ir mobilizacijos specialistų Jurgenas Kloppas.

Atrodo, kad Dortmundo klubas sulaukė savo „pergalių lango“, kuris gali ir labai greitai užsiverti, jei vasarą klubą tikrai paliks vienu geriausių pasaulio puolėjų tampantis lenkas Robertas Lewandowskis. Tad tam tikra prasme „prūsai“ gyvena šia akimirka – „dabar arba niekada“.

Komentuojant pirmąsias Dortmundo ir Malagos komandų rungtynes neapleido jausmas, kad vokiečiai tiesiog „nuplautų“ andalūzus, jei atvertų visus savo „šliuzus“.

Tą „Borussia“ buvo padariusi maždaug 10−12 minučių pirmajame kėlinyje, bet „Malaga“ ekipą gelbėjo vartininkas Willy Caballero ir įkyrus Mario Gotzes nenoras pasiųsti kamuolį į tinklą. „Westfalenstadion“ svečiams panašių dovanų tikėtis neverta, todėl „Borussia“ žengs į pusfinalį pasitikti savo lemties – galbūt net šią komandą įsimylėjusio J. Mourinho.

Stambulo „Galatasaray“ – Madrido „Real“ (pirmosios rungtynės – 0:3)

Šioje poroje jokių dvejonių nebuvo jau po burtų traukimo ceremonijos. Tai tiesiog dvi skirtingo lygio ekipos – „Real“ sukonstruotas triumfui Čempionų lygoje, o „Galatasaray“ (turbūt) jau viršijęs savo galimybes.

Kad ir kaip būtų gaila, prieš atsakomąją akistatą nėra visiškai jokios intrigos. Prognozė dėl „Real“ pasitvirtino, o spėjimas apie tai, kad Burakas Yilmazas įmuš savo įvartį į „Karališkojo“ klubo vartus, visiškai subliūško. B. Yilmazas Madride vėl nusprendė padirbėti sudegusio teatro aktoriumi ir mačą Stambule stebės iš tribūnų. „Auksinę avietę“ į studiją!

„Barcelona“ – „Paris Saint Germain“ (pirmosios rungtynės – 2:2)

Skaičiuokime paprastai. „AC Milan“ į Barseloną atsivežė dviejų įvarčių persvarą ir buvo nuplikytas verdančiu vandeniu. „PSG“ į „Camp Nou“ neatsiveža jokio pranašumo, netgi kenčia deficitą – dėl katalonų svečiuose pelnytų įvarčių. Aišku, galima argumentuoti, kad „Paris Saint Germain“ šiuo metu yra geresnė, daugiau patyrusių futbolininkų turinti komanda, nei „AC Milan“. Tačiau matematika ir futbolo logika vis tiek neatsisuka į paryžiečių pusę.

Savaitgalio Ispanijos lygos mačas su „Mallorca“ (5:0) parodė, kad katalonų žaidimo krizė – toli praeityje, be to, į rikiuotę grįžta ir „Auksinių kamuolių“ kolekcininkas Lionelis Messi. Kas galėtų išgelbėti PSG? Žvėriška kova per standartines situacijas, geriausios Zlatano Ibrahimovičiaus karjeros rungtynės ir nepamatyta nuošalė būtų neblogas startas, tačiau „Barca“ privalo apžioti net ir tokį kąsnį.

Turino „Juventus“ – Miuncheno „Bayern“ (pirmosios rungtynės – 0:2)

Rugsėjo pradžioje Bavarijos gigantą buvau pasirinkęs savo Čempionų lygos favoritu, o prieš aštuntfinalį rašiau, kad „...„Bayern“ šį sezoną yra stipriausias klubas Europoje“. Kodėl tada reikėjo pasirinkti panikos režimą ir šioje poroje pergalę skirti Turino „Juventus“? Gal tiesiog suveikė nenumaldomas noras šauti sau į koją ar pačiam save pergudrauti? Faktas, kad šiuos ketinimus pavyko įgyvendinti puikiai.

„Bayern“ viena koja jau yra pusfinalyje, ypač dėl to, kad Turine dėl diskvalifikacijų negalės žaisti keli svarbūs „Senosios sinjoros“ žaidėjai (ypač trūks Arturo Vidalio). Jokių dvejonių, kad Antonio Conte treniruojami vyrai aikštėje paliks širdis ir sielas, bet to greičiausiai neužteks sustabdyti bavarišką buldozerį.

„Bayern“ šį sezoną yra komanda su aiškia misija – pasiimti viską, kas išsprūdo iš rankų pernai. O tas viskas – Čempionų lyga, Bundeslyga (jau laimėta) ir DFB taurė. Linkiu sėkmės, jei vis dar statote prieš bavarus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.