Auksiniai „Manchester United“ metai: kaip buvo laimėti 20 Anglijos trofėjų

Miuncheno tragedija, istorija golfo lauke, atsisakymas ginti titulą Anglijos asociacijos taurėje ir garsiosios lenktynės dėl rekordo– visa tai sutelpa į ilgą „Manchester United“ klubo istoriją: nuo pirmojo aukščiausioje Anglijos lygoje iškovoto trofėjaus 1908 metais, iki pat šių dienų.

Pirmadienį „Manchester United“ komanda iškovojo 20-ąjį klubo Anglijos čempionato trofėjų.<br>AP
Pirmadienį „Manchester United“ komanda iškovojo 20-ąjį klubo Anglijos čempionato trofėjų.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 24, 2013, 7:42 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 6:53 PM

26 metus Raudonųjų velnių komandai vadovaujantis seras Alexas Fergusonas pirmadienį padėjo savo auklėtiniams iškovoti jau 20-ąjį Anglijos čempionato titulą. Ekipos rūbinėje strategas paragavo pergalės šampano ir atsiduso - dabar „Manchester United“ komanda vadinama sėkmingiausia Anglijoje.

„Svarbiausia, kad ši komanda yra geriausia visoje šalyje, kuomet kalbame apie laimėtus titulus“, - kalbėjo treneris.

Net šešis kartus „Manchester United“ apie tai, kad tapo čempionais sužinojo tik paskutinę dieną – po dramatiškų įvykių savose ar varžovų rungtynėse.

Nuo jų ankstyvųjų pergalių su Ernestu Mangnalla, nuostabiąja sero Matto Busby era iki A. Fergusono užkariavimų – pateikiame BBC žvilgsnius į 20 auksinių „Manchester United“ sezonų.

1: 1907-08 – Pirmasis titulas, nudažytas ir varžovų spalvomis

Kaip buvo laimėta: Dėl kaimynių problemų, Ernesto Mangnallo komanda buvo paremta iš „Manchester City“ ekipos atvykusiais žaidėjais – Billy Meredithu, Herbertu Burgessu, Jimmy Bannisteriu ir Sandy Turnbullu. Šie žaidėjai čia atvyko po Anglijos asociacijos (FA) skirto nušalinimo, lydėjusio „Manchester City“ klubo skandalą dėl nelegalių išmokų.

Tik prieš dvejus metus į aukščiausią lygą patekusi „Manchester United“ komanda žaidė Banko gatvėje. Į viršūnę jie užkopė pradžioje laimėję trylika mačų iš keturiolikos.

Ką jie kalbėjo: „Mūsų ekipa buvo sustiprinta keturiais „Manchester City“ žaidėjais, kurie buvo nušalinti dėl nesąžiningumo. Puikusis B. Meredithas buvo vienas tokių. Surinkę tiek taškų pasiekėme rekordą. Klubas negalėjo mums mokėti premijų, tačiau pademonstravo dėkingumą – direktoriai suorganizavo mums kelionę po Austriją ir Vengriją“, - „Manchester Saturday Post“ kalbėjo gynėjas Charlie Robertas.

Atstumas nuo persekiotojų: 9 taškai nuo „Aston Villa“ ir „Manchester City“ ekipų.

Ilgiausia nepralaimėtų mačų serija: 10.

Daugiausia titulų iškovojusi ekipa: „Aston Villa“ (5).

2: 1910-11 - „Old Trafford” sąskaitos atidarymas

Kaip buvo laimėta: Tai buvo pirmasis „Manchester United“ trofėjus, iškovotas visus namų mačus žaidžiant „Old Trafford“ stadione. Pergalę Raudonieji velniai pasiekė tik paskutinę dieną. 4:2 „Manchester United“ ekipą įveikusi „Aston Villa“ buvo atsidūrusi viršūnėje. Jos situacija susikomplikavo po lygiųjų su „Blackburn“. Tuomet Anglijos čempionate viską lėmė paskutinė diena - „Aston Villa“ susitiko su „Liverpool“, o „Manchester United“ - su „Sunderland“. Mančesterio komanda sugebėjo iškovoti pergalę, o jų varžovai – pralaimėjo kovą dėl titulo.

Ką jie kalbėjo: „Pirmieji įmušė „Sunderland“ futbolininkai. Tuomet ant rezultatų lentos matėsi, kad „Liverpool“ laimi 2:0. Tokia gera naujiena buvo tai, ko mums reikėjo. Per kitas dešimt minučių mes paralyžiavome „Sunderland“ ekipą ir mušėme daug įvarčių (5:1). Rungtynių pabaigoje visi mūsų sirgaliai subėgo į paskutinę eilę ir laukė naujienų iš Liverpulio. Netrukus nuaidėjo neįtikėtini džiaugsmo šūksniai – mes žinojome, kad ir vėl tapome čempionais“, - teigė gynėjas Charlie Robertas.

Atstumas nuo persekiotojų: 1 taškas – nuo „Aston Villa“ ekipos.

Ilgiausia nepralaimėtų mačų serija: 9.

Daugiausia titulų iškovojusi ekipa: „Aston Villa“ (6).

3: 1951-52 – Ilgas 41 metų laukimas baigėsi

Kaip buvo laimėta: Tai buvo itin nervingas ambicingo trenerio Matto Busby, kurį žiniasklaida ir sirgaliai vadino „Beveik žmogumi“, sezonas. „Manchester United“ per paskutinius penkis sezonus užėmė antrąją vietą, tačiau šiame sezone jiems pavyko triumfuoti. Pirmasis M. Busby trofėjus ir pirmasis po 41 metų pertraukos Anglijos čempionų titulas buvo laimėtas paskutinę sezono dieną.

Norėdama nukniaukti titulą iš „Manchester United“ klubo „Arsenal“ ekipa turėjo Raudonuosius velnius nugalėti septynių įvarčių skirtumu. Jau prieš mačą tai atrodė neįmanoma, o kai sužaidus 24 minutes dėl traumų Londono ekipoje teliko dešimt žaidėjų, net didžiausi optimistai nuleido galvas. „Arsenal“ mačą baigė turėdama 9 žaidėjus, o „Manchester United“ laimėjo 6:1.

Ką jie kalbėjo: „Johnny Carey, Johnny Astonai, Allenai Chiltonai, Stanai Pearsonai, Jackai Rowley ir kiti „senosios gaujos“ nariai, jūs nustatėte aukštus žaidimo, sporto ir komandinio futbolo standartus. Jūs tapote pavyzdžiu ir iššūkiu jauniesiems žaidėjams, kurie taip nuostabiai jus pakeitė“, - 1957 metais kalbėjo M. Busby, tarsi tardamas paskutinį „valio“ savo senstančiai pokarinei ekipai.

Atstumas nuo persekiotojų: 4 taškai nuo „Tottenham Hotspur“ ir „Arsenal“.

Ilgiausia nepralaimėtų mačų serija: 16.

Daugiausia titulų iškovojusi ekipa: „Aston Villa” ir „Sunderland” (6).

4: 1955-56 - „Busby vaikų“ pasirodymas

Kaip buvo laimėta: Šiame sezone „Manchester United pasiekė stilingą pergalę. „Busby vaikai“ sudarė didžiąją dalį komandos sudėties. Dauguma ekipoje išaugusių futbolininkų, kurių amžiaus vidurkis – 22 metai, galingais šuoliais pasileido titulo link. „Manchester United“ šiame sezone išliko nenugalėta namų aikštėje. Nuo vasario mėnesio 14-os nepralaimėtų mačų serija tęsėsi iki sezono pabaigos. Rekordinis atotrūkis nuo persekiotojų buvo didžiausias XX amžiuje, kuomet už pergalę buvo skiriami du taškai.

Ką jie kalbėjo: „Viena iš „Manchester United“ pergalių paslapčių yra ta, kad beveik visi nuo mažens kartu užaugome, kaip futbolininkai“, - kalbėjo gynėjas Rogeris Byrne.

Atstumas nuo persekiotojų: 11 taškų nuo „Wolves“ ir „Blackpool“.

Ilgiausia nepralaimėtų mačų serija: 14.

Daugiausia titulų iškovojusi ekipa: „Arsenal” (7).

5: 1956-57 – Nesėkmingas užmojis laimėti daug

Kaip buvo laimėta: 1957-ųjų pavasarį „Manchester United“ dėl šlovės kovojo trijuose frontuose. Trys pergalės Anglijos lygoje per devynias dienas leido išlaikyti titulą. Pirmąjį Europos taurės pusfinalio mačą anglai Madrido „Real“ komandai pralaimėjo 1:3. Prieš lemiamą atsakomąjį mačą namuose „Manchester United“ sau leido išleisti antrąją sudėtį mače su „Reading“. Tačiau tai nepadėjo – su „Real“ buvo sužaista 2:2 ir „Manchester United“ atsisveikino su Europos taure. Netrukus Raudoniesiems velniams buvo suduotas dar vienas smūgis – FA taurės finale jie pralaimėjo „Aston Villa“ ekipai, kuomet beveik valandą turėjo žaisti dešimtyje.

Anglijos lygos trofėjus tapo, ko gero, geriausiu paguodos prizu, kokio tik buvo galima tikėtis.

Ką jie kalbėjo: „Buvome negailestingi. Turėjome svajonę viską padaryti tobulai. Turėjome laimėti viską, tačiau su derama elegancija. Žaidėme gražiausią futbolą. Turėjome puikius žaidėjus. Vienuolika suaugusių vyrų vaikėsi kamuolį. Tai – poetiška“, - kalbėjo „Manchester United“ trenerių vadovas Jimmy Murphy.

Atstumas nuo persekiotojų: 8 taškai nuo „Tottenham Hotspur“.

Ilgiausia nepralaimėtų mačų serija: 12.

Daugiausia titulų iškovojusi ekipa: „Arsenal” (7).

6: 1964-65 – M. Busby atstatė komandą

Kaip buvo laimėta: Tai buvo trapiausias „Manchester United“ triumfas Anglijos lygoje. Klubui prireikė laiko, kad atsigautų po 1958-ųjų Miuncheno katastrofos, tačiau M. Busby sukūrė dar vieną laiminčią komandą, kurią į priekį vedė „Šventa Trejybė“: Denisas Law, George Bestas ir Bobby Charltonas, pateikęs nuostabaus atakuojančio futbolo gaires.

„Manchester United“ ekipa iki titulo ėjo sunkiai, tačiau įvykiai susiklostė palankiai. „Manchester United“ nugalėjo „Arsenal“, o pagrindiniai konkurentai „Leeds United“ sužaidė lygiosiomis su „Birmingham“ ekipa.

Tai reiškė, kad vienintelis būdas „Manchester United“ komandai prarasti titulą – paskutinę dieną pralaimėti „Aston Villa“ komandai 0:17. Kadangi taip nenutiko, Raudonieji velniai laimėjo trofėjų dėl įmuštų ir praleistų įvarčių santykio (0,686).

Ką jie kalbėjo: „Nepamirškime, kad mūsų statistika gynyboje taip pat buvo gera. Kaip komanda niekada nepraradome savo patrauklumo“, - teigė „Manchester United“ saugas Nobby Stilesas.

Atstumas nuo persekiotojų: geresnis įvarčių skirtumas nei „Leeds United“.

Ilgiausia nepralaimėtų mačų serija: 15.

Daugiausia titulų iškovojusi ekipa: „Arsenal” (7).

7: 1966-67 – Ant Europos šlovės viršūnės

Kaip buvo laimėta: Tai buvo dar vienas nuostabus „Manchester United“ triumfas. M. Busby savo paskutinįjį penktąjį titulą Anglijoje pavadino „didžiausia garbe“.

Komandos sirgaliai nuo antrosios Kalėdų dienos nematė savo dievaičių pralaimint. O per tą laikotarpį „Manchester United“ jiems padovanojo ir didžiausią sezono pergalę – kovo 6 dieną ekipa 6:1 sumalė „West Ham United“ futbolininkus.

Ekipa kitąmet laimėjo ir Europos taurę.

Ką jie kalbėjo: „Svarbiausias mūsų sėkmės faktorius – sprendimas įsigyti Alexą Stepney“, - apie vartininką, kurį 1966-ųjų rugsėjį už 55 tūkst. svarų nusipirko iš „Chelsea“, kalbėjo M. Busby.

„Pirmasis dalykas, kurį čia pastebėjau, atvykęs gyventi į Londoną – tai šiaurės ekipų rimtumas ir tvirtumas, kurio nėra pietų komandose. „Manchester United“ turėjo nuostabius žaidėjus, tačiau jie taip pat buvo labai nuožmūs“, - kalbėjo vartininkas A. Stepney.

Atstumas nuo persekiotojų: 4 taškai nuo „Nottingham Forest“ ir „Tottenham Hotspur“.

Ilgiausia nepralaimėtų mačų serija: 20.

Daugiausia titulų iškovojusi ekipa: „Arsenal“, „Liverpool“ ir „Manchester United“ (7).

8: 1992-93 – Pirmasis triumfas „Premier“ lygoje

Kaip buvo laimėta: 1992-aisiais prasidėjo „Premier“ lygos era ir pirmieji jos trofėjumi džiaugėsi „Manchester United“ futbolininkai, kurie po daugybės laukimo metų iškovojo aštuntąjį titulą. „Aston Villa“ spaudė savo varžovus, tačiau neatlaikė įtampos ir leido Raudoniesiems velniams užsitikrinti titulą iš anksto.

Čia gimė ir golfo lauko istorija. Gegužės antrąją dieną treneris A. Fergusonas žaidė golfą. Jam esant netoli 18-osios duobutės priėjo nepažįstamas vyras ir pasakė: „Atsiprašau, pone A. Fergusonai, jūs esate čempionai. „Oldham“ ekipa laimėjo prieš „Aston Villa.“

Futbolininkai visą naktį šventė Steve'o Bruce'o namuose. Kitą vakarą linksmybės buvo pratęstos, nes „Manchester United“ laimėjo mačą su „Blackburn“ komanda.

Ką jie kalbėjo: „Klubas yra gyvas. Sugrįžome, kaip ir senosiomis dienomis. O pagrindinis faktorius, kuriuo aš esu susirūpinęs – prancūzas“, - apie neseniai įsigytą Ericą Cantona 1993-ųjų sausio pirmąją kalbėjo A. Fergusonas.

„Nuo sirgalių buvo nuimta didžiulė našta. Pagaliau, po 26 metų, niekas nebesijuoks iš „Manchester United“, kad toks didelis klubas nesugeba iškovoti Anglijos titulo“, - kalbėjo gynėjas Gary Pallisteris.

Atstumas nuo persekiotojų: 10 taškų nuo „Aston Villa“.

Ilgiausia nepralaimėtų mačų serija: 10.

Daugiausia titulų iškovojusi ekipa: „Liverpool“ (18).

9: 1993-94 – Pirmasis dvigubas dublis

Kaip buvo laimėta: „Manchester United“ šiame sezone triumfavo prieš tai gerokai patampiusi nervus aistruoliams. Komanda nuo rugsėjo iki kovo nepralaimėjo nė vieno „Premier“ lygos mačo. Sausį ji buvo išsiveržusi į priekį 16-a taškų. Tačiau „Manchester United“ serija, pažymėta viena pergale per penkis mačus, leido „Blackburn“ komandai sumažinti skirtumą. Tarpusavio kovą laimėję varžovai atsilikinėjo trimis taškais, o čempionate buvo likę septyni turai.

Nepaisant to, „Manchester United“ pademonstravo ryžtą ir tvirtybę – iškovojo penkias pergales, laimėjo „Premier“ lygą ir džiaugėsi FA taurės trofėjumi, kuomet įveikė „Chelsea“ futbolininkus.

Ką jie kalbėjo: „Kai 1992-aisiais pralaimėjome „Leeds United“ komandai, kai kurie žmonės ėmė svarstyti, ar mes iš viso kada nors laimėsime titulą. Žinoma, kitoms ekipoms po mūsų buvo lengviau, nes mes nuėmėme tą naštą – buvo galima žaisti negalvojant apie visą istoriją“, - kalbėjo „Manchester United“ puolėjas Brianas McClairas.

„Sudie Cantona ir „Manchester United“. Sugrįžkite, kai laimėsite 18-ąjį kartą“, - toks užrašas „Liverpool“ stadione papuošė plakatą. Tuomet „Manchester United“ ir „Liverpool“ sužaidė lygiosomis.

Atstumas nuo persekiotojų: 8 taškai nuo „Blackburn“.

Ilgiausia nepralaimėtų mačų serija: 22.

Daugiausia titulų iškovojusi ekipa: „Liverpool” (18).

10: 1995-96 – Kai pergalę iškovojo vaikai

Kaip buvo laimėta: Jau po pirmojo sezono mačo „Manchester United“ sulaukė daugybės kritikos. Po pralaimėjimo 1:3 „Aston Villa“ komandai, laidos „Rungtynių diena“ vedėjas Desas Lynamas teigė: „Komanda buvo sunkiai atpažįstama ir skyrėsi nuo tos, kurią matėme pastaruosius keletą sezonų. Kas nutiko?“

BBC laidos vedėjas Alanas Hansenas tuomet prakalbo garsiausiai: „Su vaikais negali nieko laimėti“.

Tačiau tie vaikai pademonstravo kritikų neišprusimą ir laimėjo du trofėjus. Sausio mėnesį „Newcastle United“ komanda turėjo 12 taškų pranašumą, tačiau subyrėjo. Tuomet A. Fergusonas paprašė kitų komandų labiau stengtis kovojant su „Manchester United“, o ne su „Newcastle United“.

Ką jie kalbėjo: „Jis atėjo ir aš pasakiau, kad mes vis dar kovojame dėl titulo. Juk jiems reikėjo žaisti su „Middlesbrough“ ir iš ten parsivežti taškų. Ir aš atvirai sakiau, jog man labai patiktų, jeigu mes juos dabar įveiktume“, - prieš finalinį savaitgalį kalbėjo „Newcastle United“ klubo vadovas Kevinas Keeganas. „Manchester United“ mačą laimėjo 3:0 ir išsaugojo pranašumą.

Atstumas nuo persekiotojų: 4 taškai nuo „Newcastle United“.

Ilgiausia nepralaimėtų mačų serija: 12.

Daugiausia titulų iškovojusi ekipa: „Liverpool” (18).

11: 1996-97 – Sudie, Cantona

Kaip buvo laimėta: Skaudūs pralaimėjimai sezono pradžioje buvo užmiršti. Po 16-os nepralaimėtų mačų serijos „Manchester United“ sugrįžo į savo vėžes. Ketvirtasis per penkis sezonus titulas buvo laimėtas netgi nepalietus kamuolio. Tai įvyko gegužės 6-ąją, kuomet „Liverpool” pralaimėjo, o „Newcastle United“ komanda buvo sustabdyta „West Ham United“ futbolininkų.

Ką jie kalbėjo: „Jis turi išskirtinius gabumus, savo žaidimu įkvepia. Tai tiesiog nuostabus žaidėjas. Ši komanda turi labai daug talento ir ambicijų. Čia išauga daug gerų jaunų futbolininkų“, - apie E. Cantona sprendimą po sezono baigti karjerą kalbėjo seras Bobby Charltonas.

„Mes mokėmės iš Erico. Iš jo veiksmų treniruotėse ir rungtynėse. Gary ir Philipas Nevvile'ai, Nicky Buttas, Paulas Scholesas, Davidas Beckhamas ir aš likdavome po rungtynių ir tiesiog treniruodavomės smūgiuoti iš standartinių situacijų, mušti į vartus. Yra dalykų, kuriuos mes visuomet darėme dėl to, kad taip darydavo Ericas“, - teigė Ryanas Giggsas.

Atstumas nuo persekiotojų: 7 taškai nuo „Arsenal“, „Newcastle United“ ir „Liverpool“.

Ilgiausia nepralaimėtų mačų serija: 16.

Daugiausia titulų iškovojusi ekipa: „Liverpool” (18).

12: 1998-99 - Trejetukas

Kaip buvo laimėta: Iš „Arsenal“ susigrąžintas „Premier“ lygos trofėjus buvo tik vienas iš trijų šiame sezone laimėtų titulų. „Arsenal“ komanda varžovus iš Mančesterio spaudė visą sezoną iki pat paskutinės dienos, kuomet nuo suolo pasirodęs Andrew Cole‘as įmušė pergalingą įvartį į „Hotspurs“ vartus. Tai leido „Manchester United“ užsitikrinti titulą.

Tai nebuvo vienintelis po keitimo pasirodęs žaidėjas, šiame sezone turėjęs tokią didžiulę svarbą – tai Čempionų lygos finale patyrė Miuncheno „Bayern“. Tais pačiais metais „Manchester United“ laimėjo FA taurės trofėjų ir tai buvo geriausias sezonas klubo istorijoje.

Ką jie kalbėjo: „Svarbiausias dalykas – šios komandos dvasia. Futbolininkai nepasidavė, nes nežino, kaip tai padaryti. Treneris gali kalbėti apie taktikas, tačiau jeigu žaidėjai negali iš savęs išspausti visko, išlaisvinti žvėries, tai būtų tik laiko švaistymas. Jie turėjo savyje žvėrį ir jį atrado tada, kai to labiausiai reikėjo. Žmonės niekada neužmirš šios komandos. Du trofėjus1994-aisiais iškovoję mano auklėtiniai išsiskyrė psichologiniu tvirtumu. Ši ekipa - geriausia. Jie įrodė, kad yra legendos“, - teigė A. Fergusonas.

Atstumas nuo persekiotojų: 1 taškas nuo „Arsenal“.

Ilgiausia nepralaimėtų mačų serija: 20.

Daugiausia titulų iškovojusi ekipa: „Liverpool” (18).

13: 1999-00 – Po poilsio Brazilijoje

Kaip buvo laimėta: Anglijos asociacijos spaudžiama „Manchester United“ ekipa sutiko atsisakyti dalyvauti FA taurėje, kur turėjo ginti titulą, ir išvyko į Pasaulio klubų čempionatą Rio de Žaneire. Tačiau ten „Manchester United“ komandai nepavyko peržengti grupės etapo. Britų žiniasklaida tai pavadino katastrofa.

Tačiau tuomet rekordinis čempionate surinktas taškų skaičius ir didžiausias atotrūkis istorijoje rodė priešingai. Pagrindiniai varžovai „Leeds United“ ir „Arsenal“ švaistė taškus, o po 26 dienų poilsio nuo „Premier“ lygos batalijų sugrįžę Raudonieji velniai nesunkiai tuo pasinaudojo.

Ką jie kalbėjo: „Kelionė leido atsipūsti psichologiškai. Grįžome pailsinę kojas ir galvas“, - teigė „Manchester United“ gynėjas Mikaelis Silvestre, kuris su komandos draugais po sugrįžimo iš Brazilijos per paskutinius 16-a Anglijos čempionato mačų laimėjo 11 kartų ir patyrė tik vieną pralaimėjimą.

„Čempionatas šiame sezone buvo suorganizuotas „Manchester United“ komandai. Tai ir buvo svarbiausias faktorius, laimint titulą“, - pyktį liejo „Arsenal“ treneris A. Wengeras.

Atstumas nuo persekiotojų: 18 taškų nuo „Arsenal“.

Ilgiausia nepralaimėtų mačų serija: 14.

Daugiausia titulų iškovojusi ekipa: „Liverpool” (18).

14: 2000-01 – Titulų „hattrick“

Kaip buvo laimėta: Spalio mėnesį 3:0 „Leicester City“ ekipą įveikę A. Fergusono auklėtiniai atsidūrė turnyro lentelės viršūnėje ir nuo jos nenulipo. Titulas buvo užsitikrintas vasario mėnesį, kuomet „Manchester United“ 6:1 sutriuškino „Arsenal“ komandą. Raudonieji velniai netgi galėjo sau leisti pralaimėti tris likusius mačus ir vis tiek būtų čempionatą baigę turėdami 10 taškų pranašumą.

Ką jie kalbėjo: Dar prieš sezono pabaigą A. Fergusonas paskelbė, kad galvoja apie išvykimą iš klubo kitąmet. „Laukiu kito sezono. Turiu grupę gerų žaidėjų, kurie per visus metus pademonstravo, kad turi nuostabų charakterį. Noriu išeiti aukštai iškėlęs galvą. Ekipai atidaviau 16 metų, nepaisant to, kas vyko užkulisiuose. Mano žaidėjai nori būti pirmieji, kurie laimi „Premier“ lygos titulą keturiskart paeiliui ir aš noriu jiems padėti“, - teigė jis. Tačiau kitame sezone triumfavo „Arsenal“. Nepaisant to, A. Fergusonas nepasitraukė.

Atstumas nuo persekiotojų: 10 taškų nuo „Arsenal“.

Ilgiausia nepralaimėtų mačų serija: 12.

Daugiausia titulų iškovojusi ekipa: „Liverpool” (18).

15: 2002-03 – Dar vienas sugrįžimas

Kaip buvo laimėta: Rugsėjo viduryje „Manchester United“ nuo lyderių „Arsenal“ futbolininkų atsilikinėjo šešiais taškais. Rašydamas apie rungtynes savo skiltyje A. Hansenas pabrėžė, kad tuometinė A. Fergusono pozicija – didžiausias jo visų laikų iššūkis.

Netrukus treneris atsakė: „Mano didžiausias iššūkis yra ne tai, kas yra šiuo momentu. Mano didžiausias iššūkis – nuversti „Liverpool“ nuo jų (keiksmažodis) viršūnės. Galite taip ir parašyti.“ Tradiciškai „Manchester United“ čempionatą laimėjo per paskutinius 17-a mačų laimėdama keturiolika kartų.

Ką jie kalbėjo: „Net ir pačiame sėkmingiausiame sezone būna rungtynių, kurios susiklosto siaubingai. Tai košmariškas mačas, kuris tau primena, jog kelias į sėkmę nėra lengvas. Mums irgi reikėjo skaudžiai pralaimėti, kad suvoktume, jog daugiau sau to leisti negalime. Tai nutiko lapkritį, kuomet 1:3 pralaimėjome „Manchester City“ komandai“, - teigė gynėjas Gary Neville.

Atstumas nuo persekiotojų: 5 taškai nuo „Arsenal“.

Ilgiausia nepralaimėtų mačų serija: 18.

Daugiausia titulų iškovojusi ekipa: „Liverpool“ (18).

16: 2006-07 – Sutinkant „Chelsea“ iššūkį

Kaip buvo laimėta: Šiame sezone vyko „Manchester United“ ir „Chelsea“ komandų lenktynės. Trečiojo iš eilės „Premier“ lygos titulo siekianti Jose Mourinho treniruojama Londono komanda tikrai neketino atsisakyti trofėjaus, tačiau netikėtos lygiosios su „Bolton Wanderers“ ekipa leido „Manchester United“ futbolininkams išsiveržti į priekį. Vėliau „Chelsea“ lygiosiomis sužaidė su „Arsenal“ ir A. Fergusono komanda iš anksto užsitikrinto trofėjų.

Ką jie kalbėjo: „Šis titulas didžiausias dabartinės komandos pasiekimas, nes tai nauja ekipa. Todėl esame įkvėpti pergalės. Manau, kad ši komanda tik gerės“, - teigė A. Fergusonas.

„Mūsų žaidimo stilius pasikeitė. Cristiano Ronaldo, Louisas Saha ir Wayne'as Rooney kartu pradėjo žaisti priekyje ir pas mus sugrįžo greitis, įprastas „Manchester United“ klubui. Ekipa vėl žaidžia greitą, kontratakuojantį futbolą. Vieną minutę ginamės, o po dešimties sekundžių kitoje aikštės pusėje kamuolys atsiduria tinkle. Buvome praradę šį stilių, tačiau dabar sugrįžome“, - teigė G. Neville‘as.

Atstumas nuo persekiotojų: 6 taškai nuo „Chelsea“.

Ilgiausia nepralaimėtų mačų serija: 12.

Daugiausia titulų iškovojusi ekipa: „Liverpool” (18).

17: 2007-08 – Neįtikėtinas C. Ronaldo reidas

Kaip buvo laimėta: Tai buvo dar vienas sunkiai iškovotas titulas, su nuolat į nugarą kvėpuojančiu varžovu. 31 įvartį įmušęs Cristiano Ronaldo tikrai žibėjo, tačiau šiame sezone puikiai pasirodė ir Carlosas Tevezas, ir vartininkas Benas Fosteris. Paskutinė čempionato diena buvo intriguojanti. „Chelsea“ komandai reikėjo nugalėti „Bolton Wanderers“ ekipą ir tikėtis, kad „Manchester United“ pralaimės „Wigan Athletic“ futbolininkams. Tačiau „Manchester United“ laimėjo, o „Mėlynieji“ sužaidė tik lygiosiomis.

Ką jie kalbėjo: „Tai, koks nuostabus yra C. Ronaldo, rodo, kokia gera yra visa komanda. „Manchester United“ gali pulti su penkiais ar šešiais žaidėjais. Kai jie atakuoja – tampa ekipa, su kuria sunkiausia varžytis. „Chelsea“ grindžia kelią į pergalę, o „Manchester United“ tiesiog pervažiuoja tave“, - teigė „Blackburn“ vartininkas Bradas Friedelis.

Septynioliktasis titulas. Iki lygaus rezultato su „Liverpool“ trūko tik vieno triumfo. Paklaustas, ar gali pagerinti rekordą A. Fergusonas atsakė: „Manau, kad taip nutiks. Ši ekipa – jauna. Ji vystosi. Jiems liko dar daug metų ir savo laiku tai nutiks.“

Atstumas nuo persekiotojų: 2 taškai nuo „Chelsea“.

Ilgiausia nepralaimėtų mačų serija: 15.

Daugiausia titulų iškovojusi ekipa: „Liverpool” (18).

18: 2008-09 – Dar vienas „hattrick”

Kaip buvo laimėta: Šiame sezone triumfo garantu buvo laikomas vartininkas Edwinas van der Saras, kuris net 14 mačų nepraleido nė vieno įvarčio. Tuo pasinaudojusi „Manchester United“ komanda pademonstravo puikią seriją, leidusią įsitvirtinti viršūnėje. Nors „Liverpool“ ir lipo ant kulnų, šiai ekipai pranokti Mančesterio vyrukų nepavyko. „Manchester United“ tapo pirmąja komanda, kuri po tris Anglijos trofėjus iš eilės laimėjo dukart.

Ką jie kalbėjo: Paklaustas, ar geriausi visada laimi čempionatą, „Liverpool“ strategas Rafaelis Benitezas atsakė: „Tai tik rodo, kad jie turi daugiau taškų. Šiuo metu pasakyti, kas yra geriausias – sunku.“

„Didžiausias iššūkis dabar – mėginti laimėti kitąmet, nes tai būtų kažkas ypatingo. 19-as titulas klubui reikštų labai daug“, - teigė A. Fergusonas.

Atstumas nuo persekiotojų: 4 taškai nuo „Liverpool“.

Ilgiausia nepralaimėtų mačų serija: 16.

Daugiausia titulų iškovojusi ekipa: „Liverpool”, „Manchester United” (18).

19: 2010-11 – Pagerintas rekordas

Kaip buvo laimėta: „Liverpool“ rekordą pranokusi pergalė buvo iškovota „Old Trafford“ stadione, kur „Manchester United“ per visą sezoną prarado tik du taškus. Ir tikrai ne išvykoje, kur komanda laimėjo tik penkiskart. Dar spalio pabaigoje „Chelsea“ turėjo penkių taškų pranašumą, tačiau per kitus devynis mačus ši komanda sugebėjo iššvaistyti 20 taškų. „Manchester United“ komanda iki vasario 5 dienos nebuvo patyrusi pralaimėjimų ir skaičiavo 24 sėkmingus mačus, tačiau „Mėlynuosius“ pribaigė tik gegužės mėnesį, kuomet juos nugalėjo 2:1 ir likus žaisti dvejas rungtynes, turnyro lentelėje įgijo šešių taškų pranašumą.

Ką jie kalbėjo: „Tai nuostabus komandos ir trenerio pasiekimas. Jie pranoko mūsų artimiausius varžovus 70-aisiais ir 80-aisiais. Prieš penkiolika ar dvidešimt metų net nebūtum apie tai pagalvojęs“, - teigė R. Giggsas.

„Pažiūrėkite į čempionatą ir koks jis stiprus. Mūsų varžovai taip pat išbarstė netikėtų taškų. Negarbinga svarstyti, ar „Manchester United“ komanda bloga, ar blogas čempionato lygis. Čia laimėti yra labai sunku“, - teigė A. Fergusonas.

Atstumas nuo persekiotojų: 9 taškai nuo „Chelsea“ ir „Manchester City“.

Ilgiausia nepralaimėtų mačų serija: 24.

Daugiausia titulų iškovojusi ekipa: „Manchester United“ (19).

20: 2012-13 – Atsikovotas titulas

Kaip buvo laimėta: „Dėl prastesnio įmuštų praleistų įvarčių santykio „Manchester City“ ekipai pralaimėję Raudonieji velniai sugrįžo su trenksmu – titulą jie užsitikrinto dar nepasibaigus sezonui. Tvirtu žaidimu pasižymėjusi „Manchester United“ komanda žingsnis po žingsnio judėjo savo tikslo link ir jį pasiekė.

Ką jie kalbėjo: „Vienintelis dalykas, kurį ištariau sezono pradžioje, buvo prašymas vėl nepralaimėti taškų skirtumu“, - teigė A. Fergusonas.

„Tai buvo mašina, kuri vis žudė. O mes – ne“, - teigė „Manchester City“ vartininkas Joe Hartas.

Atstumas nuo persekiotojų: 16 taškų (iki šiol).

Ilgiausia nepralaimėtų mačų serija: 18.

Daugiausia titulų iškovojusi ekipa: „Manchester United“ (20).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.