UEFA atstovas apie rungtynių pirkimą: „Kai kurie Lietuvos atvejai dar tiriami”

„Šiuo metu vyksta tyrimas dėl keleto rungtynių“, - apie Lietuvos futbolą kalbėjo šalyje apsilankęs UEFA atstovas Ursas Kluseris, atsakingas už mačų pirkimo ir rezultatų sutarimo prevenciją.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Apr 19, 2013, 5:17 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 1:13 AM

Tačiau šią žinią paskelbęs U. Kluseris ketvirtadienį iškart ramino lietuvius.

„Lietuva neperžengia įprastos ribos. Šie atvejai nėra ypatingi. Norėdami pasakyti, kad buvo sutartos rungtynės, privalome viską išsiaiškinti iki galo. Keletu mačų domėjomės ir tyrėme. Apie savo įtarimus pasikalbėjome su Lietuvos futbolo federacija (LFF), kuri ties tuo ir dirba“, - kalbėjo UEFA sąžiningo žaidimo pareigūnas.

Į kovą kviečia ir krepšinį

„Futbolas atvirai stojo į kovą, o kitos sporto šakos vis dar neigia tokius dalykus. Jie sako, kad neturi tokių problemų, tačiau reikia suprasti, jog neigiant jos niekur nedings ir nuolat grasins sporto integracijai“, - apie tai, kad į kovą su sukčiais turi susivienyti visas sporto pasaulis, kalbėjo U. Kluseris.

Tačiau LFF generalinis sekretorius Edvinas Eimontas teigė, kad į kovą su korupcija sporte kviečia ir populiariausią sporto šaką Lietuvoje.

„Skatinu prie mūsų prisidėti ir krepšinį, - sakė E. Eimontas. - Esame šiuo klausimu diskutavę su Lietuvos krepšinio federacija (LKF). Organizavome susitikimą ir su kitomis sporto šakomis. Sporto federacijoje vyko susitikimas, kur buvo ir krepšinio, rankinio federacijų federacijų atstovai, taip pat lažybininkai.“

Pasak E. Eimonto, kalbos apie neskaidrias futbolo rungtynes paplitusios dėl to, kad futbolas vienintelis drąsiai apie tai kalba.

„Galime sakyti, kad pas mus viskas gerai, tačiau tai nėra mūsų tikslas. Esame pasirengę spręsti šią problemą. Tikrai nėra taip, kad futbole vyksta daugiausia susitarimų. Visas sportas yra pažeistas. Tiesiog UEFA ir FIFA susidūrė su tuo antruoju lazdos galu“, - kalbėjo jis.

Šiame sezone A lyga įtarimų nesukėlė

Tiek U. Kluseris, tiek E. Eimontas nebuvo linkę pateikti skaičių apie Lietuvą, tačiau LFF generalinis sekretorius patikino, kad šių metų A lygos varžybos kol kas nepatraukė UEFA dėmesio.

„Įtarimų rungtynių pirkimu ar susitarimais šiemet nesulaukėme, - teigė E. Eimontas. - Negalima imti ir pasakyti, ar rungtynės sutartos. Pirmiausia pamatomi signalai, kad, galbūt, rungtynės vyko nesąžiningai. Tada pradedamas tyrimas. Be to, labai sunku nustatyti, ar buvo įvykdytas susitarimas, ar tiesiog taip nutiko dėl strategijos, sportinio pasirinkimo.“

U. Kluseris teigė, kad įtarus futbolininką, teisėją ar visas rungtynes nesąžiningumu, į kovą pasitelkiamos visos pajėgos.

„Pirmiausia viską tiriame iš drausmės pusės. Turime inspektorių, kuris tiria rungtynes. Stebime lažybų kontoras. Mėginame kalbėti su futbolininkais ar teisėjais, kurie, kaip manome, yra į tai įsitraukę. Be to, 53 federacijos Europoje turi po asmenį, atsakingą už tokius atvejus“, - kalbėjo UEFA atstovas.

Rungtynių pirkimas – ir valstybės vėžys

E. Eimontas pabrėžė, kad rungtynių pirkimas – nėra tik sporto problema. Pasak LFF generalinio sekretoriaus, tokie veiksmai kenkia visai visuomenei.

„Dažniausiai nelegalūs pinigai būna susiję su organizuotu nusikalstamumu, narkotikų prekyba, prostitucija. Tai grasina visiems žmonėms. Būtent apie tokius dalykus kalba UEFA“, - teigė jis.

U. Kluseris pabrėžė, kad išplitęs rungtynių sutarimo vėžys kenkia visam sportui, visuomenei ir netgi gali sunaikinti pačią sporto šaką.

„Jeigu tokie dalykai išsikerotų, niekas nebenorėtų stebėti rungtynių. Ačiū Dievui, kad mes, bent taip manome, nesusiduriame su pirkimais aukščiausiame lygyje – Čempionų lygoje“, - teigė skubiai į oro uostą iš konferencijos patraukęs svečias.

Pažeidžiamiausi – skurdžiausi

Kur skurdus gyvenimas – ten daugiausia problemų. Su tuo sutinka ir U. Kluseris, teigęs, kad dažniausiai sukčių taikinyje atsiduria mažiau lėšų turinčios lygos ir klubai.

„Lengviausia rezultatais manipuliuoti ten, kur nedideli atlyginimai, prasta ekonominė situacija. Tai nereiškia, kad tokie dalykai nevyksta turtingesnėse šalyse, tačiau Anglijoje futbolininkai gauna keliolikos tūkstančių atlyginimus, todėl tik galima įsivaizduoti, kiek reikėtų jiems sumokėti“, - kalbėjo UEFA atstovas.

U. Kluseris pateikė ir pavyzdį, kurį galima būtų pritaikyti ir Lietuvos čempionatui, kuriam ne kartą teko susidurti su kaltinimais nesąžiningumu, atlyginimų nemokėjimais ir klubų bankrotais.

„Daug tyrimų vyksta Kroatijoje. Ten futbolininkai sako: „Mes negauname atlyginimų. Ką jūs norite, kad mes darytume?“ Tada jie parsiduoda, - kalbėjo U. Kluseris. - Tačiau tokie futbolininkai tada nebedalyvauja sporto gyvenime, nes būna nušalinami visam gyvenimui.“

Siekia bendradarbiavimo su teisėsauga

Jau ne kartą pasaulio futbolo vadovai kalbėjo, kad norint pažaboti sukčius – būtina valstybių vadovų ir teisėsaugos pareigūnų pagalba. Todėl į Lietuvą atvykęs U. Kluseris kartu su E. Eimontu susitiko ir su keletu seimūnų.

„Mes esame sporto organizacija. Mūsų tikslas – organizuoti varžybas, o ne kovoti su nusikalstamumu. Būtent todėl mums reikia valdžios paramos“, - kalbėjo U. Kluseris, kuriam antrino ir E. Eimontas.

„Darome viską, kad atsirastų bendradarbiavimas. Rungtynių pirkimo klausimas yra iškeltas ir jo užmiršti negalima“, - teigė LFF generalinis sekretorius.

Pasak E. Eimonto, jam tenka išgirsti įvairių galimų problemos sprendimo būtų, tačiau, pasak jo, ne visi supranta situaciją.

„Kai kam atrodo, kad užtenka priimti lošimų įstatymą ir kontroliuoti Lietuvos bendroves, tačiau to nepakanka – problema yra globali. Juk didžiausi pinigų srautai cirkuliuoja Azijos lošimo bendrovėse“, - kalbėjo jis.

Siūlo nepamiršti paties futbolo

„Mes norime imtis sportinių drausminių veiksmų, tačiau norime, kad sukčiai būtų baudžiami pagal Baudžiamąjį kodeksą“, - apie norą sportą žalojantiems žmonėms kirsti stiprų smūgį kalbėjo E. Eimontas.

Tokių pavyzdžių, kuomet į kovą prieš sukčius stoja ir valstybė, yra. Pasak U. Kluserio, Europoje geriausiai tvarkosi kadaise itin galingo skandalo supurtyta Italija.

„Čia yra puiki kovos sistema. Italijoje buvo sulaikyta daug žmonių. Ten netgi yra prokuroras, kuris dirba su futbolu, tiria atvejus. Italai tvarkosi puikiai ir mes neturime jiems priekaištų. Tyrėjų turi ir Vokietija, su kuria glaudžiai bendradarbiaujame“, - kalbėjo UEFA atstovas, prisiminęs, kad po visą Europos futbolą sukrėtusio skandalo iš Italijos aukščiausios „Serie A“ lygos buvo pašalinta Turino „Juventus“ komanda, daugeliui ekipų buvo atimti taškai, žaidėjai ir treneriai sulaukė įvairių bausmių.

Tačiau intrigų, korupcijos ir machinacijų šešėlis neturėtų užgožti paties žaidimo. Taip mano U. Kluseris, pabrėžęs, kad nuolatinės kalbos gali sudaryti netinkamą nuomonę.

„Ne kiekvienas mačas – sutartas. Tai problema, tačiau didžioji dalis rungtynių vyksta pagal taisykles“, - kalbėjo UEFA atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.