Kas kitą sezoną stos prie Madrido „Real“, „Barcelona“, „Chelsea“ ir „Manchester City“ vairo?

Nors stipriausios Europos komandos dar tik pradės kovą Čempionų lygos pusfinaliuose, kuluaruose jau vyksta intensyvus ir žaidėjų, ir trenerių turgus. Kur kitą sezoną ruošiasi dirbti garsiausi futbolo strategai?

Madrido „Real” treneris J.Mourinho turi iki 2016 metų galiojančią sutartį, bet jau šią vasarą gali grįžti į Londoną.<br>AP nuotr.
Madrido „Real” treneris J.Mourinho turi iki 2016 metų galiojančią sutartį, bet jau šią vasarą gali grįžti į Londoną.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 22, 2013, 1:10 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 10:47 PM

Futbolo rinkos gandai jau kaitina Europos klubų gerbėjų kraują. Ar iš tiesų Cristiano Ronaldo paliks Madrido „Real” ir persikels į „Manchester United” arba „Paris Saint Germain”?

Ar Wayne’as Rooney su Alexu Fergusonu nesurūkys taikos pypkės, ir aštuonis sezonus „Manchester United” praleidęs Anglijos rinktinės puolėjas bus priverstas pradėti legionieriaus karjerą?

Kur pasuks Miuncheno „Bayern” puolėjo Arjeno Robbeno ir Madrido „Atletico” lyderio Radamelo Falcao karjeros keliai?

Nors šios futbolo žvaigždės turi sutartis su dabartiniais savo klubais, ne vienas jų jau šią vasarą žada apsivilkti naujos komandos aprangą.

Lemtingam geriausių futbolininkų apsisprendimui ypač daug įtakos turi jų būsimos komandos trenerio pavardė.

Sezonui dar nepasibaigus geriausi Europos futbolo strategai taip pat jau atsidūrė ant prekystalio. „Lietuvos ryto” žvilgsnis į žemyno stadionų kuluaruose vis intensyvėjantį trenerių turgų.

* Jose Mourinho. 50 metų. Madrido „Real”. Sutartis: iki 2016 metų.

Ar portugalas po šio sezono paliks Madridą?

Remiantis visais gandais apie J.Mourinho ateitį jau galima būtų sukurti tikrą muilo operą.

Bet tapęs „Special One” (nuo karjeros Anglijoje laikų jam prilipusi pravardė. – Red.) J.Mourinho visose savo komandose vidutiniškai praleido po tris sezonus.

Kartais kiek ilgiau („Chelsea”), kartais – šiek tiek mažiau („Porto”, Milano „Inter”), bet portugalo meilė trunka trejus metus.

Šią vasarą sukaks būtent treji metai, kai jis dirba su Madrido komanda.

Šis skaičius paženklino ciklo pabaigą, ypač jeigu J.Mourinho dar pavyktų su „Real” triumfuoti Čempionų lygoje ir tapti vieninteliam pasaulyje, kuris laimėjo svarbiausią Europos turnyrą su trimis skirtingais klubais.

Nors trenerio sutartis su „Real” galioja iki 2016-ųjų, prasti jo santykiai su įtakingais komandos veteranais faktiškai nepaliko šansų portugalui kitą sezoną likti Madride.

Šį pirmadienį „Real” treneris Ispanijos sostinėje dalyvavo privačioje konferencijoje, kurioje dalijosi patirtimi su mėgėjų komandų treneriais.

„Kai jo paklausiau, ar negalima būtų pratęsti šios tradicijos, jis mums pasakė, jog kitais metais negalės skaityti paskaitų, nes jau nebus čia, – ispanų televizijos laidai „Punto Pelota” neslėpė Manuelis Alvarezas, treniruojantis komandą, kurioje žaidžia J.Mourinho sūnus. – Negaliu pasakyti, ar jis juokavo, ar ne, bet Ispanijos futbolui tai būtų didelė netektis.”

Ispanai jau neabejoja, kad portugalas išvyks, bet kita jo karjeros stotelė vis dar lieka mįslė.

Pats J.Mourinho kiekviena proga nuolat garsiai kartoja apie nerūdijančią meilę Anglijai, ir Londono „Chelsea”, regis, turi daugiausia galimybių susigrąžinti buvusį savo trenerį.

„Kitąmet aš grįšiu čia”, – pirštu bakstelėjo J.Mourinho, žiūrėdamas į savo paties nuotrauką ant „Chelsea” autobuso per vieną siužetą, kuris šią savaitę buvo parodytas toje pat „Punto Pelota” laidoje.

Nors Ispanijos žiniasklaida skelbia, kad J.Mourinho jau net pasirašė po išankstine sutartimi su Londono klubu, „Chelsea” gerbėjams dar anksti džiaugtis.

Portugalas reikalauja absoliučios valdžios, tačiau Anglijos klubo šeimininkas Romanas Abramovičius kol kas nebuvo linkęs nusileisti.

Milijardierius iš Rusijos pasiūlė treneriui trejų metų sutartį, tačiau kategoriškai nesutinka, kad šis turėtų teisę neatsiklausęs rinktis ir pirkti savo komandai kokius tik nori žaidėjus.

J.Mourinho visuomet garsėjo kaip neprilygstamas manipuliatorius ir dvigubo žaidimo meistras, todėl iš jo lūpų sklindančiomis užuominomis apie derybas su Londono klubu aklai pasitikėti tikrai neverta.

Buvusį savo trenerį vilioja ne tik „Chelsea”, bet ir Milano „Inter”. Kataro šeichų valdomas „Paris Saint Germain” dar praėjusią vasarą taip pat užmetė savo tinklus, laukdamas portugalo atsakymo.

Bet sena ir vienintelė J.Mourinho svajonė – „Manchester United”. Po šio sezono A.Fergusonas dar tikrai neužleis sosto, bet siekdamas tapti jo įpėdiniu „Special One” šią vasarą negali padaryti klaidos.

„Šį kartą laimėjo ne tie, kurie buvo geresnė komanda”, – po „Real” pergalės prieš „Manchester United” Čempionų lygoje lyg tyčia aiškino J.Mourinho, šiais žodžiais papirkęs „Old Trafford” stadiono gerbėjus.

„Real” prezidentas Florentino Perezas jau pradėjo Madrido ekipos aistruolių apklausą, norėdamas išsiaiškinti, ko šie pageidautų prie komandos vairo.

Trenerių sąraše tarp galimų portugalo įpėdinių buvo paminėti Carlo Ancelotti („Paris Saint Germain”) ir Rafaelis Benitezas („Chelsea”).

Šios apklausos rezultatai gali turėti daug įtakos F.Perezo pasirinkimui. Bet iš Londono į Madridą trokštantis grįžti ispanas tikrai neatsidurs prie „Real” vairo dėl savo praeities nuodėmių.

* Tito Vilanova. 44 metai. „Barcelona”. Sutartis: iki 2014 metų.

Kol Madride visi spėlioja, ką pasirinks J.Mourinho ir kas taps jo įpėdiniu, Barselonoje nerimsta kalbos apie T.Vilanovos sveikatą.

Ar vėžio auka tapęs katalonas dirbs „Barcelona” treneriu ir kitą sezoną?

Šią žiemą, kai T.Vilanovai buvo atlikta seilių liaukų operacija, Katalonijos klubo vadovai jau siūlė „Barcelona” vairą dublerių komandos treneriui Eusebio. Bet tokioms permainoms tuomet pasipriešino įtakingiausi žaidėjai, prašydami palaukti sezono pabaigos.

Laikinai vairą perėmęs T.Vilanovos asistentas Jordi Roura, regis, nėra tinkama kandidatūra tapti tikru jo įpėdiniu.

Nors „Barcelona” vadovai jau žvalgosi pamainos treneriui, komandos vairas negali atsidurti svetimose rankose.

Kol kas dažniausiai minimas Luisas Enrique, 1996–2004 m. vilkėjęs katalonų komandos aprangą. Dabartinis „Roma” treneris prieš išvykdamas į Italiją 2008-aisiais iš Pepe Guardiolos buvo perėmęs ir „Barcelona” jaunimo komandos vairą, todėl atrodo tiesiog ideali kandidatūra.

Pakeisti T.Vilanovą galėtų ir Johano Cruyffo laikų legendinės „Svajonių komandos” saugas Michaelis Laudrupas, puikiai pažįstantis Ispanijos lygą, o šį sezoną kuriantis stebuklus Anglijoje su „Swansea” klubu.

Tačiau „Barcelona” vadovai iki paskutinės akimirkos lauks žinių apie T.Vilanovos sveikatą, norėdami priimti lemtingą sprendimą.

* Luciano Spalletti. 54 metai. Sankt Peterburgo „Zenit”. Sutartis: iki 2014 metų.

Dar vienas italas „Chelsea” klube? Londono klubo vadovai iš anksto apsidraudė visiems variantams.

Šį sezoną laikinuoju treneriu tapęs R.Benitezas nuo pirmosios darbo dienos žinojo, kad šią vasarą turės atsisveikinti su komanda. Bet „Chelsea” pasiruošė ir tam atvejui, jeigu J.Mourinho nesutiks grįžti į Londoną.

Jie dar žiemą pradėjo derybas ir su „Zenit” treneriu L.Spalletti.

Rusijos klubą remia „Gazprom” bendrovė, dar praėjusiais metais pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį ir su „Chelsea” klubu, o Londono klubo savininkas R.Abramovičius išsaugojo puikius ryšius savo tėvynėje.

L.Spalletti pratęstų itališką „Chelsea” trenerių tradiciją – nuo 1998-ųjų su Londono komanda jau dirbo Gianluca Vialli, Claudio Ranieri, C.Ancelotti ir Roberto Di Matteo.

Bet „Chelsea” gerbėjams dar labiau už dabar Rusijoje dirbantį italą patiktų Gianfranco Zola. Nors buvęs „Stamford Bridge” sirgalių numylėtinis šį sezoną treniruoja „Watford” klubą, jį iki šiol ypač gerbia R.Abramovičius.

* Roberto Mancini. 48 metai. „Manchester City”. Sutartis: iki 2017 m.

Italas yra geriausiai mokamas „Premier” lygos treneris.

R.Mancini per metus uždirba 8,8 mln. eurų, aplenkdamas Londono „Arsenal” trenerį Arsene’ą Wengerą (7 mln. eurų) ir A.Fergusoną (4,7 mln.).

Bet sutartyje numatyta, kad iki 2014-ųjų klubas gali atleisti jį be jokios kompensacijos.

R.Mancini padėjo „Manchester City” tapti Anglijos čempionais, bet šį sezoną dar rudenį užsitraukė klubo savininkų iš Abu Dabio nemalonę.

Brangiausią trenerį gali paskandinti prasti rezultatai Čempionų lygoje.

Galimų R.Mancini įpėdinių sąrašo viršūnėje atsidūrė Franckas de Boeras.

Jo vadovaujamas Amsterdamo „Ajax” šį sezoną Čempionų lygos grupės varžybose aplenkė Anglijos čempionus, ir jaunos olandų komandos žaidimas paliko neišdildomą įspūdį „City” savininkams.

Be to, Mančesterio klubo sporto direktorius Txiki Begiristainas kartu su olandu žaidė „Barcelona” komandoje ir su buvusiu komandos draugu iki šiol palaiko šiltus santykius.

* Roberto Di Matteo. 42 metai. Italija. Be klubo.

Italijos ir Vokietijos lygose ši vasara bus mažiau karšta.

Miuncheno „Bayern” dar žiemą paskelbė, kad komandos vairą perims P.Guardiola. Jürgenas Kloppas ir kitą sezoną liks Dortmunde.

Brėmeno „Werder” treneriu nuo 1999-ųjų dirbantis Thomas Schaafas gali persikelti į Austriją ir stoti prie Zalcburgo „Red Bull” vairo, bet daugiausia intrigos žada Gelzenkircheno „Schalke” situacija.

Nors Jensas Kelleris atgaivino komandą Čempionų lygoje, jo likimas kybo ant plauko.

Jo vietą gali perimti buvęs „Chelsea” treneris R.Di Matteo.

2012-aisiais Čempionų lygoje triumfavęs italas jau buvo ne sykį susitikęs su „Schalke” vadovais, bet persikels į Vokietiją tik tuo atveju, jei Gelzenkircheno komanda vėl iškovos teisę dalyvauti Čempionų lygos varžybose.

Italijoje visą trenerių rinką aukštyn kojomis gali apversti Claudio Mazzarri ir „Napoli” skyrybos. Jeigu treneris nuspręstų išvykti, dėl jo gali susipešti „Roma”, Milano „Inter” ir „Milan” klubai.

„Napoli” norėtų perimti Maxo Allegri, jeigu šis paliks Milaną.

Vis daugiau gandų, kad dabartinį „Milan” trenerį gali pakeisti vienas buvusių šios komandos žaidėjų: Roberto Donadoni („Parma”), Filippo Inzaghi („Milan” dublerių treneris), olandai Franckas Rijkaardas ir Marco van Bastenas.

Bet visi kelia vienintelę sąlygą – komanda privalo žaisti Čempionų lygoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.